Насловна Политика Дураковић: Језиво је било гледати стампедо на Вучића

Дураковић: Језиво је било гледати стампедо на Вучића

0
ПОДИЈЕЛИ

Начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић тврди да је у Поточарима 11. јула, када је нападнут српски премијер Александар Вучић, “неко злупотребио људе под емоцијом”.

aleksandar-vucic-02

Двадесет дана од тог догађаја још нико није ухапшен и осумњичен за напад или за организацију напада, а Дураковић каже да се није могло очекивати да Вучић у Поточарима буде дочекан са аплаузом, али да нико није могао ни да предвиди да ће неко тај догађај “преокренути у другом смеру”.

Присећајући тог тренутка, Дураковић за РТС каже да је било језиво гледати “тај стампедо”.

„То би било као да је неко 1991. Алију (Изетбеговића) довео на Газиместан, и прошетао га кроз масу“, рекао је он.

Сматра да је штета минимална јер је, како каже, разумевања било на обе стране.

“Не може се истина базирати на шупљој или патриотској причи. Мирење је нешто друго”, каже Дураковић и додаје да се не може неко прогласити злочинцем док га суд не осуди.

То је, навео је, случај и са Насером Орићем.

Процес против њега је у току и не треба прејудицирати исход, напомиње Дураковић, не кријући да је стао на Орићеву страну када је био ухапшен недавно у Швајцарској.

„Ја не могу за (Радована) Караџићу рећи да је злочинац, иако сви знају да јесте, али по правосудним постулатима он није осуђен“, рекао је Дураковић, објављено је на сајту РТС.

Тако је, сматра, и са сребреничким злочином.

“Проблем је што ми (Бошњаци) инсистирамо да се то назове онако како је суд рекао”, рекао је Дураковић и додао да њему ништа не би значило ако би Вучић дошао и рекао да прихвата да се у Сребреници догодио геноцид, ако то, како је рекао, и душом не осећа.

“Али, није Вучић изабран да то проглашава, већ судови. А масе су се заталасале: док не признате, нема помирења“, казао је Дураковић који се, истиче, не стиди да каже да је било злочина и над Србима.

Спреман је, додаје, да оде на гробове невиних српских жртава и да осуди те злочине,  али не и на војничко гробље у Братунац.

Не зна зашто с друге стране те спремности нема.

Бошњаци, сматра први човек сребреничке општине, треба да се мире са Вучићем, а не са “Женама у Црном” или са Чедомиром Јовановићем. Вучић је за њега персонификација данашње Србије.

За сусрет српског премијера са мајком Муниром у Меморијалном центру каже да га је “дотакао”.

„Када је загрлио Муниру, није се могао фолирати. Био сам на метар од њега. Пружио јој је руку, дала му је цвет. Он је њу загрлио“, испричао је Дураковић.

У Сребреници нема освете, каже Дураковић и додаје да народ жели да живи заједно.

Зато, истиче, брзо након јула треба да се вратимо једини другима и да се више не прича о инцидентима, већ о миру и економији.

Сигуран је да је, како каже, инцидент у Поточарима био испланиран с обзиром на транспарент који је неко донео, али тај неко није од оних чији су најмилији ту сахрањени.

“Ми ћемо се потрудити да се инциденти више никада не понове“, поручио је Дураковић уверен да ће већ за пет година бити друго време и да ће односи Срба И Бошњака до тада бити поправљени.

“Има простора за нову историју и нове приче”, казао је Дураковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here