Насловна Политика Џихадисти из БиХ уплашили Европу

Џихадисти из БиХ уплашили Европу

0
ПОДИЈЕЛИ

Грађани БиХ који путују у Европску унију већ од данас могу да очекују много строже контроле на граници са Хрватском, због мјера које Брисел и Загреб уводе ради откривања потенцијалних терориста!

ZASTAVA-BIH04022014

На овај потез ЕУ се, како сазнајемо, одлучила због све већег броја исламских терориста у БиХ који отворено подржавају Исламску државу. Неки од њих су се недавно вратили кући са ратишта у Сирији, па су, по оцјени експерата за безбједност, постали озбиљна безбједносна пријетња региону!
Министри спољних послова ЕУ већ су припремили документ о строгим контролама путника на граничним прелазима са земљама Уније, који би могао да буде усвојен на министарском самиту у Риги крајем јануара, преносе хрватски медији.

Граница Хрватске према БиХ и Србији једна је од најдужих спољних граница Уније, а управо те земље европски стручњаци сматрају подручјима на којима постоји опасност од тероризма, зато што је велики број особа из тих држава отишао у Сирију и Ирак да ратује на страни Исламске државе.

У Министарству безјбедности БиХ „Новостима“ је потврђено да ЕУ уводи оштрије и детаљније контроле на граници са БиХ. Навели су да таква одлука није изненађујућа и да се власти у земљи морају придржавати одлуке Брисела.- Нове антитерористичке мјере подразумевају да подаци о држављанима БиХ, који улазе у Хрватску, одмах буду доступни полицијама свих земаља, чланица Уније – кажу у овом министарству.У Бриселу располажу податком да се са западног Балкана више од 500 особа придружило терористима у Сирији и Ираку. Највише их је из БиХ и са Космета.План европских безбједносних служби је да на Балкану делују у два правца: један је безбједносни, строги надзор граница, праћење сумњивих особа, размјена података, откривање мрежа кријумчарења оружја, а други је сарадња у рушењу пропаганде коју воде радикални имами по Балкану.

BiH
Експерт за безбједност и борбу против тероризма Предраг Ћеранић, каже за „Новости“, да је БиХ постала легло тероризма, па се у будућности могу очекивати још рестриктивније мјере ЕУ.

Сви безбједносни подаци указују на раст броја терориста у БиХ и њихове појачане активности. Они су озбиљна пријетња безбједности БиХ, али и цијелог региона. Поразно је да се овим проблемом озбиљније и систематичније не баве надлежне институције и службе у БиХ – рекао је Ћеранић.

У Граничној полицији БиХ кажу да редовно прате и провјеравају особе које улазе или излазе из земље, али да још нема измјена прописа, упркос све чешћим везама радикалних исламиста са џихадистима у свијету.

Чињеница је да је одређени број људи са ових простора отишао да ратује у Ирак и Сирију и да због тога, као и због недавних трагичних догађаја у Паризу, ЕУ мора да подигне степен своје безбједности – закључио је Бакир Даутбашић, шеф Мониторинг тима Министарства безбједности БиХ за праћење примјене безвизног режима.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here