Насловна Колумне Дукљанска фасцинација Подгоричком скупштином

Дукљанска фасцинација Подгоричком скупштином

24
ПОДИЈЕЛИ

Драгутин Димитријевић Апис

Нема дукљаноидног квазисторичара, аналфабетског заљубљеника у историјске фалсификате, професионалног критичара свега онога што је државолики провизоријум некад био а данас није, који се бар једном није острвио на Подгоричку скупштину.

Било који Дукљанин од каријере који се није избљувао на Велику народну скупштина српског народа у Црној Гори и притом на овој теми вјежбао капацитет својих пљувачних жлијезда, узвикујући набреклих вратних жила „Дае вјечна“ и „Никад више 1918.“, или „Срушите лименку са Румије“, као да није ни постојао. Те му мантре уз Мирасхове бајалице дођу нешто као чин секташке иницијације, тренутак кад треба кокошку пољубити у задњицу. Након овог самопоништивајућег чина и катарзичног искуства, Дукљанину почетнику отварају се врата државних фондова, неограничено присуство у државним медијима уз незаобилазне фељтонске написе у државном Поразу, аналном порталу, свим Статисовим дневним и викенд издањима и незаобилазно гостовање у „Живој истини“ Дон Микеловог адвоката залуталог у медијске воде – друга тру биливер Шупковића. Наравно уз гратис помазање и бајалицу Мирасха и његовог џедаја који је скренуо на Тамну страну.

Тај пут је јасан и одређен својом неумитношћу, као што су вјечно одређена космолошка правила, сила гравитације, кретање планета, њихово рађање и умирање у Црвеном патуљку. Једном ријечју- то је дукљански еталон.

Какав је тамо њихов однос према овом историјском догађају, довољно је поменути скупштинску инцијативу потоњег примача Титове штафете, Шишка Мишка који је издејствовао да се одлуке Подгоричке скупштине донесене прије 100 година прогласе ништавним. Не знам како је скупштинској већини промакло тада да о истом трошку повуку и одредбе Версајског споразума или Јалте. Свакако су им ближе одлуке Призренске лиге који су донијели преци данашње НАТО бананице или уговор о сарадњи Анта Павелића и ВМРО. Те би требали усвојити на ванредном скупштинском засиједању након демаркације граница са Четвртим Рајхом.

Полемисати око историјских факата са полуписменим фељтонистима из чијих редова злокобно зјапе рупе у образовању у комбинацији са патолошком мржњом према свему Српском је морам признати и садизам и мазохизам. Какве аргументе треба неко сервирати једном Мирославу Ћосовићу чије публицистичко лудило доживљава врхунац у генијалној тези да „Црногорци нијесу Словени“ или новопројављеном скрибоману, извјесном Слободану Чукићу који не штеди мастило да испуни државни Пораз ексклузивном баљезгаријом о стогодишњици Подгоричке скупштине и тврди да је прекинуо године ћутања о српској самоокупацији.

Коме да објасниш кукала ти мајка, да су одлуке о присаједињењу Црне Горе Краљевини СХС и остварењу тог вјечног сна уједињеног Српства, донијели најгласовитји народни прваци оног доба? Између осталих и православни митрополит и муслимански муфтија и католички надбискуп.

Да су по нахијама и капетанијама прије тога одржани избори за делегатe и да су одлуке биле израз свенародног одушевљења величанственом побједом Срба у Првом свјетском рату, испуњавање аманета витезова без мане и страха са Бојне њиве, Бардањола, брда Млађ на Романији, Метохије и свих других крвавих пољана на којима су своје кости оставили најбољи од најбољих Црногораца на челу са сердаром Јанком Вукотићем. Да је начин доношења тих одлука био кудикамо демократскији него покрадени референдум 2006. на коме су гласали Албанци из САД и Њемачке које су први и једини пут у Провизоријум тада довезли авиони „Монтенегроерлајнза“, док ни прво ни друго кољено Црногораца из Србије нијето могло, иако су им гробови предака и гробна мјеста у завичају. Да су и зеленаши и бјелаши били за сједињење Србије и Црне Горе – први безусловно а други условно. Коме објаснити да су се сви Петровићи и сви они који су се њима заклињали на вјерност изјашњавали национално као Срби, да је Краљ Никола пасао сабљу Цара Душана, пјевао о косовској освети и сањао као и сви прије и послије њега о уједињењу Јужних Словена у једну државу. Коме цитирати мемоаре престолонасљедника Михаила Петровића Његоша „да Црна Гора није могла постојати као самостална држава од тренутка кад су се створили услови за једну велику националну државу народа исте крви и језика“, коме навести историјски факат да Јадрански пук од 500 војника није био Седми батаљон, да четници, козаци и руски бајкери нијесу окупирали 1918. године Црну Гору нити им је Еди то рекао, а Синђа пренио?

Како полемисати са историчарима као што су Шербо Растодер и Живко Андријашевић који заступају историјски и научни угао таман онолико колико су Миливоје Катнић и Сузана Мугоша правични заступници богиње Јустиције.

Ко шиша историјске трице, важно је додворити се Господару, Шефу над шефовима, једином и непоновљивом гуруу демократије, доживотном предсједнику и архистратегу ДрПС-а, његовом величанству, емиру Дубаија и дукљанском Мугабеу – Дон Микелеу који ће кад се кандидује за предсједника раздвојити Морачу испод моста Миленијум а из ње ће избити гејзири нафте и кока-коле. Ево и Миго са сва три падежа рече да се стиди Подгоричке скупштине. Вјероватно му то квари градоначелнички рејтинг. Округао је јубилеј српске окупације па је ред што даље и боље пљунути на то, привилегије никад нијесу биле тако на дохват руке. Јер не дај јаки Боже да се понови поновљиво па да Срби сами себе окупирају, Црногорци схвате да нијесу Дукљани и пробуде се из Матрикса да минут – два на„Пинк-у“ ево траје три деценије, а да је балканско острво Тартуга стогодишњицу обиљежило поскупљенима ПДВ-а, горива и струје.

 

 

 

 

 

24 КОМЕНТАРИ

 1. 35
  10

  Генијално,бритко и јасно.Резиме:Свако својим путем.Са Дукљанима нема среће ни заједничког језика, па са њима ни на покајања !Срећан њима био пут у атеистички декадентни и хомосексуални Запад,а ми ћемо се већ некако снаћи.У тај словенски и православни Исток !

 2. 31
  5

  Брате Аписе, добро нам се вратио на Бадњи дан. Ове погани су те наљутиле на зло њихово а радост нас осталих јер после паузе дуже ти нам се врати. Дери брате ову поган, Бог ти помогао.

 3. 17
  1

  Na čast slavnom pretku.
  Da ne ispadnem sitničav ali dodao bih analizi i onog našeg Nadčoveka , Miritelja u regionu i šire, Nadžrtvenog delatnika, prijatelja Rame i Blera i nikad bolje odnose Srbije i Crne Gore , Mila i Caneta i Bebe i plemenitog Dahlana. Dubinskog vizionara i asketu.

 4. 19
  3

  U „super“ marketima Franca u Beranama na svakoj kasi prodaju Crkvene kalendare CPC.Pogledajte kupci ko vam pordaje vjeru?Oni koji su je prodali prije 6oo godina.

  • 21
   3

   Oni (muslimani) vode aktivni rat protiv nase vjere. Nije fer da im ne uzvratimo. Podrska koju poturice davaju dedeicevoj sekti je na nivou apsurda. No, rece Njegos ne slazu se krst i kuna, Bozic i bajram. Poslusajte Srblji jednom za vazda svoje mudrake i ne tragajte za laznim brastvom sa nebracom. Njima je muhamed odavno mozak poloka. Srbin nema nikoka do Boga i svoga brata srbina.

  • 9
   0

   g.Bob Rock(nadam se da ste razumjeli ovo Rock)…ipak zbog moje sumnje da ste za to sposobni podsjetit cu Vas na legendarni strip Alan Ford…i cuvenog „detektiva Bob-a Nosonju“.Napisali ste da mora da je „velika prodaja kalendara“ i da muslimanima nije potreban.Niko nije pomenuo da njima to treba…ovdje je pomenut objekat gdje se prodaju kalendari…i ko je vlasnik tog objekta.Vjerujte mi, skoro sam pri penziji (57 g.)…najveci dio zivota sam proveo u Cleveland USA…(trenutno sam u Beranam za novu godinu i Bozic) ali me zaista boli kad neko ko nam je 600 g. neprijatelj danas to nanovo radi.Mozda si ti „bob“…namjerno malo slovo za „bob“ neko ko ne zna ni sto je ni ko je…ili si se nekako snasao za sendvic.Mali dodatak kalendari CPC su bijele boje…lako ih je prebojat u zelenu da poklonite nekim Vasim bliznjima.

   • 4
    2

    Objasni to mandićevskim Srbima koji arlauču o „mirenju zavađene Crne Gore“ i „prevazilaženju podjela u cilju rušenje režima“. Kao da su Srbi i tradicionalni Crnogorci ti koji mrze, a ne dukljanski šovinisti i velik procenat pripadnika manjina.
    Zato Srbi pod hitno moraju prihvatiti status nacionalne manjine i time se spasiti od daljeg crnogorčenja. Status manjine nudi institucionalnu zaštitu. Paklena je laž kako bi Srbi time „priznali da su Crnogorci i Srbi dva posebna naroda“. Nema tu što da Srbi priznaju, nisu Srbi ti koji odlučuju kako će se izjasniti i osjećati Novak Adžić i Ranko Krivokapić. Dukljani će biti antisrbi bez obzira na to gledali ih Srbi kao svoje izrode ili kao pripadnike nekog drugog naroda.
    Status nacionalne manjine daje Srbima institucionalnu zaštitu. Status konstituvinog naroda Srbi nikad dobiti neće, jer im je za to potrebno da imaju dvije trećine u Parlamentu, što je matematički neostvarivo. Neostvarivo je jer će DPS, SD i nacionalne manjine uvijek preglasati Srbe i prosrpske Crnogorce.

   • 8
    0

    Znam dobro i gazdu i objekte,i zasto to radi,ali moarh se nasmijati,gdje u Berane,da je u Tivat gdje mu je velika radnja i jos dosta drugih stvari pa bi rekao,ali se boji da mu ne izgori,ima i dolje dosta zavrnutih tipova!

 5. 6
  16

  Bensedin, nema druge pomoći. O istoriji se razgovara činjenicama ne bojnim pokličima. Ako je Podgorička skupština legalna rabota onda vi gospodine nemate pojma što je legalno. Umjesto što pjenite navedite na osnovu kojeg zakona je organizovana tzv Podgorička skupština? Pričate o nelegalnom AVNOJu a pričate o kaubojskoj skupšini da je legalna? Je li Živojin Perić Montenegrin? Pa što velite na ono što on piše? Što velite na to što Kosta Čavoški na RTV Vojvodina reče da je Podgorička skupština revolucionarna i da je ona pogreška, jer bi po njemu i legalnim izborima Crna Gora prisajedinila se Srbiji. Čavoški vam kaže da je prisajedinjenje Crne Gore i Vojvodine učinjeno na naopak način, ne poštujući pravo, pa ne znam što da vam ja objašnjavam!

  • 8
   2

   Бобане, немој нам објашњавати и читај Чавоског, можда нешто и научиш. Легалитет Мојковачке скупштине!!! А легалитет признања терориста на Косову и уласка у НАТО. Ко ће, него војник о скраћењу, а курва о поштењу.

 6. 3
  3

  Lako je prozivati Ćosovića, kad se zna da Ćosoviću odgovor neće biti objavljen. Prošli put sam napisao odgovor Grubaču i nije mi objavljen.
  Tako je ovaj pod pseudonimom junački prozvao Ćosovića, znajući da Ćosoviću neće biti dozvoljeno da odgovori.

  • 5
   4

   Исто тако ми не можемо да одговоримо вама на: Аналици, цдму, вијестима, дневним….Судбина Ћосовићу!

 7. 8
  2

  Na Podgorickoj Skupstini 1918 bilo 160 delegata ,predstavnika naroda Crne Gore ,i svih plemena i brastava.
  Bilo je oko 400-500 vojnika Jugoslovenskih Jadranskih jedinica koje su bile rasporedjene u Primorju radi italijanskih pretenzija na Jadransku obalu.
  U Crnoj Gori je tada bilo oko 40 000 Crnogoraca pod oruzjem.
  Da se niko od poslanika ne pobuni protiv odluka Skupstine ne mogu vjerovati da su se hrabri Crnogorci prepali srbijanskih zandara.
  Samo tih 160 poslanika da su krenuli pa bi imali kapaciteta da se suprostave tim zandarima a ne jos 40 000 Crnogoraca pod oruzjem.
  Sa cim su mogli biti potkupljeni svih 160 poslanika ,nije tada bilo privatnih biznisa i partija i partijskog zaposljavanja kao danas.

  • 5
   0

   xxy,ko da to njih interesuje sto si napisao,njih interesuje koliko ce novca za CPC i ostale zajebancije ,zato i bleje po portala,to su placeni blejaci DPS,i dok je tako javljat ce se oni,to neko kontrolise,a pamet ih nesmeta,za drugo i nijesu, kao ovaj zoki iz beogrda.

 8. 2
  4

  Nije mi samo jasno sto nijesu sacekali da se ta odluka donese u miru i u skladu sa UIstavom Crne Gore. Vjerovatno bi gradjanai Cg odlucili da se pridruze Hravtima, Solovencima itd. ali kao Cr4nogorci a ne kao „lazni Srbi“? Naravno da ce izdajnici braniti svoju izdaju. Mozete se vi tjesiti koliko god hocete da se borite za „srpstvo“ , Podgoricka skupstina je bila izdaja drzave Crne Gore.

 9. 4
  2

  Тај дио популације у МНЕ је настао из оне нелегалне гериле у Јајцу, пуне вашака и тифуса, који су њихови идеолошки претходници, осим тога ликови тога типа су се подизали у породицама које су биле опијене Брозом , далеко од вјере , плус кад се томе дода незнање и потпуно непознавање историје, реалан слијед догађаја је ушадање у такву демноску секту !

 10. 5
  0

  Издаја Црне Горе је било полагање оружја и бјегство у Италију. Издаја Црне Горе је било признавање аншлуса и служење Бечу. И наравно,издаја је кад ти издајници појачани Гаетанцима пуне гузице паште и Лира,подигну побуну на Божић. Издаја је кад те исте породице служе Италијанима ’41 и пјевају ‘Вива веро Монтенегро. Зато вас не сматрамо црногорцима,него курвсма талијанским, дукљанима или монтенегрима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here