Насловна Политика Дробњак: Предлог Дамјановића удар на темеље равноправности

Дробњак: Предлог Дамјановића удар на темеље равноправности

1
ПОДИЈЕЛИ

Измјене Закона о социјалној и дјечјој заштити, које је предложила Социјалистичка народна партија (СНП), представљају удар на темеље равноправности мушкараца и жена, сматра посланица Демократске партије социјалиста, Нада Дробњак.nada drobnjak

Посланик СНП-а Александар Дамјановић предао је у скупштинску процедуру предлог допуна тог Закона којима је, између оосталог, предвиђено да запослене жене које роде троје или више дјеце, након 25, односно 15 година стажа, имају право на доживотну мјесечну накнаду.

Дробњак је оцијенила да је то „једна крајње популистичка идеја, замотана у фини папир са машницом, да би жене то прихватиле и прогутале“.

„По мени је ово нешто што директно удара у темеље равноправности мушкараца и жена“, казала је Дробњак агенцији МИНА.

Она је рекла да је потпуно свјесна да жене раде огроман невидљиви рад, и да уложе макар три пута више времена од мушкараца у послове у породици које нико не примјећује и не вреднује.

Дробњак је подсјетила да је својевремено и Свјетска банка урадила истраживање које је показало да би, кад би нестао тај рад, наступио економски колапс.

„Али, рјешење није у добијању мјесечне надокнаде зато што је неко мајка“, нагласила је Дробњак.

Прво, како је навела, зато што је јако тешко извагати колики је то рад „и је ли то једно, двоје, троје или колико већ дјеце“.

„Тешко је извагати и осјећај и финансијску ситуацију у породицама које се деценијама и више боре да постану родитељи, па то не остваре, а то утиче и на здравље и на финансије те породице“, казала је Дробњак.

Према њеним ријечима, тешко је говорити и о томе да су мајке идеални родитељи, и да право на ту накнаду не може остварити отац који је, како је казала, некад и бољи родитељ, а свакако учествује у подизању дјеце.

„Значи, хиљаду неправди је начињено кроз овај предлог који, као, треба да помогне женама“, сматра Дробњак.

Она је нагласила да женама и мушкарцима треба помоћи тако што ће се промијенити културни контекст.

„Тако што ће и жене и мушкарци бити одговорни родитељи, па се неће знати ко ће узети родитељско одсуство, тако што предузетници и они који доносе одлуку о запошљавању неће 100 одсто бити сигурни да ће сав терет подизања дјетета пасти на плећа жене, па она неће бити подједнако конкурентна на тржишту рада“, појаснила је Дробњак.

Како је казала, треба радити на промјени „уговора између мушкараца и жена, гдје ће они једнако радити у сфери приватног и јавног“.

„И гдје неће бити потребе да се жена гледа само кроз материцу, и да због тога што је два, три или више пута родила, има право на пензију“, закључила је Дробњак.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    G-đa Drobnjak ili nije majka ili joj neko umjesto nje podiže đecu (majka, svekrva, kućna pomoćnica), kad se ovoliko joguni za ugroženu ravnopravnost…. pa sama sebe pobija- kako žene nose sav teret podizanja đece…pa onda „mi treba da se mijenjamo“ ……- ne lipši magarče do zelene trave !! I onda pravo u cilj, nema bre samo žene da imaju matericu, ima da ih ugradimo i muškarcima ili da fino žene potpišu ugovor sa muškarcima za iznajmljivanje materice -nadoknada ta i ta…ima da plate lično!!!! Užas od logike, „pameti“, savremenosti, borca za ravnopravnost….sve samo ne žena i majka i sestra i tetka i ….jednom riječju MILOŠTA !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here