Насловна Насловна Ехо разговора Путина и Трампа: У УКР, НАТО и на Балтику ужаснути

Ехо разговора Путина и Трампа: У УКР, НАТО и на Балтику ужаснути

0
ПОДИЈЕЛИ

Први телефонски разговор предсједника Русије Владимира Путина и новог предсједника САД Доналда Трампа, након Трампове инаугурације, у Кремљу је оцијењен позитивно и са оптимизмом – јавља дописник Б92 из Москве.

Како наводе, први контакт Трампа и Путина као позитиван помак у односима двије земље оцењују и поједини политичари и аналитичари који су се поводом разговора огласили.

Разговор опуштенији него са Меркел и Оландом

Алексеј Пушков из Руског савјета федерације истиче да је тон овог разговора био топао, за разлику од пословног тона са њемачком канцеларком Ангелом Меркел и напетог тона са француским предсједником Франсоа Оландом.

Пушков за Б92 истиче да су „у Украјини, балтичким земљама и НАТО ужаснути и да се спремају за тешка времена“ иако је тема о Украјини тек начета, а о НАТО није било ријечи, као ни о укидању санкција.

То је потврдио порпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Аналитичари сматрају да се то није могло ни очекивати јер је Трамп прије свега бизнисмен и санкције би могао да заржи као вид прититска или уцјењивања Русије око тема које су њему лично много битније.

Ако се удруже Русија и САД, ИД нестаје за мјесец дана

Главна тема је била међународни тероризам, а Франц Клинчевић који се бави одбраном у Савјету федерација наводи да уколико се заиста испуни оно у чему су се у начелу договорили Трамп и Путин и заиста се удруже САД и Русија, Исламска држава би нестала за мјесец дана.

Он истовремено изражава сумњу да ће Трамп добити подршку у својој земљи од релеватних институција и људи који га окружују.

Све у свему, овај први телефонски разговор Москви даје наду да односи заиста могу да се побољшају за вријеме мандата новог предсједника САД Доналда Трампа, наводе аналитичари.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here