Насловна Друштво Другу породицу има 371 дијете

Другу породицу има 371 дијете

0
ПОДИЈЕЛИ

У 255 хранитељских породица у Црној Гори смјештено је 371 дијете. У 224 сродничке породице налази се 329 дјеце, док у 31 несродничкој борави њих 42.

mala-djeca

Из Министарства рада и социјалног старања указују да се повећао број дјеце смјештене у несродничке хранитељске породице, од кампање „Свако дијете треба породицу“, када је њих 14 било смјештено у 10 несродничких породица.

Како из тог ресора додају, само у прошлој години у 38 хранитељских породица је смјештено 62 дјеце, од чега 47 у 29 сродничких породица, а петнаесторо дјеце у девет несродничких породица, пише Побједа.

Према посљедњем истраживању, четири од пет грађана у Црној Гори сматра да је за дијете без родитељског старања боље да буде смјештено у хранитељској породици умјесто у институцији.

ПР менаџер Министарства рада и социјалног старања мр Марија Јововић наводи да су након кампање имали случајеве да се дјеца из породилишта смјештају у хранитељске породице, што и јесте дугорочни циљ да се дјеца узраста до три године не смјештају у установе, сем у изузетним ситуацијама.

Особа заинтересована да постане хранитељ треба да поднесе молбу надлежном центру за социјални рад. Стручни тим центра процјењује да ли је особа или породица подобна за хранитељство. Када се процијени да је породица подобна за хранитељство у њој се смјешта дијете чијим потребама породица може најадекватније одговорити.

Центар је обавезан да обезбиједи хранитељској породици одговарајућу припрему за подизање и васпитање дјетета. Хранитељ од државе мјесечно за једно дијете на хранитељству добија око 300 еура, за двоје око 550, а за троје дјеце око 800 еура.

„Дјеца имају право да слободно изразе мишљење везано за планирање њиховог смјештаја у хранитељску породицу. Њихова мишљења ће бити уважена у складу са њиховом зрелошћу, тачније могућношћу да схвате значење свог исказаног мишљења или одлуке“, наглашава Јововић.

Дијете се не може смјестити у породицу у којој је неко од њених чланова лишен родитељског права или осуђен за кривично дјело против брака и породице, ако један од брачних другова не испуњава услове за стараоца.

Хранитељство није дозвољено када усљед болести неког члана домаћинства може бити угрожено здравље дјетета или су поремећени породични односи и гдје је нетрпељивост са дјететом или његовим родитељима истиче Јововић.

Хранитељство може престати због примјене другог облика заштите дјетета или његовим осамостаљењем. Пракса је показала да се између хранитеља и дјетета успоставља емотивна веза која траје цијелог живота, што је посебна вриједност хранитељског односа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here