Насловна Политика Џихадисти поново заузели Палмиру

Џихадисти поново заузели Палмиру

1
ПОДИЈЕЛИ

Џихадистичка група Исламска држава (ИС) поново је данас заузела Палмиру након што су се сиријске оружане снаге повукле из тог пустињског града на истоку Сирије.

„Упркос ваздушним ударима који су у току, ИС је поново заузела цијелу Палмиру након што се сиријска војска повукла јужно од града“, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права, преноси АФП.

Како се наводи, џихадисти су великом брзином поново преузели контролу над древним градом након што су извели јуриш на сјеверно предграђе и освојили чувену тврђаву изнад западног дијела Палмире, наводи француска агенција, преноси Тањуг.

 

 

palmira

„Спутњик“ подсјећа да је град био под контролом ДАЕШ-а готово десет мјесеци пре него што су је сиријске снаге повратиле у марту ове године. Град је враћен уз подршку руске авијације. Борбе око града су и даље у току.

Палмира се налази у Сиријској пустињи, око 200 километара сјевероисточно од Дамаска и у антици је важна раскрсница трговачких путева и један од значајних на „Путу свиле“ од Кине до Медитерана.

Све до рата у Сирији, Палмира је, зато што је била добро очувана, била једна од најпосјећенијих културно-историјских туристичких атракција. Град су у мају 2015. заузели припадници Исламске Државе а остаци старог града скоро су сасвим уништени.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here