Насловна Друштво Џомић: Безакоње Коњевића ме протјерало из Црне Горе

Џомић: Безакоње Коњевића ме протјерало из Црне Горе

2
ПОДИЈЕЛИ

Velibor Dzomoc 07

Ван државе Црне Горе налазио сам се у моменту доношења привремене мјере Управног суда, по којој ми је останак дозвољен, не по својој вољи, већ по налогу Министарства унутрашњих послова, које ми је уручило рјешење о напуштању црногорске територије, казао је за „Дан” протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Иако су, како наводи, биле јасне незаконитости које су претходиле овом рјешењу, као и његова сама садржина и начин уручивања, Џомић каже да је по њему поступио као цивилизован човјек.

Коментаришући изјаву предсједнице Управног суда Бранке Лакочевић, Џомић је рекао да су њени ставови у вези са његовим случајем засновани на важећем законодавству и да такви заслужују поштовање.

Jавност Црне Горе, иако је солидно упозната са мојим предметом, морам да подсјетим на неколико веома важних чињеница. Наиме, предсједница Управног суда је навела да сам „у моменту доношења одлуке (Управног суда о привременој мјери којом ми је одобрен останак и боравак у Црној Гори до окончања управног спора) био ван државе”. То јесте тачно, али се мора знати да се ван државе Црне Горе нијесам налазио по својој вољи него по налогу МУП-а. Подсјећања ради, у петак, 6. фебруара око подне примио сам позив инспектора Граничне полиције и службено лице је од мене захтијевало да дођем „ради уручења рјешења”. С обзиром на то да сам био ван Подгорице, том позиву се нијесам могао одазвати”, казао је он.

konjevic dzomic

Узгред, додао je Џомић, важећи Закон о општем управном поступку не нормира могућност позивања странке телефонским путем ради уручења рјешења.

Службено лице ми је у истом телефонском разговору наложило да дођем у МУП у недјељу 8. фебруара у 12 часова ради уручења рјешења. Када сам покушао да му објасним да је то незаконито, добио сам готово уплакану молбу да дођем, јер ће то лице, уколико не дођем, изгубити посао. Мени је одмах било јасно да је ријеч о новом безакоњу МУП-а и то ко зна којем по реду. Министар (Рашко) Коњевић је лично наредио да се уручење рјешења изврши за викенд, тј. у дане када не ради Управни суд“, објашњава Џомић.

Вјерујем, казао је он, да је предсједница Лакочевић, говорећи о томе да не смије постојати конкуренција између Управног суда и органа државне управе, мислила и на овај случај изигравања важећих прописа од стране Коњевића и његових послушника, а све са циљем да ми се као странцу у поступку причини штета.

Указује да му је одлуком Управног суда дозвољен останак и боравак у Црној Гори до окончања управног спора.

У праву важи правило да ономе коме је дато веће право припада и мање. У конкретном случају, онај који може да остане и борави на територији једне државе има право и да из ње излази и у њу улази. То универзално правило, како се види, припада свима осим мени. Класичним злоупотребама службених овлашћења од стране Коњевића и његових послушника, спријечен сам да остварим своје право на основу правоснажне одлуке суда о привременој мјери“, упозорава свештеник Српске православне цркве.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Gosapodin Džomić živi u CG toliko godina a nije shvatio da u CG postoje pisana i ne pisana pravila i zakoni. U nekim slučajevima nepisana su uvijek jača od onih donesenih u skupštini. Moralni zakoni u CG blijede ali su neki još uvikek aktuelni.
  Nije moralno živjeti u državi koja vam omogućava natrposječan standard i sve beneficije koje donosi zvanje koje (da li zasluženo) nosite, a svim sredstvima raditi na njenom nestajanju.
  Upoznat sam da su moralni zakoni u mjestu iz kojeg dolazite potpuno nestali ali ste morali primijetiti da u mjestu i državi u kojem ste zarađivali hljeb vaš nasušni još uvijek aktuelni. Stoga batalite se vaših suvoparnih i nevažnih „činjenica“. Pogledajte stvar kroz moralnu prizmu i ne insistirajte na povratku. Ovamo nemate što tražiti. Vaš zadatak je, na svu sreću, završen u Crnoj Gori.
  Svako vam dobro želim. Počnite već jednom da radite ono za što ste završili škole. Manite se politike i velikodržavnih ideja i budimo dobri susjedi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here