Насловна Политика Џавид Шабовић: Прелазна влада је добродошла

Џавид Шабовић: Прелазна влада је добродошла

0
ПОДИЈЕЛИ

Предлог Демократског фронта за формирање прелазне владе је добродошао, као и свака друга иницијатива која води поправљању лошег стања у држави, казао је јуче у разговору за „Дан“ члан предсједништва Социјалдемократске партије Џавид Шабовић. Он је истакао да се унутар СДП-а већ дуго залаже управо за концепт техничке владе, коју треба да чини најмање по један министар из сваке парламентарне партије.

sabovicdzavid

„Три министра била би из ДПС-а, два из Демократског фронта, док би по једног имали СДП, СНП, Позитивна Црна Гора и мањинске партије. Техничка влада би требало да буде формирана са ороченим мандатом на годину дана или највише на двије године. У тој влади заборавиле би се приче о језику, застави, химни и грбу и посветили бисмо се томе како преживјети нагласио је Шабовић.

Лидер Демократског фронта Миодраг Лекић требало би наредних дана да отвори широке консултације о иницијативи за формирање техничке владе. И Шабовић је сагласан са ставом Демократског фронта да један од кључних задатака прелазне владе треба да буде стварање нормативних и других предуслова за организовање поштених и демократских избора.

„Од маја прошле године то причам на сједницама предсједништва моје партије, али, нажалост, нико не подржава такву иницијативу. Нијесам сигуран да ће СДП прихватити иницијативу Демократског фронта, а дај Боже да то ураде. Ако би се створили услови да имамо изборе на којима сви министри неће бити из једне партије, да не иду службеним возилима и не носе паре и све друго, већ само да нуде програме, могли бисмо да кажемо: ко побиједи, нека му је срећно, каже Шабовић.

Он додаје да још не зна детаље о томе како су у Демократском фронту осмислили концепт техничке владе и да због тога није у прилици да детаљније коментарише ту иницијативу.

„Не знам ко би по њиховој иницијативи био премијер, ко би састављао владу и томе слично. Оно што могу да кажем јесте да је свака иницијатива која мијења набоље овакво стање у држави свакако добродошла, нагласио је функционер СДП-а.

Лидер СДП-а Ранко Кривокапић раније се у неколико наврата успротивио идеји о формирању прелазне владе. По његовом тумачењу, Црној Гори не требају техничке владе већ сгабилна влада, нарочито у овој години, која је за социјалдемократе важна са аспекта евроатлантских интеграција.

Шабовић није желио да директно одговори на питање да ли вјерује да ће руководство СДП-а на крају ипак прихватити иницијативу и бити дио широког фронта за формирање техничке владе.

„До сада сам се више пута надао, па није испапо како сам очекивао. Зато могу само да саопштим лични став да се залажем за формирање техничке владе. Шта ће моја партија урадити по том питању, не знам, рекао је Шабовић.

Ко не слуша пјесму слушаће олују

За функционера Социјалдемократске партије Џавида Шабовића није изненађење најава Демократског фронта да ће организовати масовне грађанске протесте у случају да идеја о формирању техничке владе не добије одговарајућу подршку.

„Свако сноси свој дио одговорности. Као што се каже у оним стиховима „ко не слуша пјесму слушаће олују“, закључио је Шабовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here