Насловна Политика Други пас помагач стигао у Црну Гору

Други пас помагач стигао у Црну Гору

0
ПОДИЈЕЛИ

pas za slepe 1

„Подсјећамо грађане и грађанке, као и бројне фирме и институције у нашој земљи, да су управо они заслужни за долазак и овог пса, јер су својим донацијама и новчаним прилозима помогли његово школовање. Посебно се желимо захвалити Џудо клубу „Кога” из Подгорице, Пошти Црне Горе, Монтвету, ИМ Горановић и појединачним грађанима и грађанкама коју су својом подршком и донацијама путем касица за донацију омогућили Оријев долазак у Црну Гору“ наводи се у саопштењу Тима удружења младих са хендикепом Црне Горе.

Саопштење достављено порталу ИН4С преносимо интегрално.
Удружење младих са хендикепом жели да информише јавност и подијели радост због доласка још једног пса помагача у нашу земљу.

Наиме, члан Скупштине УМХЦГ Миленко Војичић из Никшића, протеклих тридесет пет дана боравио је у Центру за рехабилитацију ’Силвер’ у Загребу, гдје је био на обуци и преносу пса. Његов пас се зове Ory (Ори) и стар је 2 и по године.

pas

Ори Миленку помаже приликом устајања из кревета, пали и гаси свијетло, отвара и затвара врата, додаје предмете и слично, а све на основу унапријед научених команди.

Међутим, иако је Миленко дуже вријеме боравио у Загребу процес још увијек није завршен, јер ће инструктор Зоран Петрески из Центра за рехабилитацију Силвер додатно радити са Миленком и Оријем по 5 дана и у Црној Гори, прије и послије Нове године, ради прилагођавања и праћења привикавања и реаговања Орија на нову среднину у којој ће живјети најмање 7-9 година, колико траје његов радни вијек.

Подсјећамо грађане и грађанке, као и бројне фирме и институције у нашој земљи, да су управо они заслужни за долазак и овог пса, јер су својим донацијама и новчаним прилозима помогли његово школовање. Посебно се желимо захвалити Џудо клубу „Кога” из Подгорице, Пошти Црне Горе, Монтвету, ИМ Горановић и појединачним грађанима и грађанкама коју су својом подршком и донацијама путем касица за донацију омогућили Оријев долазак у Црну Гору.

Наглашавамо да је набавка пса помагача прилично скупа, међутим особа уз пса, добија подршку и оданост какву тешко може добити од човјека, као персоналног асистента. Свакако да пас помагач има и својих ограничења, али њега и потражују особе чији ниво потребне асистенције није превелик, што не значи да сваки сервис подршке за особе с инвалидитетом није подједнако битан.

Надамо се и борићемо се да Ори буде лијепо прихваћен у нашој средини. А на то нас охрабрује и Закон о кретању лица с инвалидитетом уз помоћ пса помагача.
Како у Црној Гори не постоји званични Програм за школовање паса водича и помагача, осим Програма који спроводи УМХЦГ и то у сарадњиса Загребачким Центром за рехабилитацију Сивер, Извршна директорица УМХЦГ-а и Равнатељ Центра Силвер су потписали Споразум о сарадњи, којим се наставља сарадња УМХЦГ-а и Сивера на неограничено вријеме, до прекида Споразума са једне или друге стране потписнице.

Уз велику захвалност свима вама на датом доприносу за Оријев долазак у Црну Гору, срдачно вас поздрављамо.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here