Насловна Друштво Држава је мајка и отац за 95 малишана

Држава је мајка и отац за 95 малишана

0
ПОДИЈЕЛИ

Наша земља је због разних околности преузела бригу о 95 малишана. Међу онима којима је држава и отац и мајка највише је дјеце чији су родитељи били спријечени да се о њима старају. Но, има и оне дјеце која су напуштена одмах по рођењу.

 reg-dom-bjela

Према подацима Министарства рада и социјалног старања, број дјеце о којима се стара држава, односно која су без родитељског старања и налазе се у Дјечјем дому „Младост“ у Бијелој је 95.

Највише дјеце о којима брине држава је из Подгорице.

„На крају 2014. године у Дјечијем дому ‘Младост’ у Бијелој боравило је 93 дјеце. Из Подгорице их је 32, Бијелог Поља 15, Даниловграда девет, Андријевице шест, Мојковца и Берана по петоро. Из Рожаја, Плава, Пљеваља, Котора, Херцег Новог и Бара је по троје, Цетиња двоје и Никшића једно“, саопштили су Дневним новинама из Министарства рада и социјалног старања, уз напомену да ресор којим управља Предраг Бошковић финансијски помаже и породице у које су смјештена дјеца на хранитељству.

Кад је ријеч о разлозима због којих се родитељи одлучују да напусте дјецу, они су, како наводе из Министарства, разноразни.

„Најчешћи разлози смјештања дјеце у институцију су поремећени породични односи, болест родитеља, занемаривање дјеце, злостављање дјеце, смрт родитеља и слично“, истакли су Бошковићевог ресора.

Нажалост, у Црној Гори се дешава и да родитељи, по рођењу, не желе да узму дијете из болнице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here