Насловна Политика ДСС и Двери: Председник Владе не треба да иде у Поточаре

ДСС и Двери: Председник Владе не треба да иде у Поточаре

0
ПОДИЈЕЛИ

Апсолутно осуђујемо једногласну одлуку Владе Србије да председник Владе Александар Вучић иде у Поточаре, јер тиме понижава све српске жртве и свесно учествује у монтираном медијско-политичком обрачуну са сопственим народом коме се жели приписати етикета геноцидног народа на основу лажног сребреничког мита, речено је заједничкој конференцији Српског покрета Двери и Демократске странке Србије одржаној у Београду.

dss

Председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да српски народ никада није био освајачки и злочиначки народ.

„Српски народ је, напротив, превише пута био страдалник и жртва империјалних похода, етничких чишћења и геноцида од стране других… Однос према српским страдањима и српским жртвама мора да се промени. Превенција геноцида мора да постане кључна тачка спољне и унутрашње политике државе Србије. Изнети истину о страдању српског народа и тако заштити народ од потенцијалног будућег страдања – најважнија је историјска поука, коју су тако добро извукли озбиљни народи као Јевреји и Јермени, али не и Срби и српска државна власт“, нагласио је Обрадовић и додао да ће Српски покрет Двери и Патриотски блок бити „глас српских жртава како истина не би била негирана и заборављена.“

Он је позвао грађане Србије да у суботу, 11. јула у 11 сати дођу испред Скупштине Србије како би заједно, достојанствено обележили страдање српског народа, усправно стојећи пред својим прецима и потомцима.

Обрадовић је најавио и низ заједничких активности Патриотског блока, међу којима је и заједничка посета Сребреници 12. јула са Сандом Рашковић Ивић и одавање почасти српским жртвама које почивају на српским војничким гробљима сребреничког краја.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић је рекла да је „захваљјући Руској Федерацији која је запретила ветом и Кини, која је снажно подржала српске ставове, спречено усвајање антисрпске резолуције о Сребреници. Да је оваква резолуција усвојена етикета геноцидности водила би укидању Републике Српске, бацању Србије у пузајући став и стигматизацији наше деце и унука.“

Она је подсетила на речи руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да „Руси не могу да буду већи Срби од Срба“.

Руси нису и не могу да буду већи Срби од Срба, али спречавањем доношења за Србију неповољне резолуције о Сребреници у СБ УН показују да могу да буду  већи Срби од оних који чине Владу и Србијом данас владају“, истакла је Рашковић Ивић.

Председница ДСС критиковала је једногласну одлуку Владе да премијер Вучић оде на „обележавање 20. годишњице геноцида над Бошњацима „сигурне зоне УН-а – Сребреница“, како је званични назив догађаја.

„Одлазак у Сребреницу без претходног чврстог договора о поклоњењу представника БиХ српском жртвама јесте понижавање Србије и српског народа.  Све ово је договорено синоћ, на потпуно безразложно хитно заказаној седници Владе, а разлог је потпуно јасан: Вучић не може да изађе пред Меркелову без чврстог доказа да је прихватио још један од њених захтева“, истакла је Рашковић Ивић.

Она је указала да је председник Владе преузео уставне надлежности председника Републике.

„Председник Владе Вучић је рекао да ће „на основу одлуке Владе у Сребреници да представља Србију“, иако председник Владе по Уставу Србије представља Владу Србије, док државу Србију у земљи и иностранству представља председник Републике“, рекла је Рашковић Ивић и најавила да ће 11. јула боравити у Јасеновцу , како би „одала поштовање српским жртвама које су страдале у истинском геноциду који је над Србима спроведен током Другог светског рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here