Насловна Насловна Дворски обрачун који ће послужити да замаже очи Бриселу

Дворски обрачун који ће послужити да замаже очи Бриселу

7
ПОДИЈЕЛИ

Djukanovici i Marovici

У тренутку када на све стране пуца систем вишегодишње власти Мила Ђукановића и када на наплату стижу бројни рачуни, први човјек ДПС, по свему судећи, заиграо је на једину преосталу карту останка на власти, а то је унутарпартијски обрачун.

Дуго је Ђукановићева власт опстајала користећи европске и евроатланске интеграције као покриће за бројна домаћа непочинства, а на руку јој је ишла и бриселска администрација, која је жмурила на сва недјела ДПС-а, све док је та странка на регионалном плану играла како је Запад свирао.

Али и таквој игри стигао је крај. У години у којој Црној Гори стиже рата од чак 400 милиона евра само за отплату ранијих кредита, када СДП више није поуздан коалициони партнер, када по први пут касни исплата плата државној администрацији, када су социјалне тензије никад веће….Ђукановић је као приоритет свих приоритета прогласио питање уласка у НАТО.

Стигао је, међутим, врући шамар из Париза, одакле је поручено да проширење Алијансе није на дневном реду и да би пријем Црне Горе могао да сачека. Истовремено, из Европског парламента указано је да могућност суспензије преговора са ЕУ никад није била ближа.

Борба партијских лордова

Док му је у ушима још зујало од француског шамара и тресло тло од упозорења Брисела, Ђукановић се пред собом имао још једну неприлику на видику – предстојећи конгрес ДПС-а, на коме ће се, поред осталог, расправљати и томе ко ће убудуће бити предсједник странке.

Претходних дана јавност је тако била у прилици да види бројне пукотине у ДПС-у, које су постале све очигледније, с јасном тенденцијим да слиједе отворени сукоби партијских лордова за превласт у странци.

Vujanovic-Krivokapic-Luksic

Ђукановић је, стога, кренуо у акцију рашчишћавања терена, све како би обезбиједио да на партијском конгресу поново задобије још један мандат, као и да се окружи што лојалнијим кадровима.

У том циљу потребно је неутрализовати садашње потпредсједнике ДПС-а, како се неки не би дрзнуо да шефу партије стане на пут.

Тако је прво бивша предсједница општине Котор Марија Ћатовић поднијела оставку у Извршном одбору локалног ДПС-а због наводног сукоба са првим човјеком которског одбора партије Бором Кашћеланом, да би одмах након тога је у јавности пласирана теза како Ћатовић „пуца“ на мјесто потпредсједника ДПС-а.

Ћатовић иначе слови за једног од најоданијих Ђукановићевих следбеника.

Истовремено, Игор Лукшић је најавио да се неће кандидовати за потпредсједника странке, уз више него комично образложење да преферира функцију генералног секретара УН, иако је свима јасно да су веће шансе да Дечић из Тузи освоји Лигу шампиона, него да се Баранин домогне фотеље у свјетској организацији.

Омча око врата

Други актуелни потпредсједник ДПС-а Филип Вујановић је „удомљен“ на мјесту предсједника државе, а његова реална партијска моћ је сведена на ниво испод шефа мјесне заједнице, док политичку значајним дијелом остварује преко супруге, која безмало „ведри и облачи“ у правосуђу.

Коначно, Ђукановић је Светозару Маровићу припремио омчу око врата у виду афере „Завала“, као и најновије „Тајни рачуни“, а нијесу без основа ни тумачења да ће лидер ДПС-а тај унутарпартијски обрачун искористити да прикаже ка резултат у наводној борби против корупције на високом нивоу.

Djukanovic- Marovic-Luksic-DPS

Интригантан је податак да нико из најближег Ђукановићевог окружења до сада није одговарао за криминал и корупцију, икако се највећи број афера и злоупотреба управо везује за тај круг људи.

Такође, несумљиво је да је Ђукановић и до сада био упознат са Маровићевом „цркавицом“ у швајцарској банци, али му садашње активирање те афере одговара како би,  с једне стране, замазао очи Бриселу причом о борби против корупције на високом нивоу, а, с друге стране, отворио даљи политички простор за себе, а пословни у Будви за своје најближе окружење.

Истовремено, уколико је судити према према садржају емисије „Механизам“, коју припрема ТВЦГ, након Маровића, на реду је следећа „лака“ мета – Миомир Мугоша, који је једно вријеме словио као озбиљан претедент на Ђукановићево мјесто.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  A Djukanovic kao Dragon u svoje vrijeme,,narod kao ocaran,oni koji se iole probude nemaju kud,ko da ga zamijeni liše Bečića, onda strah ostaće bez posla, dje nam je ono cojstvo i junastvo o kojem se toliko pricalo??

 2. 0
  0

  Mafijasko satanisticka vlas zamajava gradjane neshvatajuci da je kraj blizu, ne zato sto su ustali ojadjeni gradjani nego sto to neki drugi hoce. Prosto potroseni su.

 3. 0
  0

  Nije odavno bilo toliko trzavica unutar partije DPS .Mojkovacki klan drhti od istraga VDT ? Potpredsjednicko mjesto namirisale tri ocajne domacice Maja, Daliborka i Sanja…Dace Bog da krenu kao kliziste…svi u more

 4. 0
  0

  Претходних дана јавност је тако била у прилици да види бројне пукотине у ДПС-у, које су постале све очигледније, с јасном тенденцијим да слиједе отворени сукоби партијских лордова за превласт у странци.

  Pita zlatna ribica Muja hocu da ti ispunim tri zelje,samo reci koje,mere kaze Mujo,dobro odgovori mu ribica prva zelja:
  Mujo da more dodje do Ivan planine.dobro kaze ribica pustit cu ti more do Ivan planine,i dodje more do Ivan planine,e sada kaze mu ribica druga zelja , u redu odgovori Mujo da se more povuce,i tako se more povuce i druga mu zelja bi ispunjena,za trecu zelju ribica pita Muja a sta cemo sa njom,e mere biti da more ponovo dodje i da se odmah povuce,moze kaze ribica ali zasto kada sm ti to vec jednom ispunila,e sada cu ti objasnirti kaze Mujo.prvu sam ti zelju porucio da voda dodje i podavi sve Hercegovce jer se od njih u Sarajevo ne moze zivjeti,i da sa voda povuce i da ih sve odnese.u redu akze ribica ali zasto sad ponovo da voda dodje,evo zasto,Srbi su ti cudan narod kad jedan umre svi doju da vide sta je bilo ,e pa ako je koji slucajno ostao ova treca zelja treba i tog poslednjeg da odnerse.
  Ada tako vi bilo na kongresu partije,samo sto ribice nema a ja nijesam Mujo nego Nikola.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here