Насловна Издвојено Два умјетника о животу на Косову и Метохији

Два умјетника о животу на Косову и Метохији

2
ПОДИЈЕЛИ

У Галерији Атријум Библиотеке града Београда прошле недеље отворена је изложба под називом „Косово, не/стваран живот“ Ивана Максимовића, аутора фотографија и Срђана Вукајловића, аутора документарног филма „Иван са Косова“.

Како преносе КМ новине, Изложба у Галерији Атријум је резултат вишегодишње сарадње два умјетника. Иван Максимовић је фотографским апаратом забиљежио тренутке из свакодневног живота у свом окружењу на Косову и Метохији, а Срђан Вукајловић је камером пратио и забиљежио живот и рад фотографа и независног новинара Ивана Максимовића.

Поставку изложбе чини серија од око 30 фотографија у боји насталих у периоду од 2007. до 2014. године, које приказују људе, страдање добара и српских светиња, окупацију, барикаде и протесте… Фотографије осликавају аутентичну атмосферу, призоре из свакодневног живота и широки спектар тема.

"Мртва стража", Иван Максимовић
„Мртва стража“, Иван Максимовић

Документарни филм „Иван са Косова“ Срђана Вукајловића у трајању од 32 минута приказан је у званичној конкуренцији на Београдском фестивалу документарног и кратког филма 2015. године. Филм приказује живот Ивана Максимовића, који у њему говори о свом дјетињству, сукобима 1999, новинарском раду и мотивима који га везују за Косово и Метохију.

КМ новине описују филм „Иван са Косова“ као својеврсну репортажу о Ивану Макисимовићу, ангажованом и смјелом умјетнику, на чијим фотографијама је забиљежен документ који говори о трагедији српског народа на Косову, порушеним манастирима, кућама и болницама, оскрнављеним споменицима и приказује нам само дио живота Срба на Косову и Метохији.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here