Насловна Друштво Дванаест година од убиства Зорана Ђинђића

Дванаест година од убиства Зорана Ђинђића

0
ПОДИЈЕЛИ

Прије 12 година убијен је тадашњи премијер Србије и лидер Демократске странке Зоран Ђинђић. Ђинђић је погођен хицем у срце, у дворишту зграде владе, 12. марта 2003. у 12.25 часова, а његов тјелохранитељ је рањен.

zoran-djindjic

Атентату на премијера претходио је неуспjели покушај атентата 21. фебруара 2003, на аутопуту Београд – Загреб, код хале Арена, што је такође обухваћено пресудом атентаторима, припадницима „земунског клана“.

Одмах после убиства предсjедника владе, проглашено је ванредно стање и покренута акција „Сабља“, у оквиру које су ухапшени а после троипогодишњег процеса и осуђени, припадници „земунског клана“ као организатори и извршиоци убиства, док су иницијатори до данас остали непознати.

Ђинђић је рођен 1. августа 1952. Јос током студија запажен је као један од првих, млађих дисидената тадашње СФРЈ.

Дипломирао је филозофију 1974. године, а докторирао 1979. на Универзитету у Констанцу у Немачкој.

Са још 12 интелектуалаца 1989. године учествовао је у обнављању Демократске странке, чиме се активно укључио у политички живот.

Јануара 1994. године изабран је за председника ДС, на чијем челу је остао до трагичне смрти.

Предводио је више опозиционих савеза у борби против режима Слободана Милошевића, а као представник коалиције „Заједно“ 21. јануара 1997. изабран је за градоначелника Београда, након такозваног лекс специјалиса, који је уследио после масовних уличних протеста због намештања изборних резултата и под притиском међународне заједнице.

Због бројних несугласица колиција „Заједно“ распала се крајем јуна 1997. а Ђинђић је, гласовима одборника СПО и тадашње опозиције у градском парламенту (СРС и СПС), смењен са места градоначелника.

Амерички недељник Тајм је септембра 1999. године уврстио Ђинђића међу 14 водећих европских политичара трећег миленијума. Ђинђић је био једна од кључних личности промена у Србији 2000. године, као шеф централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за савезне изборе септембра 2000, после којих је уследио масовни бунт и прелом 5. октобра 2000.

Ђинђић је потом постао предсjедник владе.

Добитник је угледне њемачке награде „Бамби“ за 2000. годину у области политике, а 2002. у Прагу је примио награду Фондације „Полак“ за допринос развоју демократије у Србији.

Аутор је више научних радова из области филозофије и политичке теорије и преводилац односно приређивач неколико филозофских и теоријских дјела.

Активно се бавио и политичком публицистиком.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here