Насловна Колумне Двоидентитетској браћи: Будите Срби и кад се не деле колајне и медаље

Двоидентитетској браћи: Будите Срби и кад се не деле колајне и медаље

ПОДИЈЕЛИ

Увек сам, пишући на страницама ИН4С-а, данас најдоследнијег и најбескомпромиснијег српског медија за који ја знам, водио рачуна да не вређам ничија осећања, нити да оспоравам неки „ужи идентитет“ оних који би до подне да буду Црногорци, а од подне – Срби; оне, дакле, којима је за црнорчење мање-више све потаман, а за србовање им увек треба још нешто мало, неки ситан услов који српство треба да испуни, да би му они припадали.

Данас, међутим, суочен са могућношћу да неке многе текстове и нећу више написати, можда сам „двоидентитеској“ браћи, дужан и неку грку реч, колико да знају да нисмо ни сви овде, у Србији, овце.

Многи од мојих најбољих пријатеља и кумова су пореклом из Црне Горе и углавном су то добри и честити људи. Наслушао сам се њихових прича о томе како су они, ето, почаствовали нас, Србијанце, тако што су сишли са својих планина, поправили нам расу мешањем, научили нас како се води политика, друштво, привреда, а ми смо, овако незахвални, на све то узвратили само давањем станова, пара и привилегија, какве немамо ни ми сами. Никад ни једном мом пријатељу, осим Гојку Раичевићу, напамет није пало зашто би требало поправљати расу која се ослободила од Турака, која је имала тополивницу у време кад је Црна Гора и кубуре увозила, расу која је два пута бацила Швабе у Дрину, која се попела на Кајмакчалан и пробила до Трста и Темишвара. Биће да та и таква раса и није била толико лоша, кад је све то могла, пре него што се измиксовала с мајсторима? Јесте Гвоздени пук био тај микс, али није он добио рат, него 60 српских пукова и све су заставе биле крваве.

gvozdeni-puk

Као у свакој причи о непокренутом покретачу, тако се и у овој, у ствари, ради о следећем: док сте решавали наша идентитетска питања, своја сте баталили, па их, на крају, још и разменили за пословну комбинацију, кафић на променади и директорско место. Сад, кад сте нам ову нашу, грбаву и туњаву србијанску расу поправили, кад сте је обогатили својим генима, више ни по јулском дану, као на теферичу, не бисмо били у стању да пешке на Кајмакчалан изађемо.

Чујте и ово: док постоји српство, док последњи Србин дише, Шумадија ће бити матица српског народа и у њој ће се Срби ројити. Не зато што смо ми овде нека надраса, далеко од тога, већ зато што су овде идентитетска питања решена. Наши стари су се клали на Дрини зато што су већ били Срби, а не да би накнадно одлучили шта ће бити, ако понуда буде довољно добра. Они, која своја идентитетска питања не могу да реше, нека се у туђа не гурају.

srbija-crna-gora

Лично, не желим за брата никога ко наше братство условљава идеолошким, расним, или неким трећим питањима. Буди ми брат, или немој, али не тражи од мене да будем дроња, генетски шкарт, или нижа раса, да би ме својим братством почаствовао. Има међу нама овде, као и међу вама тамо, свакаквих, па ми је мучно и у Србији са сваким Србином брат бити, али докле ћемо, браћо Црногорци, поредити само наше најгоре са вашим најбољим, да би вам то давало предност? Ви на нашег Марјана Ристичевића пуштате Његоша, да би сте доказали супериорност? А да поредимо Миланковића, или Хајдук Вељка, Синђелића и Црњанског, са неким вашим дроњавцем, па да видимо како то изгледа? Ваше најбоље и наше најгоре збиља гадно изгледа, али ни обрнуто не би изгледало боље. То што је ваша будалчина два прста виша од наше будалчине и није нека важна разлика.

Будите, дакле, Срби и у поразу нације, и у тешка времена, кад се не деле колајне и медаље, или немојте да будете, мени је свеједно, само не условљавајте. Никад се, као у свим поразима своје нације, нисам лагодније осећао као Србин. Победу зна да носи свако, пораз само јака леђа носе. Тешко вам је бити Србима? Просто: испис. Нико вас не тера, само не условљавајте. Нећу да будем брат док сам млад, здрав и јак, а кад клонем, онда сам шкарт и гованце србијанско.

srbija-crna-gora-zastave_660x330

Уочите процес који се одвија у позадини дневних збивања: Срби су, за последњих кварат века, потерани из свих области у којима су живели у СФРЈ и, гле чуда, ево их у матици, а не у Црној Гори, колевци српства. Дошли су сви, и Крајишници, и Личани, и Славонци, а ни ви нисте мањкали, иако вас нико пушком није терао, као њих, и сви су дошли са различитим идентитетима, још живе по својим гетима, урлају „Гару“, плачу за завичајем, сви имају тај неки, мутан, а некад и подмукао осећај да су супериорнији од нас, овде, Геџована; они су сви раса ратника који су јуначки побегли, а ми раса кукаваца која стоји на Морави хиљаду и по година, да се никад не помери.

Ми ћемо, на Морави и Дрини, стајати и кад на Менхетну овце буду пасле, а где ће бити наша двоидентитетска браћа, стварно не знам. У позадини, као што рекох, а то рађа озбиљан оптимизам за будућност, дешава се следеће: прва генерација, рецимо Крајишника, која се родила у Србији, излази из гета. Још једна генерација, Шумадија ће поново претопити све српске разлике, од који ни једна у њој није настала. Она сабира што други расипају. За сто година од данас, можда и за мање, српски народ ће се опет претопити у јединствену целину-између Личанина и Шумадинца разлика ће бити невидљива.

crna-gora-srbija

Где ће бити тада Црна Гора, стварно не знам. Исцрпљујући се у својим ексклузивитетима, у својим бајковитим представама о самој себи, у свом сталном и хронично узалудном покушају да буде и српска, а лукративна, монтенегринска, а широкогруда, залутаће сигурно. Бити Србин, а да то буде бесплатно, чак и уносно – не бива. Није нама тако писано.

Ваше погрешне представе о стварима и збивањима, представе које постоје и код мене, у ужем завичају, су далеко од стварности. Оно што је код вас на виској цени су спољне манифестације, а не оно што је испод њих. Стотину пута сам слушао о лепоти црногорској, о мрким, високим и танким јунацима, под брчинама и оружјем, о момцима који су „спремни“, јер из теретане не избијају, али видим да, у земљи тако лепих и храбрих људи, пендрек најбоље подноси Гојко, који, као и ја, има једно 30 кила вишка, а чак ни бркове нема. Погледајте слику Драгутина Гавриловића: са тридесет година је имао много кила вишка, али је, и без црногорске лепоте, умео да буде херој. Вук Караџић пише о Синђелићу као пуначком типу, шалцу и весељаку. Ту, у правој арени, где се оне праве битке бију, не одлучује визуелна представа, него другачија једна биологија, другачија предност, настала на вишегенерацијском одгоју, који почиње суровим селектирањем брачних парова по биолошким, а не естетским криетријумима и на етичком, а не на ликовном васпитању.

Да кажем и ово: увек су ми били одвратни они који за своје српство траже разлоге и услове; још су ми одвратнији они који мисле да су добри само зато што су Срби. Чим је Србин, одмах је бољи од сваког Хрвата, или Турчина. Не бива тако. Од другога си бољи само ако си Србин и ако си бољи. Ако ниси, не сакривај се иза српства. То може и онај што цела века пије пиво испред продавнице, то су лаке победе.

Да не мислите да вас ружим више него што је потребно, поделићу братски са вама и своје слабости, да видите да ово није моралистичка придика одозго. Стотину сам пута имао прилику да примим прљав новац. Сваки новинар то може, чак и кад није зверка. И никад нисам примио, ама ни динара, иако је било тешких дана. Слагао бих вас кад бих рекао да сам нагонски поштен човек, који није пуштао кроз главу филмове шта би све мога тим новцем себи и деи да купи. Не. Нисам примао из највеће људске слабости: из сујете. Ви бар знате шта то значи. Нисам хтео да глас о мени иде, па сам изабрао релативно сиромаштво. Мотив ми није био чист, али руке и данас јесу. Зато вам, онако, братски и рођачки кажем: броји се само оно последње. Шта ти вреди ако си нагонски поштен, а једном попустиш? Хиљаду си година Србин, а онда се само једном сломиш и сад си нешто друго? Ви сте сујетни и тако и треба да буде, па зато користите сујету не да се турчите из ината, него да се не турчите. И за то треба и снаге, и ината, и сујете. Није сујета само за преверу. Шта би то данас могао да вам каже Мустај-кадија, а да вам то исто не говоре већ Мило и Душко? Исписали се из српства из ината? Сумњам. Не знам никог ко се исписао, а да је из исписа сиромашнији изашао. У том исписивању је, и у турско време, било неког кеша, само је то лепше звати инатом, него давањем дупета у кирију.

budi srbin piši ćirilicom

Према томе, заузмите становиште. Не држите српство као таоца ваших бесконачних одлучивања. Не могу Србија и Срби да чекају да виде да ли ће и коме од вас Мило и када понудити комбинацију, па да одлучите и, кад одлучите, да још терет ваше одлуке на нас пребаците. Ми, неваљали Србијанци смо криви што ви не можете, ето, да будете Срби. У реду. Мени не смета. Само, реците одмах, данас, па пробајте срећу с Милом после тога. Ако одлучите да будете Срби, од Мила ћете добити шипак. Ако одлучите да будете Црногорци, пре него што ишта добијете, што би вам па и давао? Зато ви и отежете: чекате понуду, да видите да ли се српство може разменити у правом тренутку. И кад размените – онда се вадите на србијанску, а не своју етнопсихологију. То више није ни цинизам, то је етички гроб.

71 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  1

  Brate sa Morave a sto tebi smeta sto ja zborim srpski, idem u srpsku crkvu a pisem se ka Crnogorac (bas da bi se od takvih ka ti razlikova) zar ne vidje vecih problema za Srpstvon od ovog o kojem pises ili ravnas neke Licne racune.

  • 0
   0

   On upravo i pise o tebi,koji mislis da si superiorniji od ostalih Srba, Mozda je od tebe bolji Srbin cak neki iz Vranja ili Surdulice, da se ne osjetis uvrijedjen… bolji i od mene, jer sam i ja Srbin iz CG.

  • 0
   0

   He , he , he , nemoj više da se pišeš ka’ crnogorac , to ti srbi ne mogu oprostiti , lijepo na naredni popis da se pišeš srbinom , pa onda možete bez problema zboriti srpski i ići u srpsku crkvu , i ne traži razliku između tebe i g.Milenkovića , vi ste isti narod !
   I promjeni taj nick , za početak možeš biti Srba , ili Keba , Đogani ….svi srbi su jedan narod , ne postoje razlike među srbima , baš lijepo je to objasnio g.Milenković , zar nijesu isti Gorski vijenac i Koštana ?
   Među crnogorce nijesi takav prispio , a ni srbi te viđu ne primaju , niti si tamo niti si ovamo he , he , sve je u pravu g.Milenković !

   • 0
    0

    Za mene ste Ti I ovi Milenkovic isto, tebe placa Milo a i ovog Milenkovica da zavadjate Bracu i stvarate zlu krv.
    Ovaj Milenkovic bolje da se potpisuje kao Vlaqdan Batic.
    jer mora da vise nema para od Licana i ostalih pa sad oni RICU.

    • 0
     0

     Ne zezaj nego promjeni taj nick , g.Milanče ti je lijepo rekao , mi smo ostali načisto a ti śediš da dvije stolice .
     Možda bi ti nick Milanče taman odgovarao , da se śećaš za vazda što ti je g.Milenković rekao .

     • 0
      0

      Dvije su nam stolice sudjene!
      Udobno je nama, pa se sirimo do mile volje : Srbin u Crnogorcu, Crnogorac u Srbinu.
      Nikom tijesno, nikome na stetu!

   • 0
    0

    У праву си ,,маша,, .Ево ти на пример за вечеру си дао гуз… прије пар вијекова.Промијенио вјеру био муслиман.Од правих Турака био презрен као конвертит а од нас Срба … да не причам.Сад се подмукло приказујеш као Црногорац да би несметано пљувао по Србима а да нико не зна ко си у ствари.Шупља ти је прича мој ,,махмуте,,.Некад те изда правопис ,као оно ,,ћетници,,.А највише ти издаје мржња према свом поријеклу.Е сад ко ти је њу усадио…Да ли неки Турчин који ти је бабу силовао или….Ти као опраштат Црногорцима злочине од прије пар вијекова али не можеш ове ,,српске,, прије три деценије.Јер ти је наводно страдао неки рођак.Мани се више овог портала болесни уму једном заувијек.

  • 0
   0

   Da je meni neko, bilo ko govorio, sto i kako da budem, nikad Srbin ne bih bio!
   Ostavite se corava posla da slazite najdublje sto se u covjeka moze.
   Nikom nije za dobro dato da po covjeku rovari!
   Sto fali njemu sto je Crnogorac, sto srpski zbori i u srpske crkve hodi!?
   Treba li nama blizi rod od njega, brata rodjenog, crnogorskog?
   Hocemo li mi da nas postuju, ili da se postujemo?
   A sto se Srba iz Srbije tice, nikad im oduziti ne mozemo!
   Kao sto je ono Mali princ odgovoran za lisicu, zauvijek odgovoran, tako su i srbijanci odgovorni za nas Srbe i Crnogorce iz CG, kako im mi nikada ne mozemo vratiti svo njihovo dobro i brigu za nas!!!
   Klanjamo se mi njima ovakvi kakvi smo, kako cemo jednoga dana uz Bozju pomoc biti i bolji nego sto jesmo!
   I njih ce to obradovati, bolji i svojtljiviji srpski brat iz srpske Crne Gore.

 2. 0
  0

  Čudna priča, u mnogo čemu netačna, ali pojave koje se navode postoje i to ne samo kod nas. Svuda ljudi iz divljih i siromašnih država idu u civilizaciju za boljim životom. I svi se ponašaju isto, nije bitno da li su iz CG ili Bosne otišli u Srbiju, ili iz crne Afrike u Njemačku ili iz Alžira u Francusku. Svi misle da su bolji od drugih, ubjeđuju domaćine da su njihovi običaji i način života bolji nego u zemlji u koju su došli i sl. Sve bih ih vratio odakle su došli kad im je tamo bolje. To su valjda nekakvi kompleksi, ne znam, nijesam psihijatar ali sam vidio da to svuda postoji. Samo 5% se integriše u novu sredinu a 95% ostaju neprilagođeni i tek se njihova djeca integrišu. Ima dobrih emisija na Al Džaziri o afrikancima koji žive u EU. Jedan iz Somalije priča kako ide da radi od kuće do kuće i niko ga nikad ne ponudi da ruča, možeš umrijeti od gladi niko ti se ne razuma. U njegovoj zemlji je bolje, kome god uđeš u kuću pita te hoćeš li da jedeš. I slične gluposti. Vjerovatno su takvi i bosanci ili naši koji dođu u Srbiju: ljepši, pametniji, spremniji a ne umiju se okupati ili se deru iz sveg mozga. Ili što je najgore – poltroni; takvih se izgleda autor nagledao.

 3. 0
  0

  „Победу зна да носи свако, пораз само јака леђа носе.“ Ко ово умије Србин јесте, ко не умије, широко му идентитетско поље.

 4. 0
  0

  Оdavno se neko – bilo ko – iz Srbije nije skanio da napiše što ovaj čovjek napisa danas. I svaka čast na tome. Još samo kad bi se crnogorski Srbi skanili da u ono polje za oznaku nacionalnosti upišu ono što jest, bilo i biće – Srbin.

 5. 0
  0

  Проблем је овде друге природе, лепо је речено, но неки не разумеју баш најбоље. У Његошевим речима је суштина, у добру је лако добар бити …

 6. 0
  0

  Коначно се неко дрзнуо да објективно каже истину у лице нама вајним Србима/Црногорцима, притом мислим на оне старе Црногорце, а не ову новопечену нацију… Свака част, Милане!

 7. 0
  0

  ,,Чим је Србин, одмах је бољи од сваког Хрвата, или Турчина. Не бива тако. Од другога си бољи само ако си Србин и ако си бољи. Ако ниси, не сакривај се иза српства.“ Istina, uz tebe je Republika Srpska!

 8. 0
  0

  Bravo Milane, pratim tvoje kolumne i podrzavam te u svemu! ti i gojko ste olicenje srbstva i ponosan sam sto poznajem Gojka, jedini objektivni novinar u mrcnoj crnoj gori !!!!!

 9. 0
  0

  Други део текста је „сред среде“. Слажем се све што каже о јунаштву, о добрим Србима, да битке и ратове не добијају наочити, него жилави и кротки у патњи.

  Први део текста (изузев сјајне поенте са сучељавањем најбољег могућег и оног што је фактичко; рђава логика којом се многи служе) ми се мање допада. Ево зашто:

  1. Мој земљак нешто што је у своје, најславније време, било конвергентно, сада посматра као дивергентно. Шумадија је матица Српства у оном смислу у коме о њој пише Милан Кашанин: он је посматра као „класичну земљу“ у коју се слило све оно најбоље управо из динарских крајева и ту изградило класични идеал државе и културе. Тако да је један огроман део Шумадинаца црногорског порекла, само пацификован (у најплеменитијем смислу, постоји и брђанска и равничарска племенитост) животом у плодним равницама и покрај широких токова Мораве, Лепенице и сл.

  2. Иначе, и Ламартин пише да је Шумадија до средине 19. века била пустош, с гомилом нераскрчене шуме. Тек оба устанка и жеља српског народа (углавном, дакле, динароидног порекла) , саживљеност с предивним тлом које вуче асоцијације на Аркадију (Кашанин) , изградила је од некада сурових хајдука домаћине са склоношћу ка народној демократији. Генерално, оштре линије раздвајања које покушава да ухвати имењак су новијег датума, много преплитања се десило до Првог светског рата, да би се одједном, током рата, рекло они су они, а ми смо ми. То би значило да ми не осећамо никакву стварну везу с прецима.

  3. Није само „Гвоздени пук“ био мешовит, мешовити су били сви пукови. Границе између Србије и Црне Горе су биле свеже, недовољно дефинисане, династије испреплетане, политички утицај обостран (као, у рђавијем облику, и данас) и све се посматрало као један исти народ с још увек флуидним државотворним стремљењима. Само је једно било дефинисано – заједнички непријатељ.

  4. Не знам да ли ће српски народ да буде поред Мораве и кад ничег другог не буде, ја се надам да хоће, прво треба да издржимо болан процес де-југославизације и де-интернационализације српске културе, етичке суноврате свих врста, као и „планску исламизацију“ која допире са сиријских страна. Иначе, мислим да није решавање „идентитетског питања“ ако се неко изјасни као Србин. То што се А. Вулин можда изјашњава као Србин, не чини га бољим Србином од Ранка Кривокапића.

  5. Миланковић и Црњански су ништа мање „дођоши“ и „пречани“ и донели су са собом у Србију своје специфичности, те имењак упада у замку логике коју је на почетку текста критиковао. Црногорским дођошима супротставља друге дођоше, убрајајући их у Шумадинце. Иначе, није ми јасно како смо ми богатство и диверзитете српске културе успели толико да искомпромитујемо и претворимо их у „гета“, а ради се о богатству и потенцијалу за изградњу бројне и просперитетне нације. Па САД су од много већих специфичности успели да створе компактност која је завладала светом. Не знам ко је крив, али упирем прстом у Југославију.

  • 0
   1

   У потпуности се слажем са свим што сте навели у свом коментару. Пошто нисам пратио аутора није ми јасна његова теза о Шумадији као „центру“ српства? Да ли би то требало значити да је за наш народ најбоље ријешење да се сви населимо у Шумадију тј. „Београдски пашалук“? Један сам од поменутих КРАЈИШНИКА а пошто сам рођен и одрастао у граду не „урличем“ „Гару“. И како вријеме пролази све ми је милија моја КРАЈИНА иако у њој нисам никада живио.
   Мислим да је и аутор мало претјерао у свом „србовању“ које је свео на локал-патриотизам. Узгред , упознао сам неке много добре али и доста лоших људи из лијепе Шумадије која је по мени исто тако наша као и Лика , Кордун , Банија , Далмација итд. А свака од тих „КРАЈИНА“ центар СРБства једино је КОС-МЕТ СРЦЕ СРБИЈЕ.

 10. 0
  1

  ima istine ali ima i gluposti. pa pola ovih na slikama i u tekstu sto se pominju su Srbi iz Crne Gore. Sumadija je i naseljena iz Stare Hercegovine jer je od sedamnestog veka ispraznjena i bila je suma. Samo je bilo par gradova sa Turcima kao vecinom(Uzice, Beograd, Nis…). Sumadija je postala matica kako autor naziva, samo zato sto je bila mnogoljudinija sredinom devetnestog veka (u odnosu na planinsku Staru Hercegovinu samim tim i slabije naseljenu), inace svest o srpstvu je ostala ocuvana u tim brdima i par oaza u Austriji (Novi Sad, Temisvar…). Ovo danas sto se naziva Crnom Gorom je bruka i ako se ja pitam nema prava da se naziva crnogorskim imenom. Uostalom ima nas vise Crnogoraca i rodjenih tamo koji ne zive u Crnoj Gori vise, nego drugde (i u Srbiji) i nismo zaboravili ko smo i sta smo, bez da nas podsecaju drugi( a koji nisu imali npr pravo glasa na referendumu). To sto srbijanci zaborave posle treceg kolena pretke pa misle da su 1500 godina na Moravi je jos jedan od velikih problema srpstva, jednako tezak kao „crnogorska nacija“ i sljam koji upravlja Crnom Gorom. Lazar Obradovic

  • 0
   0

   екстремни националиста из РС, сва срећа па су савремени Цетињани доживјели трансформацију

  • 0
   0

   Da ispravim hercegovac (Erakovic) . Inace na Njeguse ima i Perasa , Cavora itd koji su takodje dosli iz Hercegovine . Sa tekstom se u sustini slazem imam poneku zamjerku oko naseljavanja pojedinih krajeva Srbije pa i Sumadiju , koje su vecinom naselili brdjani Vasojevici.

 11. 0
  1

  Додао бих још само ово:

  Потпуно је логично да у време хајдуковања и ускоковања база Српства буде у планинама (Херцеговина, Брда, Црна Гора и сл.) , а у време изградње грађанске културе у долинама река (Шумадија, Поморавље, Мачва и сл.) . Једно погодује једноме, друго другоме… То што је Југославија пресекла заједничку вертикалу па је сад Српство расуто и издељено на локалпатриотизме (Србија, Република Српска, Црна Гора) , од који сваки од тих АВНОЈ-евских патрљака тврди да је баш он веза са дичним прецима је комплекс ниже вредности, који је јасно пројављен у оном стварно сјајном изданку шумадијско-поморавског духа – „Размишљања једног обичног српског вола“.

  Ако имамо данас некакве везе с прецима, то је пре свега по грешкама које су правили. Њихова афирмативна стремљења су нам туђа.

  А Србији и Црној Гори 19. века ми волимо (понекад и оправдано) да ласкамо да су пијемонти, а били су по много чему продукт изнуђене шизофреније (која никад није превладана) .

 12. 0
  0

  Браво Миланче мајсторе, уништаваш их! Нема ништа горе од сорте која у било којем смислу жели бити Црногорац – полуидентитетском, завичајно, географском. Сви су они исти као Мираш Дедеић и он им је достојан духовни „поглавар“. И сва та цг-филија заснована је на лажном надсрпству које су у 19. вијеку измислили наша браћа Срби из Карловаца да би Србију бунили за аустријски рачун.

  Хаха надсрби, а већини преци били Албанци. Посебно у јужној цг гдје је тај цикотићки менталитет најизраженији.

  • 1
   0

   To jednostavno nije tacno!
   Ako ne razumijes dvojni identitet Srba iz CG, onda nista nijesi razumio.
   Kako Crnogorac samo lokalizuj Srbe koji su zivjeli u Katunskoj, jos i u one tri starocrnogorske nahije. Koji su sticajem istorijskih okolnosti zivjeli odmetnuti od osmanlijske vlasti u nekoj vrsti improvizovane, plemenski uredjene zajednice slobodnih ljudi!
   To im niko ne moze osporiti, da su bili svijetlo i putokaz svojoj porobljenoj sabraci. Crnogorac je harmonizovana licnost lokalizacijskog, tradicionalnog i ratnickog Srbina iz Crne Gore, sa svim ljudskim vrlinama i manama!
   Poseban, a opet isti i jednak svim drugim Srbima, kojekude.
   Njega brkati sa dukljesama i montenegrinima je od Boga grehota!

   • 0
    1

    Шкуторско-црвеноусташко копиле скривено иза имена Secul, је агент АНБ-а убачен на овај портал како би ширио раздор међу Србима. Узалуд се трудиш да му било шта објасниш, јер ће он и даље по задатку наставити да бљује свој отров.

 13. 2
  0

  Slovo o srpstvu drzi covek koji je bio Brozov oficir, covek koji je do prekjuce bio sa Vulinom u JULU, koliko juce je podrzavao SNS sa radija Fokus, a onda DVERI sa radija Snaga Naroda, dok je mislio da ce ga staviti na listu a sada je poceo da drzi slovo Licanima , Crnogorcima ,Bosancima, Hercegovcima o doslednosti i srpstvu.

  • 0
   1

   Djubre,pa idi u tectvoje Like,Krajine I picked materine STA trazis ovde goljo bedni..I odrpani panduru koji si bio slugeranjo I klao po Srbiji 1914..STA ovde bagro trazite mater vam j…..

 14. 0
  1

  impossibilium nulla est obligatio.Celsus Junior (Digestae L, 17, 185)
  Na ono sto je nemoguce izvesti ne postoji nikakva obaveza.
  Srbi su duzni da se zauzimaju za Srpstvo i da se za njega bore,pa taman da znaju da je to za njih kobno ali i za Srpstvo.kad se to bude shvatilo i pocelo raditi tada cemo vidjeti da se nesto desava.Docim neko nije u stanju da svoje obaveze ispunjava prema sebi i svom sopstvu te obaveze kao takve iscezavaju.
  Kada prelazimo sa polja morala na polje politike tu je Srbin veoma osetljiv ,tako mu pred ocima leti lik Kosovskog Lazra dok na drugoj strani nudi mu se neto sto je mnogo lakse i primamljivije,iako je lazno,ali nazlost mu je i draze.
  Po Bozjem pravu je opstanak naroda svetiji od bilo koje druge obaveze,mozda bas zato i velicmo ili smo velicali Sindjelica i skoro Tepica,medjutim po ljudskom te obaveze je nemoguce ispuniti nego samo par pojedinaca u citavoj istoriji,ali nikaao to nemozemo uzeti za obavezu ,jer su ta nacela uglavnom danas nemoguca i neizvodiljiva ,cak ni Talibanima.
  Nazalost danas je takvo nase stanje,to se mora uzeti kao vecinsko,ne mora se pred tim stanjem kapitulirati,ali je tako.
  Do samo prije jdnog vijeka nije bilo tako.Vlada je 1914 godine izdala Nisku proklamaciju,jer je bila uvjerena u rijesenotst cijelog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbrabu svoga svetog ognjista i naravno slobode.Vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak da obezbijedi uspjesan svrsetak ovog velikog vojevanja,koje je u trenucima kada je zapoceto,postalo ujedno borba za oslobodjenje i ujedinjenje sve nase neoslobodjene brace Srba,Hrvata i Slovenaca.
  Ferdo Sisic dokumenta o postanku kraljevine SHS 1920 str.10
  Sto smo imali 1999 donijeta je odluka u Skupstini jednoglasno da se zemlja brni,zemlja se barnila,gdje su vodje odbrane ,zanmo u HAGU ili pod zemljom,zasto?svako ima svoju istinu i svoje misljenj naravno i opravdanje.
  Danas ,vecina naroda je protiv NATO i u Srbiji i u Crnoj Gori,a politicari koji nas navodno zastupaju u Skupstina su 75% za, bilo ovdje ili tamo.je li Tadic,porijeklom odavde s Durmitora govrio da bi priznao Kosovo i Metohiju ali ga je strah od Rusa,Milo je Rusima uzeo pare ali je isto priznao Kosovo i Metohiju,i da na nabrajam dalje.
  Mozemo mi sebi i drugima prebacivati bilo sta,ali od loseg materijala tesko je napraviti dobar proizvod,dizajnesrski jos i moze ali samo izgled ne cini nesto postojanim i vjecnim.
  Nada umire zadnja to je vise nego sigurno,izlazak iz ovog naizgled lavirinta je moguc ?

  Biblija, kao pisano otkrivenje Stvoritelja, nas na samom pocetku izvestava da se stvaranje Zemlje, zivota na njoj i univerzuma desilo u periodu od 6 doslovnih dana od 24 sata. Ako je do tako necega zaista doslo, ocekivali bismo da nadjemo neki dokaz u prilog takve tvrdnje. I zaista, u osnovnim stenama Zemlje nalazi se nesto sto bismo mogli nazvati „zigom stvaranja“. Kao da je Stvoritelj ostavio otiske svojih prstiju kada je stvarao Zemlju, koje mi danas mozemo da otkrijemo i da na taj nacin jos jednom potvrdimo istinitost Njegovog pisanog otkrivenja
  Danas i kod nas kazu APOKALIPSA misleci na nestanak a ne na Otkrovenje,nije to tesko za razumjeti ali narod je takav,

 15. 0
  0

  Dvoumio, pa odustajem, kako osim Lazara Obradovica, bijete u pogresnu metu.
  Onaj iz Sumadije koji ce adresirati kakvu predrasudu i nerazumicu Srbinu iz Crne Gore, sebi je silje! Svojim starozavicajnim korenima hercegovackim.
  Jer, starosedelackih Srba u Sumadiji, posle tri seobe, skoro i da nema …
  Ne postoje posebni antropopsiholoski tipovi
  srbijanski i crnogorski vec samo sindrom “ najmanjih razlika “ medju krvnom, rodjenom bracom … etc
  Naravi iste, sem neki mali afektivni specifikum poput depresivnog optimizma katunskih Srba iz CG, sa kakvim bi ste se istim susretali i u sred srbijanske naseljenicke Jablanice!
  … Inace, svaki je covjek za sebe!

 16. 0
  0

  Или јеси или ниси, и то није проблем. Проблем је у томе што јеси а не би да будеш, па тражиш изговоре, који, ако могу друге, никако не могу да убиједе тебе. Припадност није, и то Милан зна, ствар избора, иако отпадништво можда и јесте. А можда је чак и оно тек неумитна судбина разноврсног шкарта међу нама.
  Проблем је, Милане,и у томе што исписа из Српства нема а да није потписан ножем преко српских вратова, мада многима ни то није и не би никад ни помогло да се ослободе српскога у себи. Мора негдје да издуши. Испис можда изгледа једноставно оном ко га не тражи али је конвертиту извор великих мука.
  Иначе Вас, Милане, молим да уложите све своје снаге и некако се уздржите од умирања, према коме сте, рекло би се, прилично равнодушни. Ви сте, бар засад, једини артикулисани глас нашег погледа на свијет. Ако Ви ућутите, и ми ћемо задуго остати нијеми.
  Надам се да ће и Бог ово тако разумјети па ће и помоћи.

 17. 0
  0

  Као прво не знам чему овај дубокоумни текст у којем је мало тога паметно речено, и примјетна нека прозивка на србе ван Србије. Србија је највећа српска земља, највише срба у њој живи. Али нико не може са сигурношћу да каже да је она колијевка српства (али ево и нека буде мени не смета него ми је и мило). Срби кад су се насељавали(сами крај 6. и 7 вијек) на Балкан нису се сигурно само у Шумадију населили, него на простору ширег Балкана. Проблем је што дневнополитичка питања утичу на нас и отуд текстови као овај. Ко живи у Црној Гори зна да руку на срце и није „лако“ бити Србин, али да опстајемо и јачамо, и да смо много тврди срби! Док је у Србији србин лако бити, и тако и треба да буде. Шумадија је језгро и најчистији србски крај, и што ми је мило! Али, Вук Караџић и Карађорђе нису поријеклом из Шумадије него из Црне Горе, не монтенегра него Црне горе. Највећи српски писац такође Његош није из Шумадије. Павле Ђуришић није из Шумадије. Слободан Милошевић није из Шумадије. Краљ Александар Карађорђевић није из Шумадије. Стефан Немања није из Шумадије..
  Али то је све небитно, нема потребе за разједињењем истог народа, само уједињење и здрава свијет о томо ко смо и што смо !

 18. 0
  0

  Господине Миленковићу, изврстан текст.

  Слично и прелепо је и један мудар Рус резоновао пре више од сто година.
  изворни текст на сајту http://thesaker.is/2016-the-year-of-russias-triumph/

  “To love a happy and great Motherland is really not a big thing. We have to love her when she is weak, small, humiliated, finally, stupid, finally, even filled with vices. It is when our “mother” is drunk, lying and all entangled in her sins that we must not depart from her. But even that is not enough: when she finally dies, eaten up by Jews, and when only her bones remain – he will be truly “Russian” who will weep over her useless skeleton, abandoned by all. He truly shall be… “

 19. 1
  0

  Da sam rodjen u neko drugo vrijeme, bio bi Srbin, crnogorac, zelenas. Smatram da su Petrovici zasluzili da vladaju ujedinjenim srpstvom. To se pokazalo istinitim jer su Karadjordjevici umjesto srpske drzave stvorili Jugoslaviju, unistavajuci san o ujedinjenoj srpskoj drzavi. Crna Gora koju ja znam i osjecam je 1000 puta srpskija od Srbije. Vase srpstvo je mlako, i povrsinski, a nase vatreno i sustinski.

  Rijec „srpstvo“ u Crnoj Gori ima mnogo siri znacaj nego sto ima u Srbiji. U Srbiji samo opisuje naciju. U Crnoj Gori opisuje narodnost, vjeru, jezik, cojstvo i junastvo. Zato nismo isti i bolje vam je da odustanete od takvih teza.

  Ja sam za to da budemo braca i slozni, ali Crna Gora nije Srbija i ona ima posebno mjesto u okviru srpstva.

  • 0
   0

   Брате пусти Београд, зађи ти мало по селима па ћеш видети дал је млако српство у Шумадији.

 20. 1
  0

  DRAGA I PREDRAGA BRACO SRBIJANCI ,CRNOGORCI,ERCEGOVCI,BOSANCI,LICANI,DALMATINCI,SLAVONCI I TD.SVI SMO MI JEDNO JEDINO I PREDRAGO SRPSTVO.TAKO JE BILO VA VJEKE VJEKOV DO NESRETNJE NASE ZABLUDE,ZABLUDE JUGOSLAVIJE I NJENE NADGRADNJE KOMUNIZMA.PRVA JUGOSLAVIJA JE BILA KOPANJE GROBA ZA SRPSKI NAROD A DRUGA JUGOSLAVIJA JE ZAKOPAVANJE SRPSKOG NARODA U GROB.DOK TO NE BUDEMO SHVATILI I RAZUMJELI NAMA IZLASKA IZ GROBA NEMA.NASE ZABLUDE SU NAS GROB ,GROB KOGA I DALJE UPORNO KOPAMO SAMI SEBI.SVE STO SMO CINJELI POSLIJE TRAGICNE ODLUKE SRPSKE VLADE O PROMJENI CILJA RATOVANJA U PRVOM SVJETSKOM RATU ,NA MJESTO UJEDINJENJA SRPSTVA ,UJEDINJENJE JUGOSLOVENSKIH NARODA ,SRPSTVU SMO KOPALI GROB.KOMUNIZAM JE NA TOJ AGENDI SRBE PROGLASIJO REMETILACKIM FAKTOROM KOGA TREBA SA SVIM SREDSTVIMA UNISTITI I ZATRIJETI U SVOJOJ IZVORNOJ IDEJI UJEDINJENJA SRPSTVA.UJEDINJENJE SRPSTVA JE PREDSTAVLJANO KAO „VELIKA SRBIJA“I SA TIM SATANIZOVANA UZVISENA IDEJA UJEDINJENJE SRPSKOG NARODA.SVI NARODI U JEVROPI MOGU IMATI IDEJU UJEDINJENJA I TO UJEDINJENJE OSTVARITI/ITALIJANI ,NJEMCI,FRANCUZI/SAMO SRBI TO NI POD KAKVIM USLOVIMA NE SMIJU !DRAGA BRACO OSTAVTE SE RAZDVAJANJA I TRAZENJA BALVANA U OKU SVOGA BRATA!SVE STO DANAS CINIMO U SVOJOJ IZGUBLJENOSTI BEZ FUNDAMETALNIH NACELA SVOGA NARODA KOJI LUTA IZGUBLJEN I NE SHVACEN U VREMENU I PROSTORU CINIMO SEBI VELIKO ZLO.JUGOSLOVENSTVO I KOMUNIZAM SU POTPUNO ZABUNILI I UNISTILI SRPSKU FUNEMENTALNU MISAO UJEDINJENJA SRPSTVA I SAV SVOJ VIJEK POSTAJANJA OVA DVA ZLA SU RADILA NA TOME DA SMO SRBI RAZJEDINJENI I SUPROSTAVLJENI.DRUGI SU SE U TOM VREMENU UJEDINJAVALI I DANAS IMAJU SVOJE OBJEDINJENJENE DRZAVE/RVATI ,SLOVENCI/.POSTAVLJAM PITANJE,STA SU SRBI U TOM VIJEKU JUGOSLOVENSTVA I KOMUNIZMA CINJELI ?PRVO STO SU URADILI ,KRENULI SU U DINASTICKE BORBE ZA PREVLADU U BUDUCOJ GROBNICI SRPSKOG NARODA.POSLIJE PRVOGA RATA DALI SU NA TACNI KRALJEVSKU KRUNU CRNE GORE ONIMA KOJI SU NA POCETKU RATA KIDISALI NA BEOGRAD,DRINU,MACVU,SUMADIJU,LOVCEN,MOJKOVAC/MEDJU NJIMA JE I „NAJVECI SIN NARODA I NARODNOSTI“JOSIP BROZ/.POSLIJE TOGA ISTIMA PRINOSE KRUNU SRBIJE.DALI POSTOJI IJEDAN NAROD NA SVIJET BIJELI DA JE DVIJE KRALJEVSKE KRUNE POKLONIJO SVOJIM NEPRIJATELJIMA I SEBE PROGLASIJO POBJEDNIKOM?U TOJ ZABLUDI „POBJEDE“NAD SAMIM SOBOM. NOVI KRALJ JE DOZIVIJO SVOJ TRAGICNI KRAJ OD RUKU ISTIH ONIH KOJI SU KIDISALI NA BEOGRAD,DRINU ,MACVU,SUMADIJU,LOVCEN I MOJKOVAC.OBEZGLAVLJEN SRPSKI NAROD DOCEKAO JE DRUGI RAT U KOME SU „BRACA“DOCEKALA SVOJIH PET MINUTA,TACNIJE CETIRI GODINE KLANICE NAD SRPSKIM NARODOM, POMOGNUTA OD SVOJIH DOJUCERASNJIH GAZDA .U MEDJUVREMENU JE ONAJ POMENUTI JOSIP BROZ I NJEGOVA ZLOCINACKA ORGANIZACIJA KOMUNSTICKA PARTIJA JUGOSLAVIJE SRPSKI NAROD OZNACILA ZA NAJVECE NEPRIJATELJE PLANIRANE KOMUNISTICKE REVOLUCIJE I SVIM SILAMA U TOKU OKUPACIJE KIDISALA NA SVE SRPSKO I SVE SVETO .SRBI SU U TOM VIJEKU JUGOSLAVIJE I KOMUNIZMA DVA PUTA PREVJERAVALI,PREVJERAVALI KAO NIKO ,TO SU NEPOBITNE CINJENICE.TE PREVJERE SU TAKVE DA DAN DANAS TE IZGUBLJENE DUSE TRAZE NEKA NADOMJENSKA RESENJA/“VELIKI JEVROPLJANI“,“JEVROATLANTISTI“,“MONDIJALISTI“/,SAMO NE SRBI.TI SRBI KOMUNISTI U SVOME DOKAZIVANJU AUSTRIJSKOM KAPLARU ,POUBIJALI SU SVOJE DJEDOVE ,OCEVE ,BRACU I SVE ONE KOJI SU IMALI BAR MALO MOZGA.KAPLAR JE BIRAO „ELITU“MEDJU SRBIMA PO PRINCIPU,PROPALI DJAK,PROPALI STUDENT,SVERCER DUVANA,SEOCKI RAZBOJNIK,ZATVORENIK,NERADNIK,ABADJIJA.SA TOM „ELITOM „KIDISAO JE NA SVE SRPSKE SVETINJE I NAPRAVIJO GRADJANSKI RAT SA STRAVICNIM POSLJEDICAMA ZA SRPSKI NAROD OD KOGA SE NIJE OPORAVIJO DO DANASNJEG DANA.U VREMENU DRUGE KOMUNISTICKE JUGOSLAVIJE BRACO ,BILA JE MONSTRUOZNA KRILATICA „SLABA SRBIJA/SRBI/JAKA JUGOSLAVIJA“/,IMA LI JOS KOJI SRBIN DA OVO PROGUTA KAO DOBRO ZA SRPSKI NAROD?SVE DOK SRPSKI NAROD JASNO I GLASNO, BEZ BILO KAKVIH LIHVARSKIH KALIKULACIJA OSUDI OVA SRAMNA KONVERTIRSTVA ,JUGOSLOVENSTVO I KOMUNIZAM U SRPSKOM RODU NAMA NECE BITI BOLJITKA I NARODNE SRECE I SLOGE.SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA!AMIN !UCIMO OD NASIH SVETIH OTACA A NE OD KAPLARA I ABADJIJA!!!

 21. 0
  0

  Đikane brate , nemoj tako , reći da je :
  „Crnogorac poseban, a opet isti i jednak svim drugim Srbima“ , je čist separatizam , sektašenje i cijepanje jedinstva srpskog tkiva , pa je Sekula apsolutno u pravu !
  Ne možeš sad ti brate Đika biti drugačiji srbin od srbina iz Vranja , Negotina ili Bečeja , mi crnogorci vas sve isto gledamo , vi ste jedan narod i tačka !

  • 0
   0

   Нисте у праву, ево ја ћу да побројим, у маниру сакупљача свенародног блага, још пар популарних доказа о томе да, премда километрима блиски, српски и црногорски народ јесу метафизичким безданима раздвојени национи.

   1. Тесла се, у једном тренутку, путујући бродом изјаснио као Србин, док су се друга два путника из његове кабине изјаснили као Црногорци, али не у административном смислу, већ у етничком, јер су у кабини била и два Мађара, који су живели под Хабзбурзима као и Тесла, те нису имали разлога да се не изјасне Аустријанцима;

   2. Јово Хајдуковић се, одлазећи на Аљаску изјаснио као Црногорац, Србин је био само док није прешао границу, а на Аљасци је већ могао да се надише слободног планинског ваздуха;

   3. Александар Карађорђевић (који год) , у једном тренутку захтева од црногорског престола да се Србљаци оставе на миру од стране „Васојевића Црногорских“, што јасно доказује да Србљаци, који нису Срби, јесу Срби, а Васојевићи који кажу да су Срби, нису Срби.

   4. Отац Новака Ђоковића је Црногорац, мајка му је Хрватица, он је Србин, дакле – Црногорци и Срби немају никакве везе.

   5. Црногорска јуначност у Слободану Милошевићу била је надвладана од стране пожаревачке склоности ка ропству (или поробљавању, то нисам докучио) .

   6. Црногорска црква је аутокефална од српске цркве, која у време аутокефалности (да ли сам то поменуо) уопште није ни постојала, али и као таква је била под Турцима.

   7. Турски султан је Србима дао заставу, а Црногорцима је није дао, па није ли то доказ… (знате већ)

   8. Да су Срби и Црногорци исто, зар би Срби стварали Југославију у коју Црногорци нису хтели да уђу. А зар би је рушили, кад Црногорци уопште нису хтели из ње да изађу. Јасно је да иза оба поступка – и стварања и рушења Југославије – стоји великосрпски хегемонизам. И јасно је да то уопште не личи на жељу Црногораца да остану ван Југославије и да никад из ње не изађу.

   9. Постоји много сведочења да се Зорка и Петар, Даринка и Данило, Марија и муж јој Секуле нису слагали у браку. Па и како би, кад су мјешовити бракови у питању.

   10. У „Коштани“ газда Митке жали за младос’, а у „Горском вијенцу“ игуман Стефан „душу натапа капљом“, па зар није очигледно да из тога провејавају два сасвим различита, рекло би се непомирљива духа.

   Ето, за ја сам се за сад испуцао.

   Молим вас, ако имате још неки од непобитних доказа разлике између Срба и Црногораца, неку чињеницу о демаркационој линији која пролази кроз Рокоме и раздваја византоидну од демократске цивилизације или да Црногорци разбијају јаја онозад, а Срби шиљком према напред, доставите је редакцији, а ја ћу је преузети, пошто скупљам сличне етно-културолошке бисере.

   • 0
    0

    Gospodine Dujoviću , moji su komantari uglavnom šaljivo provokativni , primjereni misli i ideologiji koja je ovđe dominantna , međutim vaši komantari odskaču umjerenošću , utemenjenošću , razumjevanjem suprotnosti , pa samim tim zaslužujete jedan ozbiljan i iskren odgovor .
    Moje je mišljenje da neke značajnije razlike između srba i crnogoraca nema , kao što nema neke značajnije razlike ni između crnogoraca , srba , hrvata , muslimana/bošnjaka , sve su to ista da ne kazem sta !
    Naše razlike nijesu etničke , već državno istorijske !
    Tražiti dlaku u jaje možemo svakako , vaude se nađe po neka dlačica , ljutski um se mjenja tokom godina , pa tražiti nacionalno utemeljenje u riječima ili poeziji naših predaka je budalasto iz razloga što su isti svoje misli i stihove pisali u onom vremenu , u zavisnosti od svojih tadašnjih potreba , ambicija , osjećaja ….obično su te misli jedni drugima u suprotnosti kada se posmatraju iz današnje ideološke vizure nijesu ni razumljivi u svojoj suprotnosti , što je sasvim normalno .
    Dakle , naše razlike nijesu etničke , koja je razlika između mene i Vas , Veśe ili Đike , mi smo svi u dva/tri pasa neki rod ?
    Naše razlike su političke , naš Đika , Veśe , Vojin Grubač …. su bili nacinalni crnogorci dokle ne upoznaše ideologiju srpstva početkom 90-tih , većina njih se od 97-me iz inata sličnima meni pisalo srbima , nekada su se i dva brata od iste majke i oca različito nacionalno pisala ?
    To jeste zanimljiv sociološki fenomen , đe nema mjestu racionalnom , pragmatičnom , interesnom shvatanju bolje budućnosti ove zajednice , već jednoj ideološkoj zadrtosti , svojstvenoj našoj istorijskoj kostanti , koja nas je debelo koštala 1918/1941 , i malo smo naučili iz te nesreće .
    Na kraju , ne priliči vam tonuti u kaljigu sitnih , nacionalističkih zavrzlama , barem od Vas očekujem uzdizanje iz te srednjovjekovne svijesti , naša budućnost nije tamo neđe unazad , ni u Dušanovo ni u Bodinovo carstvo , tamo nećemo naći odgovore na današnja pitanja , ti su odgovori bili za to vrijeme i te okolnosti , današnji svijet nema veze sa tim svijetom iz prošlosti !
    Zato me , iskreno , boli uvo ko se kako u kom momentu nacionalno ośećao ili kakav je pjesnički nagon tada imao , izazovi današnjice imaju današnje odgovore , iz dana u dan različite , primjerene vremenu i prostoru koji živimo .
    Zato se i sprdam misli koja smatra da je neko nekada davno utvrdio odgovore i pravila po kojima treba danas da živimo , čeljade kao i svijet oko nas je živi organizam , koji se mjenja svakodnevno uticajem svega i svačega , nikada svijet nije bio manji nego što je danas , današnje odgovore moramo sami naći danas a ne juče ili śutra .
    Zavidim nacijama koji su svoj današnji interes podredili nacionalno ideološkim zabludama o nekakvoj istorijskoj prednosti , starim zaslugama , nacionalnoj neprikosnovenosti i ostalim šovinistickim zabludama koje samo zamagljuju danasnjicu i sužavaju vidike .
    Meni se čini da su naša rješenja u sitnim životnim zadovoljstvima , tim malim socijalnim univerzalnim vrijednostima đe je bitnije ko je kakav čovjek , koliko je spreman biti komšija , drug , prijatelj , koju muziku sluša , koju hranu , vino , pivo , rakiju voli ….nego kako se ośeća nacionalno , voli li više Moma ili Momira , slijedi li Vojisavljeviće , Petroviće ili Nemanjiće !
    Tamo se nećemo usrećiti .

    G.Dujoviću , sve najbolje vam želim u novoj 2017 godini , da svi mi razmišljamo o sebi i budućnosti svojih porodica , da prošlost ostavimo nauci i nostalgiji , da živimo ovaj kratak život punim plućima , da bude zdravlja i sitnih životnih zadovoljstava , a kako se ko ośećao kada i đe u prošlosti , ma boli me uvo !

    • 0
     0

     Изазови данашњице имају данашње одговоре, тачно. И зато морате разумети зашту се ваши суграђани почели масовно да се изјашњавају као Срби. Не због напрасне фасцинације Српством (јер, оно је у никад тежем стању) , него зато што су стављени пред свршен чин. Рекли су им да бирају: или-или. Нису хтели „ситна задовољства“ која им нуди држава, изабрали су нешто друго. Можда су им ситна задовољства била превише ситна, па су решили да задрже само крупне истине, не знам… Човек је чудна зверка, а људи у ЦГ двапут чуднија.

   • 0
    0

    današnji minismoSrbinoCgorci nas ubiše dokazivanjem da naši preci nisu bili Srbi i sipaju gomile dokaza. Posrednih, tumačenih današnjom nuždom, vešto impliciranih, a dovoljno je da nađu jednog (1) iz tog doba koji je za života rekao – ja nisam Srbin, no Crnogorac pa bi tu nauku počeli bar da tretiramo

 22. 0
  0

  Сад ће брзо Божић,вријеме кад се превјерени правој вјери враћају.Сад је Маки моменат за тебе.Бићеш ти мени уз мало рада као из Лајковца.Не ти ,него сви.А запамтите у Црној Гори живе само Срби и Срби мухамеданске и католичке вјероисповјести.Не бјежим од констатације да смо сви исти.И Срби у Црној Гори,Банији,Кордуну,Крајини,Херцеговини,Босни,Косову и Метохији за коју је Краљ Никола Петровић живио и химну јој спјевао,Македонији,Русији,Аустралији,Канади ,САД-у и наравно по јужној прузи која је дала великана и витезова више но сво Српетво заједно.Пушти падеже Маки,исти си Србин и ти заједно са мном и онај из Пирота .Велики посао ако ти знаш падеже кад не знаш своје поријекло.Исте су нам славе,обичаји и иста вјера Српска.Света Српска вјера по узору на Светог Саву.Ја толико и наздравље вам брзи повратак у вјеру прађедова,браћо неука и разбраћена.Живјела велика Русија,живјело Српство мило.

  • 0
   0

   A kako si ovo napisa’ , na srce si mi osta’ , toliko toga rečeno u tako malom tekstu , prosto plijeni širina poruke , dubina iskaza , jednostavnost veličine misli , u pravu su kad kažu da je veličanstvenost u prostoti misli i djela .

   Srećne novogodišnje i Božićne praznike , i živjeli Ja i Ti 100 godina !

 23. 0
  0

  Ђикане, ево дијела писма владике Василија из 1755., што говори о слободарству подловћенских Срба:

  „„Kad je podignut Spuž, paša Hoda (Verdi) ostavio je dve nahije, katunsku i riječku, našem stricu Danilu, a Bjelopavlići, Pješivci i Crmnica (ostadoše) pod Spužem; i Danilo je bio sultanov čovek, dokle ga Demir-paša na veru ne htede nabiti na kolac. Zato bi rat, a potom se učini mir. Zatim se digoše Rusija i ćesar protiv cenjenog Osmanovića. Digoše se i Turci. Ali nisu hteli Crnogorci i vladika Sava. Zbog toga cenjeni Osmanović na svagda oslobodi vladiku Savu i Crnogorce od danka.“

  Из књиге академика Јована Томића „Владика Василије након повратка из Русије“. Срби из Старе ЦГ добили аутономију од дукађинског паше јер су се успротивили устанку хришћана против Турака! Ово је историја а црногорско јунаштво је гусларска митоманија. Не спорим да су људи из Старе ЦГ Срби али су то дефинитивно најгори од свих Срба у културном, духовном и етичком смислу.

 24. 0
  0

  Svi su Srbi meni dobri!
  U oni, poput tebe Sekula, sto nerazumiju sta je i kako se gradi sloga, i oni brzi na rijecima, iako je blaga rijec lijek za nasu ranu, i oni su meni dragi.
  Niko meni nije ni najbolji, ni najgori!
  Dobri smo koliko razumijemo sebe, svoga bliznjeg, svoje mane i vrline.
  Odmjereno o tome sudimo i cuvamo se grke rijeci kao od kuge.
  Grdje nas je medjusobica ostetila od svake puske.
  I ne propovedam ja ovdje ljubav, poslijen svega ljubav, vec razum, promisljenu bratsku rijec i slogu.
  Ne zato sto ce ona da nas spase od sebe i drugih, nego sto ce da nas osokoli i ohrabri da tragamo svoj put i svoje mjesto pod zvjezdom.
  Ne rusi mostove u sebi Sekula, sa najgorima Srbima iz Stare Crne Gore, ne rusi, kako me nijesi uvrijedio, samo si me razalostio u susret Bozicu!

 25. 0
  0

  @Секула

  „Гусларска митоманија“ је изгледа веома подигла стандарде, па се све у гуслању и митовима, сад кад је историја показала своје право лице, ретроактивно посматра као лоше. А заправо, гусле и митови су били духовна база око које су наши стари плели и којима су мотивисали све своје поступке и стремљења.

  То је једно. Друго је реална политика коју су они онда водили исто као и ми данас, а можда су чак били принуђени још и више да балансирају ради голог опстанка.

  Кнез Милош је устанак подигао усред Шумадије, па је такође морао – час да се договара с Турцима, час да се диже на њих. Скупљао је од Турака политичке поене, које је после употребљавао против њих и у томе он не разликује од других српских владара, било из Шумадије, било из Црне Горе, одакле год… Треба да гледамо оно што се брани, а не појединачне поступке, јер бисмо тако морали да се одрекнемо свега из своје историје. Откуд па ми знамо колико је пре Косова Лазар морао да преговара с Турцима, након што је цар Душан, улазећи с овима у војне дилове, ојачао њихову позицију на Балкану.

  Сад, лако је данас причати да су Срби из Црне Горе најгори, они су се сурвали (не само својом кривицом) с висина које су сами поставили. Док су били на висини, задужили су Српство. Сачекајте да време још мало загребе по површини Срба из Србије. Г. Миленковић је мало пожурио са закључцима о томе „ко је вјера, ко невјера“.

  У Србији је лако Србином бити.

   • 0
    0

    Па, рецимо да су од четрнаестог до осамнаестог века формирали племена на бази чувања сећања на поражену српску аристократију, да су били нека врста српских Козака с доста јаком породичном организацијом и сачуваном психологијом велике силе, те су се одатле касније идејно и војно храниле српске буне и устанци. Обнављања државе није могло бити без сећања на могућност самодржавља. Данас је, нажалост, тај осећај мутирао код Црногораца, па их доживљавају као бахате, самодопадљиве и лакоме на прва места, али у своје време тај осећај царског достојанства служио је правој идеји.

    И ђеда Гаврила Принципа, досељеника у Грахово из Ријеке Црнојевића су с дивљењем звали „принћипе“ (одатле му и презиме) . Нико се међу Србима тад на то није жалио.

    Ово је само мали део…

 26. 0
  0

  Свака част Милане! Мали додатак коментаторима: Шумадија заиста јесте опустела једно време у средњем веку али се опоравила као и увек. Из Шумадије сам, верујте ми да на сваком другом брду постоје остаци разних зидова из времена Немањића и ко зна од кад. Нису ти зидови дизани у пустом крају и безвезе. Хвала ти Милане на дефиницији: НИКАД КОМОТНИЈЕ СЕ НИСАМ ОСЕЋАО КАО СРБИН, него у ова тешка времена. У добру је лако добар бити!!! Вечни Владико, хвала ти на упутствима за заувек.

 27. 0
  0

  Дујовићу, ми Срби у авнојевској ЦГ никад нисмо били угрожени ни од кога осим од ЛСЦГ, СДП и медијског концерна Вијести као носилаца идеологије црногорског копиланлука. Што се вас Дујовића-Васојевића тиче, сваки који сађе у Подгорицу постане Црногорац, док је горе у Васојевићима онда је највећи Србин. Зато вас ја зовем највеће албанско племе, по вашим прецима, иако ви себе знате звати „највеће српско племе“ кад кренете на студије у Београд.

  • 0
   0

   Хаха, значи Васојевићи су Албанци, а подловћенски Срби су најгори Срби од свију Срба. Па шта онда остаје да буде угрожено на начин на који сте рекли? Целу ЦГ сте предали у руке Илирији, и то без борбе:))

   Што се тиче Васојевића који сиђу у градове ту сте, нажалост, великим делом у праву. Иначе, мислим да су се Васојевићи сматрали „највећим српским племеном“ (премда, сад видимо да су Шумадинци много јачи) много пре него што је први од њих отишао у Београд на студије.

   То са племенима је, иначе, прича која долази и пролази. Глупо је да се Срби свађају око супремација које данас јесу, сутра нису. Треба се држати вечнога:)

 28. 0
  0

  Милане, обрнимо још један ђир, ред је, снаге има да се има!

  Нек нам је сретан Божић и Нова 2017. Са Осмехом свима Нама од Нас за Нас.

  Живот је Наш, наше Слово, наша верна пратиља, наш усуд и наш Пут.

  Волим вас српство моје мило!

 29. 0
  0

  Milance, Pogledaj u Vukov recnik – tamo postoji rijec posrbljiti, posrbljavati – ima i Crnogorac – ali nema nidje „pocrnogacanja“. Dakle, u srpstvo se svako moze upisati. U* Crnogrstvo se radja – samo u Crnoj Gori.

 30. 0
  1

  Dragi Milane, slusam vase emisije godinama, citam , po nekoliko puta, vase tekstove.Za mene je to najvisi stepen mog licnog obrazovanja. Kao i mnoge, mene je u pocetku bolelo rusenje svih mojih iluzija o srpstvu, istoriji kakvu sam poznavala. Ali je bilo strasno lekovito.Tesko se ljudi, na ovim nasim prostorima, suocavaju sa cinjenicama.I to je jedan od razloga trajanja nasih agonija.

 31. 0
  0

  Kod cinjenica ima jedan grozni problem Miro.
  Ne svjedoci svaka cinjenica istinu!
  Tek sve cinjenice zajedno raskriljuju stvarnost, vrijeme ih sije na reseto.
  Hiljade je puta bivalo, sto je cinjenica danas, sjutra je samo puka iluzija, i obrnuto!
  Oprez sa cinjenicama i iluzijama umudruje covjeka.
  Ja sam slabo sretao opreznoga koji se razocarao.

 32. 0
  0

  Милане,затечен сам твојим текстом и Гојковом ћутњном.
  И ја сам из краја из којег си и ти, краја где још има старих српских породица.Наша је река Расина ,град Рашка а врх Копаник.То обавезује!
  Имао сам сличнх дилема на почетку, као студент а и касније.
  Моја ти је Реч Милане :ИГРАЈ ЗА СВОЈ ТИМ.
  Сви ти превртљиви навијачи,те људи са магина или поткупљиве
  судије чиме би прекрили своју голотињу него да буду конвертити?
  А, учимо и од других.
  Ко је летос легао пред тенк да спаси Ердогана? Санџаклија.Он мисли да је већи Турчин од сваког анадолца.Султан је био поносан.
  Исто тако:били су и Остап и Андрија.
  Андрија је завршио у кревету лепе племкиње а Остап на ломачи.
  И још одзвањају његове пророчке речи:,,и шта сте добили ђаволи Леси?зар мислите да има нешто на свету чега би се козак побојао?Причекајте,доћи ће време,настануће време познаћете ви шта је православна руска вера!Већ и сад опажају даљи и ближи народи.дићи ће се из руске земље њен цар, и неће бити на свету силе која му се неће покорити!
  Данас смо ми сведоци руског Васкрса.
  Играј за свој тим и пиши Милане.Имаш и срце и главу.
  Желим срећан Божић и ново лето браћи у Црној Гори!

 33. 1
  0

  Tako TO radi stari agent sluzbe, na privremenom radu medju Srbima na IN4S.
  Mora da medju Srbima iz Crne Gore nema sta da se viseo ,,OPRLJI,, kako kaze autor teksta pa sada ne valjaju.
  Ovako ON daje sebi za pravo da daje ateste za Srpstvo a kolko juce je sebe zvao Jugoslovenom.
  Ali vrlo lukavo i mudro , prvo pohvalis Gojka a onda opletes po cilju, u stilu GOJKO je SRBIN, Gojko je Hrabar, Gojko se napatioi a JA SAM GOJKOV DOBAR DRUG.
  Zakljucak je jasan ,,pa ako si Gojkov drug pa mora i TI da si kao Gojko,,
  Gojko je dosledan a Milan Lukrativan
  Gojko je vjernik a Milan je samo tradicionalista
  Gojko miri i sabira oko sebe a Milan dijeli i zavadja
  Gojko je dijete prosjecnog seljaka a Ti dijete komunistickog funkcionera direktora Zastava Filma.
  ovako bi moga do sjutra na kraju ali imam pametnija posla ,
  Milane ne SUDI jer TI nije SUDJENO

 34. 0
  0

  Pročitax ove komentare… Uvjek se neko nađe „pametan“ iako mu se sviđa tekst da proradi ono iz njega ono pobunjeničko u stilu da ovo je sve tačno ali za nijansu jedan identitet je superiorniji od drugog ! Milan straxovito dobro analizira ta identistička dvoumljenja,obrni okreni definitivno je Srbija matica svix Srba iz puno razloga. Jedan od najjbitnijix razloga je sabornost koja se dešava u najjslobodnijem gradu u Evropi a to je Beograd, slobodan u smislu stvaralačkix izražaja svix Srba diljem Balkana.Dolaskom u BG niko vas ne pita iz kog ste kraja da li ste došli u opancima , gumašima , cokulama , uvjek ste dobro došli , prime vas nasmijana lica i bratski zagrljaj,i daju vam šansu da svoje znanje predate na upravljanje cjelokupnom Srbstvu, bez kompleksa bez ljubomore jednostavno osjećaju da ste dio njegove genetike i to je dovoljno da se ponaša prema vama kao prema rodu rođenome.U jednom vremenu je Cetinje kao slobodarski grad isto tako postupalo,Petrovići su dovodili u slobodarsku CG najjumnije Srbske glave da bi upravljali neuikim i ratnim stanovništvom CG, opismenjivali ix, pisali rečnike, stvarali zakone, jednom riječju dizali CG iz ratne u državu koja ima svoje norme kao sav civilizovani svijet.Novi Sad je dugo vremena bila prstonica Srbske duxovnosti, i tamo su xrlili svi Srbi kao prema svojoj matici isto tako bili dočekani široko raširenix ruka. U povijesti Srbskog naroda ta matica se selila u one krajeve gdje se mogla iskazati Srbska misao bez obzira odakle ste je ponjeli. Razni uticaji pogotovo Vatikanske škole su uvjek težili razbijanju te Srbske solidarnosti i samosvjesti, razjedali su Srbsko tkivo , uvjek su težili da ove prostore pripoje Rimu. Srbi koji su bili samsvjesni odupiralai su se kako su znali i umjeli da svoje porjeklo i slavu sačuvaju. Vatikanu su Srbi trebali za borbe protiv Turaka i onda su se kurvarski ponašali prema njima, znajući da taj gen ne mogu vojno pobjediti ali mogu duxovno i nastaje unijaćenje na svim poljima, ja ti dam sve isti si kao prije ali mi moraš poljubiti ruku,moraš me priznati kao crkvenog poglavara ! Ovo pričam kao uzročno posledičnu vezu sa dvoidentitetskim pitanjima, jer za mene samo postoji INTEGRALNI SRBIN i tačka. Što je čovjek više stariji više ima spoznaja na ovu temu , i sam upada u zamku tipa lokalnix odrednica za Srbe i to je ono što naši protivnici i xoće da se djelimo po tim šavovima i onda ubace koske oko kojix se glođemo (svi violentni na svoj način) a zaboravljamo da smo svi isti , samo uticaj Vatikana i Istanbula nas ćera da pravimo greške koje se ne opraštaju ! Zadnji je čas da se saberemo da te vještačke podjele izbacimo iz glave i širimo bratsku ljubav i zajedništvo bez kalkulacija,onda možemo reći da smo na zelenoj grani. Ja tako posmatram ovaj Milanov tekst ,kao jednu opomenu svima nama da podjele među Srbima ne smiju biti moramo biti INTEGRALNI SRBI i tačka.

 35. 0
  1

  cccc nikad nećeš sxvatiti Milanov tekst ! Kakve veze ima što je neko bio funkcioner ili u partiji, samo raspiruješ podjele. Evo ja sam bio komunista i neki j… partijski funkcioner, jesam li odmax označen kao neprijatelj Srbstava 😉

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here