Насловна Друштво Дума расправља о забрани долара у Русији

Дума расправља о забрани долара у Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

ruska-rubljaУ руску Државну думу данас је стигао још један необичан предлог закона, овог пута да се на територији Русије забрани држање и промет америчких долара, јавља Бета.

Тај нацрт закона предложио је посланик ултранационалистичке Либерално-демократске партије Русије Михаил Дектарјов, који је иначе, био кандидат на септембарским изборима за градоначелника Москве.

Портал Њузру примећује да ће тај предлог вјероватно добити подршку оних који имају носталгију за Совјетским Савезом, и да ће, ако буде прихваћен, у неком степену вратити земљу назад иза „гвоздене завјесе“.

Предложени закон предвиђа да годину дана од дана ступања закона на снагу, грађани имају право да продају своје доларе овлашћеним банкама, а да после тог рока овлашћена лица могу да одузму од грађана доларе уколико их пронађу.

У овлашћена лица Диктарјов убраја полицију, царину, пореску полицију, миграциону службу. При том, процедура тражења и одузимања долара није прописана. Власници доларских рачуна у руским банкама америчку валуту треба да потроше или замјене за другу, у супротном ће банке самостално продати њихове доларе по средњем курсу за претходну годину, предлаже посланик.

Такође, према предложеном закону, грађани Русије би могли без ограничења да купују и продају доларе у иностранству и да имају доларску штедњу у страним банакама. У исто вријеме, сва ова ограничења, не би се односила на девизне операције државних органа.

Дигтарјов је у предлогу закона објаснио да би његово усвајање постепено решило проблем широке распрострањености долара у Русији, чија је емисија, по његовогј оцени, обезбеђена само ризичним хартијама од вредности САД.

Према мисљењу Дегтарјова, ако државни дуг САД буде растао истим темпом, крах доларског система ће се догодити 2017. године. Притом ће, како оцењује, страдати највише земље које се нису на време ослободиле доларске зависности.
,,Имајући све то у виду, крајње је опасан раст поверења међу грађанима Русије према долару“, упозорио је.

О овом законском предлогу раније је писао дневник Известија, који је навео мишљење Дегтарјова да забрана држања долара може подићи престиж руске рубље и смањити зависност Руса од америчке валуте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here