Насловна Друштво Џихадисти Боко Харама убили жену усред порођаја

Џихадисти Боко Харама убили жену усред порођаја

0
ПОДИЈЕЛИ

Припадници екстремистичке парамилитарне организације Боко Харам убили су једну жену на порођају у, како се вјерује, најсмртоноснијем нападу током шест година борбе те исламистичке групе у Нигерији, саопштила је данас организација за људска права Амнести Интернешенел (АИ).

Nigerija napad Boko Haram

Очевидац напада Боко Харама на град Бага, на обалама језера Чад на сјевероистоку Нигерије, рекао је за АИ да је жена убијена у насумичној паљби, у којој је покошено и више дјеце.

„Беба, дјечак, је допола био напољу, већ је био скоро рођен и она је тако умрла“, рекао је неименовани очевидац.

АИ је ове седмице саопштила да има извјештаја да је град спаљен и да је чак 2.000 људи убијено, оцјењујући да је ријеч о „најсмртоноснијем масакру“ у историји Боко Харама.

Нигеријска војска је, додуше, саопштила да је у нападу исламиста на Багу погинуло 150 људи, одбацивши тврдње о хиљадама жртава као „сензационалистичке“.

Локални званичници и очевици у својим свједочењима описали су улице прекривене тијелима у стању распадања.

Један мушкарац који побјегао из Баге, послије скривања три дана, рекао је да је „газио по тијелима“ пет километара док је бјежао.

Напад је почео 3. јануара, а вјерује се да су му мета били цивили који су помагали регуларној војсци.

Организација Хјуман рајтс воч (ХРВ) је данас саопштила да тачан број жртава за сада није познат, наводећи изјаву једног локалног житеља да „нико није остао да преброји тијела“.

И АИ и ХРВ су објавили независне сателитске снимке Баге и Дорон Баге, удаљене 2,5 километара, за које кажу да показују размјере напада. АИ наводи да снимци показују „разарања катастофалних размјера“, гдје је више од 3.700 објеката – 620 у Баги и 3.100 у Дорон Баги – оштећено или у потпуности уништено.

У саопштењу ХРВ се указује да је 11 одсто Баге и 57 одсто Дорон Баге уништено, највјероватније тако што је запаљено, а већу штету у другом граду приписују чињеници да се ту налази војна база.

Према локалним званичницима 16 насеобина око Баге је спаљено до темеља и најмање 20.000 људи је побјегло. Очевици и снимци јачају став да је напад Боко Харама, што на локалним језицима значи „Књига је зло“, био „највећи и најдеструктивнији“ у њиховој борби за стварање исламске државе на сјевероистоку Нигерије, наводи АИ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here