Насловна Друштво Две оптужнице за ратне злочине после акције „Олуја“

Две оптужнице за ратне злочине после акције „Олуја“

0
ПОДИЈЕЛИ

Због ратног злочина почињених након хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ на територији Крајине, загребачко државно тужилаштво данас је подигло две оптужнице против бивших припадника полиције.

Trg-bana-Jelacica-Zagreb

Kако наводи Хина, оптужнице су подигнуте против Жељка Сачића, ратног помоћника заповедника Штаба специјалне полиције МУП-а, и фрање Дрље, бившег припадника полицијске јединице Лучко, који је у јуну прошле године неправоснажно ослобођен за ратни злочин у Груборима.

Сачић и Дрљо терете се за ратни злочин против цивила који се на ширем подручју Книна и Грачаца догодио 25. и 26. августа 1995. године, објавило је тужилаштво на својим интернет страницама, не откривајући идентитет, већ само године и ратне функције оптуженика.

Тужилаштво истиче да се злочин догодио „за време трајања оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и српских паравојних формација“, а након што је издата заповест јединицама специјалне полиције, па тако и Антитерористичкој јединици Лучко, које су требале претражити подручје на ширем подручју Книна од „заосталих
диверзантско-терористичких скупина и минско-експлозивних средстава“.

Сачића тужилаштво терети да је као помоћник заповедника Штаба специјалне полиције МУП-а са седиштем у Грачацу, пропустио да обезбеди ефикасни надзор над поступањем припадника специјалне полиције, у складу са међународним конвенцијама.

„Терети га се да је пропустио осигурати дужни надзор, иако је знао да су поједини припадници АТЈ-а Лучко 25. августа 1995. у засеоку Грубори усмртили шест цивилних особа и запалили већину кућа у селу. Терети га се да је, знајући за наведени догађај и иако је био дужан, пропустио предузети мере и радње да се спријече даља таква поступања и да се починитељи казне, након чега је дозволио да припадници јединице и другоокривљеник као вођа једне од група јединице, наставе акцију током које су 26. августа 1995. запалили више кућа у селу Рамљани на потезу Книн-Дрниш“, наводи тужилаштво.

Осим тога, Сачића терете да је „надлежним полицијским службеницима забранио провођење увиђаја и других службених радњи усмерених на откривање злочина и његових починитеља те је заповеднику јединице издиктирао неистинит извештај према којем је јединица 25. августа 1995. у акцији у селу Грубори наишла на оружани отпор од осам до 10 непријатељских војника, што је имало за последицу лишавање зивота Ђ. К., хапшење С. К. те су запаљене три стаје и једна кућа при чему су погинуле две неидентификоване женске особе и два мушкарца старије доби“.

Тужилаштво тврди и да је такав неистинит извештај достављен Главном стожеру ХВ-а у Загребу.

Оптужница против Сачића и Дрље уследила је седам месеци након што је загребачки Жупанијски суд за злочин у Груборима неправоснажно ослободио Дрљу и његовог саоптуженика Божу Крајину.

У истом се случају требало судити и Игору Бенети, но он никада није сео на оптуженичку клупу, јер је пре почетка суђења нађен обешен, а по службеној полицијској причи се радило о самоубиству.

За злочин у Груборима испрва је био осумњичен и Сачић, но истрага против њега је раздвојена, као и за Дрљу у односу на злочин у Рамљанима за који је сада оптужен.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here