Насловна Друштво Држава узела 30 килограма драгог камења

Држава узела 30 килограма драгог камења

0
ПОДИЈЕЛИ

Тридесет килограма скупоцјеног полудрагог камења – опала, пронађених у бечићком хотелу „Белви“, завршило је у трезору Централне банке.

dijamanti

Иако је један од власника Белвија Бранко – Брано Ћупић, полицијским инспекторима још у истрази рекао да је “као савјестан грађанин предао податке о томе ко је и када у сефу хотела депоновао драго камење”, подаци из тужилаштва говоре другачије.

Кажњен је и он и двије особе које су га пријавиле тврдњом да неће да им врати камење депоновано у сефу…

Из Врховног државног тужилаштва саопштено је “Вијестима” да је истрага о том случају и почела након што су страни држављани А.В.С. и Р.Ф. пријавили Ћупића…

Пошто су странци полицији казали да Ћупић неће да им врати опале које су ставили у сеф, подгоричко основно државно тужилаштво формирало је предмет.

“У циљу провјере навода пријаве и утврђивања на који начин су опали унесени у Црну Гору мимо царине, извршене су одређене провјере, саслушан је одређени број свједока, а по наредби судије за истрагу Основног суда у Подгорици, опали су привремено одузети и смјештени у Трезор Централне банке Црне Горе“, појаснили су из ВДТ-а.

Тада је, тврде из тужилаштва, утврђено да су и страни држављани и Ћупић прекршили одредбе Царинског закона, због чега је Основно државно тужилаштво у Подгорици 14. маја 2012. године, поднијело Подручном органу за прекршаје у Подгорици захтјев за покретање прекршајног поступка против њих, са предлогом за изрицање мјере одузимање предметних опала.

“Подручни орган за прекршаје у Подгорици, 19. септембра 2012. године, донио је рјешење којим је А.В.С., Р.Ф. и Б.Ћ. огласио кривим за прекршаје стављене им на терет и казнио новчаном казном од по 7.000 еура и изрекао заштитну мјеру одузимање предмета – опала. Вијеће за прекршаје Црне Горе, рјешавајући по жалбама окривљених, преиначило је првостепено рјешење у дијелу одлуке о казни и окривљенима изрекао новчану казну у износу од по 4.000 еура”, наводи се у одговорима тужилаштва “Вијестима”.

Утврђено је да су страни држављани прекршили царински закон у дијелу у коме се каже да ће се казнити свако ко не пријави граничној царинарници сву робу која се уноси у царинско подручје…

Ћупић је кажњен јер није испоштовао исти закон у одредбама које говоре да је морао пријавити стране држављане ако је преузео на чување “робу” која је мимо закона унесена у Црну Гору.

Не зна се води ли полиција истрагу…

Из црногорске полиције нијесу се званично оглашавали поводом истраге о опалима пронађеним прије скоро три године у сефу бечићког хотела, а раније се спекулисало да су полиције других држава тражиле информације о поријеклу драгог камења.

Није јасно одакле потиче то драго камење и да ли за њим, евентуално, трагају полиције других држава.

Опал је минералоид, који спада у групу драгог камења, а може бити безбојан или обојен сиво, црвено, наранџасто, зелено, плаво, ружичасто, смеђе или црно.

Најрјеђи су опали црвено-црне боје, а најчешћи бијели и зелени.

Опал се користи за израду накита, али и као полудраги кристал, који се користе и за израду амајлија, које наводно помажу у лијечењу болести, враћању позитивне енергије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here