Насловна Политика ДСС и Двери праве опозициони блок

ДСС и Двери праве опозициони блок

1
ПОДИЈЕЛИ

ДСС, Покрет Двери и група интелектуалаца потписаће у четвртак програмску декларацију која ће садржати принципе за почетак заједничког политичког деловања.

4234802054ac249a476ab580510310_orig

Како кажу представници ДСС и Двери, у тај нови опозициони савез засад неће ући Српска напредна странка и Трећа Србија, али „врата остају отворена за све патриотске снаге“.

Коментаришући формирање новог опозиционог савеза председница ДСС Санда Рашковић Ивић објаснила је да је то порука српском народу, националној интелигенцији и свима којима је Србија на срцу, да је дошао крајњи тренутак окупљања око идеје очувања Србије и заустављања њене политичке и економске колонизације.

„То је могуће само ако се окупимо око принципа попут одбране Косова и Метохије кроз одбрану Устава, противљење уласку у Европску унију и НАТО. Нудимо и другачији концепт економије борбом против приватизације, односно против продаје државних ресурса и предузећа, поготово против продаје земље. Залажемо се и за реиндустријализацију и да се Србија ослони на своје снаге и почне с властитом производњом“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Према њеним речима, нови опозициони савез настоји да се бори за бољи живот и стандард грађана, за демократске слободе и принципе, као и за правну државу у којој домаће право има преимућство у односу на међународно.

„Наш циљ је обарање овог режима, али уз помоћ народа и с народом“, поручила је председница ДСС додавши да ће декларацију потписати и група интелектуалаца, међу којима су и професорка физике са Универзитета Беркли Јасмина Вујић, академик Коста Чавошки и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Члан старешинства Покрета Двери Бошко Обрадовић констатовао је да потписивање програмске декларације о сарадњи „патриотских политичких снага у Србији“ јесте доказ да се рађа нови живот патриотске опозиције.

„То ће бити важан искорак ка формирању јаког опозиционог, општенародног фронта против ове власти и један од основих захтева принципа око којих се окупља јесте смена републичке и покрајинске власти. Позивамо и све друге патриотске политичке снаге да нам се прикључе како бисмо заједничким опозиционим снагама издејствовали ванредне изборе на свим нивоима, од покрајинских, преко парламентарних, до председничких“, рекао је Обрадовић.

Додајући како Трећу Србију види као „прилепак режиму, а не опозициону партију“ Обрадовић је у изјави Тањугу поручио да ипак постоји могућност сарадње са Српском радикалном странком.

„Ово је само почетак укрупњаваја патриотске опозиционе политичке сцене. Покрет Двери, ДС С и група истакнутих српских патриотских интелектуалаца су стожери овог патриотског савеза, а он је отворен и за друге, па и за једну патриотску сарадњу са СРС у правцу изазивања ванредних републичких извора“, рекао је Обрадовић.

С друге стране, лидер Треће Србије Мирослав Паровић сматра да је чудно што се врши подела на патриоте и непатриоте, констатујући да је та странка сагласна са свима који су против политике „ЕУ нема алтернативу“ и уласка у НАТО.

„Свака странка има право да води своју политику и да се, сходно својим уверењима и интересима, удружује с другим странкама. Ми имамо своју политику. Пре више од два месеца започели смо специфично политичко окупљање ‘Алтернатива за Србију’, у којем желимо да да на бази програма и платформе окупимо шири круг људи, да нису само партије десног опредељења, већ сви који добро мисле држави, без обзира да ли су десница или су либералнијег схватања“, рекао је у изјави Тањугу Паровић.

Избори су, како сматра, сувише далеко да би се сада правиле озбиљније коалиције, иако постоји потреба за изградњом снажне алтернативне политике политици владајуће коалиције.

„Политика владајуће коалиције у многим аспектима није добра и то показују резултати. Суштина проблема је што ни постојећа опозиција не нуди ништа конкретно. Већи део опозиције наступа слично попут владајуће коалиције, разлике не постоје, осим што неки кажу да би боље спроводили оно што сада ради влада. Плашим се да до сада на политичкој сцени нисам видео озбиљније окупљање које у себи носи политику. Обично је то математички збир, само покушај да се пређе цензус. Потребно је изградити снажну, алтернативну политику, да имамо конкретне ствари које ћемо понудити народу“, закључио је Паровић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Bilo je krajnje vrijeme. Isto bi trebalo uraditi i u Crnoj Gori, gdje bi se okupile patriotske snage, čiji bi program bio usmjeren na očuvanju srpskog identiteta i to kroz vraćanje Srbima konstitutivnostti, srpskom jeziku status službenog, procentualnu zastupljenost u organima državne uprave, svoju himnu i zastavu, drugi TV kanal, protiv ućlanjenja u fašističku NATO organizaciju, pasivan odnos prema EU koja je u raspadu, neko da javno u CG kaže da je neophodno ponovo ujediniti sa Srbijom i Republikom Srpskom i potpuno približavanje Rusiji.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here