Насловна Друштво Џобсова дјеца се не играју ај подовима, комјутерима…

Џобсова дјеца се не играју ај подовима, комјутерима…

0
ПОДИЈЕЛИ
  • Замишљао сам Џобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од Ај Пода – рекао је новинар „Њујорк Тајмса“ Ник Билтон који је и објелоданио чињеницу о томе да Џобсова дјеца не користе Ајпед.

stiv-dzobs-porodica

Стив Џобс је у свијету проглашен за еванђелисту дигиталног доба, али вјеровали или не он је у свом дому забрањивао коришћење технологије, чак и његових чувених Ајпеда.

Новинар Њујорк Тајмса Ник Билтон, једном приликом питао је Џобса: „Твоја деца вјероватно много воле Ајпед?“ на шта је он одговорио да она никада нису користила Ајпед.

Он и његова супруга су у кући одређивали када и колико њихова деца смијуу да користе технологију. Замишљао сам Џобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од Ајпеда, рекао је Билтон. Међутим, чланови породице више су волели да се друже и расправљају о историји и прочитаним књигама. Они су седели за дугачким кухињским столом и разговарали једни са другима.

У Силицијумској долини је тренд да инжењери и други Ај-ти стручњаци своју дјецу штите од лошег утицаја технологије. Они их чак шаљу у школе гдје се не користе рачунари, као што је Валдорф школа у коју технологија не може ни да примирише.

„Упознао сам бројне директоре Ај-ти компанија који су ми рекли сличну ствар: они веома стриктно ограничавају коришћење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом“ каже је Билтон.

„Упознао сам бројне директоре Ај-ти компанија који су ми рекли сличну ствар: они веома стриктно ограничавају коришћење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом.“

Крис Андресон, бивши уредник магазина „Вајрд“ и садашњи директор компаније 3Д Роботикс, отац петоро дјеце, једном приликом објаснио је зашто људи који раде у технолошкој индустрији држе техничке направе подаље од своје дјеце:

„Деца оптужују мене и моју жену да смо фашисти и да смо превише забринути због технологије и жале се да друга дјеца немају такве забране… То је зато што смо лично упознати са опасностима од технологије. Видио сам такве ствари лично, и не желим да се то деси мојој дјеци. “

Јуан Вилијемс, осниваче Блогера и Твитера и његова жена Сара кажу да умјесто Ајпеда, њихова два дјечака имају стотине књига које могу да узму и читају кад год пожеле.

Како родитељи из света информационих технологија одређују правила употребе уређаја?

„Једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.“

Лесли Голд, оснивач и директор „Садерланд Голд“-а каже да у његовој породици постоји правило забране свих екрана током радне недеље. Ипак, како дјеца расту, тако морају да им чине неке уступке, јер им компјутер све више треба за учење.

Када су „паметни“ телефони у питању, већина стручњака за технологију не даје их дјеци прије напуњених четрнаест година.

„Међутим, једног правила придржавају се сви: Нема никаквих екрана у дечијој соби. Никада. Тачка.“ каже Крис Андерсон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here