Насловна Друштво Дугови и катанци великих предузећа у „малом Монте Карлу“

Дугови и катанци великих предузећа у „малом Монте Карлу“

1
ПОДИЈЕЛИ

Због дуга од 618 милиона евра у блокади се налази 15.400 црногорских предузећа. Блокада рачуна блокирала је животе хиљадама запослених, што још више појачава ионако суморну статистику.

Последњег новембарског дана, према извештају Централне банке, 267 је нових предузећа на листи блокираних. Међу њима није 87 предузећа над којима је отворен стечај или су ликвидирани, па су због тога скинути са листе блокираних.

– Огроман део друштвене имовине, као и природног богатства распродат је или уништен пропалим приватизацијама. А све је то за последицу имало отпуштање великог броја производних радника и убијање реалне економије. Од обнове државне независности Црну Гору су заробиле интересне групе ДПС и њен председник Ђукановић – поручује Јанко Вучинић, председник Радничке партије Црне Горе.

Три највеће блокаде на листи су подгоричка “Атлас група” (824,5 хиљада евра) и то девет дана, “Астра Монтенегро инвестмент асосиејшн” из Будве – 400,1 хиљада (21 дан) и “Монтенегро премијер” из Подгорице – 318,6 хиљада евра (два дана у блокади). Компанија “Вектра Јакић” у блокади је три дана за износ од 121.000 евра, У блокади је и “Вектра Монтенегро” за износ од 315.000, па цетињско предузеће „Божја вода“ због дуга од 71.870 евра…

Подаци показују да десет највећих дужника дугују 82,1 милион евра! У непрекидној блокади до једне године било је 1.960 дужника чија је блокада износила 62,2 милиона евра. Дуже од годину у блокади је 13.370 компанија или предузетника којима је блокирано укупно скотро 555,8 милиона евра.

Бивши премијер Мило Ђукановић, за време свог мандата, Европи је често слао поруке да је Црна Гора економски најразвијенија држава западног Балкана, “мали Монте Карло“, “локомотива развоја”, али нажалост те наводе демантовале су анализе не само Централе банке, него и Привредног суда Црне Горе.

У протеклих пет година у чак 2.363 предузећа уведен је стечај, а само у “Милово време” – 1.978! У минуле две године стечај је уведен у 1.150 предузећа. У прошлој – 520 компанија, што је за 110 мање у односу на 2014. када је у стечај отишло 630 предузећа.

Економски аналитичари оцењују да број фирми које су у стечају сведочи да црногорска економија није спремна да прихвати толики број предузећа. Сматрају да се фирме најчешће отварају због разних куповина, кредита, послова, али без циља да раде на развојним пројектима.

– Очигледно је да постоје две Црне Горе, једна је виртуелна Мила Ђукановића, са фризираним подацима, и она стварна, са јавним дугом од преко две милијарде евра. – оцењује Вучинић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here