Насловна Мозаик Друштвени људи су здравији

Друштвени људи су здравији

0
ПОДИЈЕЛИ

Научници су открили повезаност између стања организма и типа личности. Отвореније особе имају бољи имуни систем, и ређе психички оболевају за разлику од интровертних који су склонији депресији

Када говоре о свом здравственом стању људи за већину обољења криве наследни фактор, стрес или нездрав начин живота. Оно што многи не узимају у обзир, а што и те како може да утиче на то како се осећају јесте њихова личност. Наиме, истраживања су показала да добијање неких болести и целокупно здравље организма зависе и од тога да ли сте интровертна или екстровертна особа.

Студија рађена на Универзитету у Нотингему показала је да су особе које су отвореније и више времена проведе у дружењу са другим људима здравије и да имају бољи имуни систем, боља бела крва зрнца.

Иако су интровертни типови имали слабији имунитет, научници тврде да негативне емоције и повлачање које чешће испољавају ове особе, не морују нужно да доведу до здравствених проблема.

У већини случајева екстровертне особе су и психички здравије, а то је показала и америчка студија објављена у часопису „Џурнал оф психијатрик рисерч“. Отворене личности радо учествују у свим друштвеним дешавањима и не оптерећују се превише неважним стварима.

С друге стране, студија је показала да је међу депресивним особама чак 74 одсто оних који спадају у интровертни тип личности. Због своје затворености и повлачања у себе, ови људи су током живота често незадовљни и несрећни. Како тврде лекари, и ризик од самоубиства је код њих много већи.

– Интровертне особе заиста другачије реагују у многим ситуацијама, а највеће оптерећење осећају у срединама у којима има много људи који им не пријају – каже Сузан Кејн, аутор књиге „Тишина: Снага интровертних у свету који не престаје да прича“.

Кејн, која је и мотивациони говорник и бави се унапређењем комуникације између ова два типа личности, каже:

  • Затвореним особама прија рад на пројектима и када се интелектуалну ангажују, али само уколико то раде саме или у што мањем тиму људи.

Оно што је још карактеристично за повучене индивидуалце су и агресивни снови, пуни непријатељских емоција и убистава, јер они на овај начин пројектују многе потиснуте емоције.

Екстровертне особе, међутим склоније су ризичном понашању. Према неким истраживањима, они се у млађем добу лакше одлучују да пробају алкохол, психоактивне супстанце, као и да упражњавају секс без заштите. Овај тип личности импулсивније и раздражљивије реагује у многим ситуацијама, а због спремности да без много размишљања делује лакше улази у криминогену средину.

Међу екстровертним личностима више је гојазних. Отворенија деца не стиде се да приликом самопослуживања сипају себи 33 одсто више хране, или да захтевају веће и обимније порције у односу на затвореније малишане. Због превелике жеље да се уклопе и допадну свима, екстровертне особе, такође, често могу да буду под стресом који ублажавају повећаним уносом хране, а то може да доведе до повећања броја килограма.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here