Насловна Политика Џозеф: Американци (не) руше Вучића!?

Џозеф: Американци (не) руше Вучића!?

3
ПОДИЈЕЛИ

Едвард Џозеф, професор Универзитета „Џонс Хопкинс“ каже да је мало вероватно да су Сједињене Државе део неке завере у циљу збацивања Александра Вучића са власти преко Македоније.

Спекулације да иза, наводног, обавештајног деловања против Србије стоји амерички амбасадор у Скопљу Џес Бејли у циљу рушења Александра Вучића, Џозеф тумачи типичном балканском теоријом завере.

„Сматрам да се ради о типичној балканској теорији завере, те да као и свака спекулација нема никаквог основа и смисла,“ рекао је Џозеф у интервјуу Радио Слободна Европа.

Истина је, заправо, да је интерес Вашингтона за Балкан драстично смањен, оцењује Џозеф и додаје: „Какво год да је мишљење на Западу о Вучићу, а не мислим да је у свим круговима негативно – додуше вероватно постоји забринутост, као, уосталом, и у случају других балканских политичара – последња ствар коју би САД сада урадиле са овом администрацијом да буду увучене у балканске интриге“.

САД без великог интереса за регион

САД, према његовим речима, једноставно немају великог интереса за збивања у овом региону, што тумачи много већим ризиком по балканске земље.

О недавној посети председника Вучића САД каже да је реч о „веома симболичним гестовима којима се показује да Вашингтон није у потпуности окренуо леђа регији“.

– Међутим, након одласка Пенса из Подгорице нема наговештаја о суштинској промени америчке политике у смислу повећаног интересовања за Балкан – навео је.

Џозеф каже и да је разумљиво да се Београду не свиђа идеја о потпунијој међународној интеграцији, како наводи, независног Косова* и одбацивање тог приступа тумачи продужавањем садашње нестабилнности.

„Стварност није увек пријатна, али њено прихватање је увек продуктивније него одбацивање, рекао је Џозеф, који сматра да би и за Албанце и Србе, цео регион било боље да се Косово* интегрише у међународну заједницу.

Џозеф, некадашњи изасланик Сједињених Држава и Уједињених нација у многим мисијама на Балкану, наиме, тумачи да, као и у случају других отворених питања, попут имена Македоније, нестабилне ситуације у Босни и Херцеговини, пролонгирањем потпуног признања Косова* само би се додатно продубила нестабилност на Балкану, јер се на тај начин подстичу разне политичке комбинаторике и снови, укључујући и о подели што би додатно дестабилизовало Македонију.

Џозеф сматра да постоје два аспекта недавног дипломатског спора Србије и Македоније, а најпре је, каже, очигледна веза са причом о чланству Косова* у Унеску.

Подсетио је да су Македонија и Црна Гора не само признале Косово*, већ да су то, каже, урадиле међу првим земљама.

Спор са Скопљем биће настављен

„Македонија, у којој живи велика албанска популација, има добре односе са Косовом* и међу њима су решена сва гранична питања. Дакле, чланство Косова* у Унеску је веома важан део последњег спора Београда и Скопља“, сматра Џозеф.

Ново је, додао је, у читавој причи то што „не знамо у којој мери је на несугласице две државе утицала промена власти у Македонији“.

Према његовом тумачењу, Београд је очито био наклоњен лидеру ВМРО-а Николи Груевском, који је био премијер читаву деценију, за разлику од тензија у односима са новим председником Владе Зораном Зајевом.

Предвиђа да ће се у сваком случају наставити спор Београда и Скопља око политике према Приштини и то је, тврди, главни узрок последњих проблема у њиховим односима. Говорећи о примени Бриселског споразума који су потписали Београд и Приштина, Џозеф каже да „тај ћорсокак у преговорима сигурно није добар“.

*јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба Портала ИН4С

Извор:Интермагазин.рс

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ne ruše ga još, samo mu uzde pritežu da bolje sluša. Kad prestane da sluša ili kad izvrši sve naloge onda im nije više potreban. Tad će ga zameniti da umire narod.

  2. 0
    0

    Због чега би рушили некога ко извршава све њихове захтеве без обзира да ли задиру у суверенитет Србије? Велеиздајник!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here