Насловна Политика Џихадистичка насеља у БиХ уз границе с Црном Гором и Србијом

Џихадистичка насеља у БиХ уз границе с Црном Гором и Србијом

9
ПОДИЈЕЛИ

Више од 5.000 људи који су повезани са ИД налази се на територији Босне и Херцеговине! Број ових терориста, међутим, расте из дана у дан, а у овом тренутку они се „крију“ иза десетак исламских екстремистичких организација, од којих је седам на црној листи Савета безбедности Уједињених нација.

Говоре овако, за „Новости“, представници безбедносних служби које „оперишу“ на територији БиХ, указујући на то да су, у међувремену, на територији ове земље никла 64 насеља, практично изолована до света, где се живи „на начин како то ИД заповеда“. Према њиховим подацима, претње које ових дана упућују треба схватити крајње озбиљно.

– У тим насељима је око 40.000 људи и многи су индиректно повезани са екстремистима. У БиХ имамо мноштво повратника са сиријског ратишта, шест затвореника из „Гвантанама“, који су у БиХ на „ресоцијализацији“. Подручје од Нишићке висоравни до Илиџе у Сарајеву посебно је опасно, ту столују они којима је ИД светиња – кажу за наш лист безбедњаци с оне стране Дрине.

Према речима аналитичара Џевада Галијашевића, велики проблем представљају и фондације иза којих се крију фанатици, али и медији и портали који их подржавају. За њих, по његовим речима, „идеална је граница са Србијом и Црном Гором, где су покривени гранични прелази, али не и многа брда и газови“.

– Због тога је покривање комплетне границе БиХ са Црном Гором и Србијом од насушне потребе, како би се, у што већој мери, спречили Алахови борци на својим крвавим стазама – упозорава Галијашевић. – Ретки су они који иду преко прелаза као што је учинио недавно ухапшени Енес Мешић. Њима је, и за прелаз преко границе, потребна само лична карта. Мешић је, иначе, био на вези са Алмом Ђусинац, која је једна од поштарки ИД, а рођена је у Србији.

Наш саговорник подсећа и на чињеницу да је пре неколико дана портпарол ИД, кроз специјални проглас, позвао на изазивање терористичких акција под изговором да „у част рамазана треба да се приложе жртве“.

– Које су то жртве и у којим земљама, не треба бити мудар па установити – сматра Галијешевић.

– У БиХ имају сасвим јака „легла“, логистику и везе које, наравно, користе у највећој могућој мери.

Стручњаци за безбедност сматрају да борба против исламиста мора да буде, у дословном смислу, „непрестана, озбиљна, темељна и посвећена“. Колико су у нашој земљи озбиљно схвата опасност од исламског екстремизма, сведочи и то да је пред Специјалним судом у Београду у току поступак против седам особа оптужених да су учествовали у оружаним акцијама Исламске државе Ирака и Леванта, као и да су организовали и финансирали одлазак грађана Србије и других земаља у кампове за обуку у Сирији, а затим и на многобројна ратишта. Тужилаштво за организовани криминал терети Абида Подбићанина, Сеада Плојовића, Тефика Мујовића, Изудина Црноврашанина, Ферата Касумовића, Горана Павловића, званог Абдулах и Рејхана Плојовића.

– Подбићанин и Мујовић су почетком 2013. успоставили везу са Исламском државом Ирака и Леванта и фронтом Ал нусра, с циљем да насилним путем преузму власт у Сиријској Арапској Републици – наводи се у оптужници. – То су урадили како би по освајању власти ту територију користили као базу за терористичке нападе на Ирак, Блиски исток, северну Африку и јужну и централну Европу, укључујући и Србију, како би се створила будућа глобална исламска држава, калифат.

Како се наводи, они су у просторијама месџида Фуркан у Новом Пазару особама из Србије и иностранства, које су кренуле у Сирију да би учествовале у оружаним сукобима, организовали прихват „како би се одморили, опремили и добили неопходне информације“. Иначе, против Подбићанина, Павловића и Плојовића поступак се води у одсуству, пошто су у бекству.

Због одласка на ратишта Сирије и Ирака, Тужилаштво БиХ, у међувремену, оптужило је 23 држављана БиХ, каже за „Новости“ портпарол те институције Борис Грубешић.

– Они су осуђени укупно на 50 година робије. Један од оптужених за то кривично дело првостепено је ослобођен, али ће Тужилаштво БиХ уложити жалбу Апелационом већу Суда БиХ у Сарајеву и тражити осуђујућу казну – каже Грубешић, наводећи „да је одређен број нових особа под истрагом“.

„Спавачи“

– Мноштво је „спавача“ ИД, који сваког тренутка могу свакојако зло да учине. Они морају да буду праћени и пропраћени. На томе мора озбиљно да се ради – каже Галијашевић.

Новац са свих страна

Оптужени исламски фанатици против којих се води поступак у Београду су, према сазнањима тужилаштва, новац прикупљали у Србији, БиХ, Хрватској, Аустрији, Немачкој и Луксембургу. Они су финансирали одлазак више грађана Србије и других земаља најпре у кампове за терористичку обуку у Сирији, а потом на ратиште.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „….седам на црној листи Савета безбедности Уједињених нација.“

  A Fetulah Gulen u USA zaštićen ka međed.Pametnom dosta.

  • 0
   0

   bogami ako se primaknu nikšiću neće od njih ni pepela ostati. zapamtio je nikšić kada su osmanlije njihovim uglednim građanima kidale glave i nabijali na kolac.dale avet od naše zemlje

 2. 0
  0

  Sve su to naši „provjereni prijatelji“, nemojte da ih olajavate i opanjkavate! Sram vas bilo! „Da je vječna vehabijska Crna Gora“!

 3. 0
  0

  ID je potencijalna opasnost, a četnici su dokazana prijetnja koja svaki dan radi na rušenju ove države. Sve vas držimo na oku. Ponekad vas je teško razlikovati, i jedni i drugi nosite brade, i jedni i drugi stalno pričate o vjeri, i jedni i drugi mrzite zapadni svijet. Kad vas zapadne činite nezamislive zločine. Nijeste baš rođena braća ali ste braća od stričeva.

  • 0
   0

   Ustase nose Rej Ban naocare i puse Malboro i slusaju avangardnu muziku Rozgu,Grdovica,Tomsona,zato je to tvom mentalnom sklopu daleko blize.

  • 0
   0

   Наш масја пардон комлен је велики симпатизер ИД. Вјешто се прикрива ( ИД је потенцијална опасност !!??) али мржња према Србима је константа.Зато је увија у причу о ,,ћетницима,,.Ко је и мало пратио историјске токове зна да ЈВуО прозападни покрет ,да је ђенерал Михаиловић први герилац окупиране Европе која га је бездушно продала комунистима. А ли та прича у Пљевљима ти неће проћи.Још се ми сјећамо злочина муслиманске милиције .

  • 0
   0

   korjeni su ti srpski pradeda, imaš kompleks. četnici su bili kraljevska vojska. a sada nema četnika samo ustaše , vehabije , arnauti. a vi stalno o četnićima. zato što ti je pradjeda bio četnik

 4. 0
  0

  Budući da je Komlen NATO fanatik, a oni, kao što vidimo, otvoreno podržavaju teroriste iz ISIL-a, samim tim i vehabije, nije lijepo da ogovara svoje prijatelje, neka svoju bolesnu mržnju i šovinizam fokusira na „četnike“, ionako mu ništa ne vjerujemo kad tobože izjednačava vehabije i četnike jer znamo koga istinski mrzi, a sa kim samo „ispira“ svoja inače prljava usta!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here