Насловна Политика ДСС: Србији потребни јавна расправа и референдум о ЕУ

ДСС: Србији потребни јавна расправа и референдум о ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Одлука грађана Велике Британије да напусте Европску унију заоштрава питање оправданости даљег пута Србије у ЕУ, изјавила је данас предсједница ДСС-а Санда Рашковић Ивић. Она је нагласила да су будући карактер и организација ЕУ потпуно неизвјесни и да је стога крајње вријеме да Србија преиспита своје стратешко опредјељење. Одлука Британије представља повратак суверенитета из бриселске администрације у руке народа а таква је одлука потребна Србији и српском народу. Србији су потребни јавна расправа и референдум о ЕУ, истакла је Рашковић Ивић.

Остатак саопштења преносимо у цјелости:

Продубиће се озбиљна криза у којој се Европска унија већ дуго налази, отвориће се расправе о будућности ЕУ и подстаћи грађани других држава да трагају за алтернативним решењима сопственог пута и развоја. Европска унија ће се бавити својим унутрашњим проблемима, њен интерес и капацитет за проширивање новим чланицама биће додатно смањен.

У овом моменту јасно је само једно: будући карактер и организација, а на средњи рок и сам опстанак Европске уније потпуно су неизвесни.

У таквим околностима, последњи је тренутак да Србија преиспита своје стратешко опредељење. Да би стигла до прага ЕУ Србија ће морати да призна тзв. независност Косова, распрода природне ресурсе, уведе санкције Русији и испуни низ других услова који су супротни нашим државним и економским интересима.

Због тога је време да се у Србији отвори јавна расправа током које би били представљени аргументи за и против придруживања Европској унији и по чијем завршетку би грађанима било омогућено да на референдуму покажу свој став. Демократска странка Србије очекује од будуће Владе да се одговорно и храбро суочи са са новом политичком реалношћу.

Одлука о напуштању Европске уније победа је идеје повратка суверенитета из бриселске администрација у руке народа. Таква одлука је потребна и Србији и српском народу. Отворен је простор и створени услови да Србија промени своје стратешко опредељење и изабере пут политичке неутралности. Таква одлука би имала отворену и пуну подршку Демократске странке Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here