Насловна Политика Дробнич: Црна Гора лидер у региону (!?)

Дробнич: Црна Гора лидер у региону (!?)

0
ПОДИЈЕЛИ

Амбасадор Европске уније Митја Дробнич.је у интервјуу агенцији МИНА казао да се у реформама у области владавине права посебна пажња мора посветити реформи правосуђа, борби против корупције и организованог криминала, слободи медија, заштити права мањина, заштити рањивих друштвених група, промовисању родне равноправности и права жена.

mitja_drobnic

Он је казао да је брзина напретка у рукама појединачних земаља кандидата, као и оцјена о томе да ли се држава креће брзо, споро или по предвиђеном плану.

„Чињенице показују да је Црна Гора највише одмакла у процесу интеграције ЕУ од свих држава западног Балкана“, рекао је Дробнич (!?).

Дробнич је навео да испуњавање услова за чланство у ЕУ изискује велике напоре и дубоке промјене и да је у интересу сваке државе кандидата и њених грађана да се што спремнија придружи Унији.

Према његовим ријечима, акценат треба јасно да се постави на квалитет реформи везаних за процес ЕУ интеграције.

„Другим ријечима, што прије земља приступи ЕУ, то ће прије имати и могућност да користи различите предности чланства, од приступа унутрашњем тржишту Уније до приступа значајним финансијским средствима кроз фондове“, рекао је Дробнич.

Он је, говорећи о разлици између процеса интеграције и преговора, рекао да је интеграција процес који треба да доведе до испуњавања услова за пуноправно чланство.

Дробнич је објаснио да се тај процес састоји од преноса европске правне тековине у национални правни оквир Црне Горе, спровођења нових норми и њихове дјелотворне примјене у пракси.

„Када говоримо о процесу интеграције, говоримо о трансформацији друштва, о промјени ставова и перцепције. Ради се о процесу који треба да доведе до тога да земља буде спремна да се придружи и да од првог дана може да користи предности чланства у ЕУ, али и да испуњава своје обавезе“, казао је Дробнич и  указао да је 2014. године настављено са реализацијом Акционих планова за поглавља 23 и 24, која су отворена крајем 2013. године.

Дробнич је подсјетио да је скупштинска радна група која се бавила израдом предлога закона чији је циљ била изградња повјерења у изборни процес, престала са радом у децембру 2013. године, али и да су активности настављене у оквиру Колегијума Предсједника Скупштине.

„Те активности су довеле до доношења четири закона чији је циљ побољшање правног оквира којим се регулише спровођење избора и финансирање политичких партија. Ти закони су само дјелимично примијењени на локалним изборима у мају и децембру протекле године“, рекао је Дробнич.

Он је указао да је, након што је Уставни суд поништио више одредби измијењеног Закона о финансирању политичких партија, нови Закон донесен у децембру 2014.

Он је казао да су избором Врховног државног тужиоца и усвајањем четири антикоруптивна закона и Етичког кодекса за посланике, Влада и Скупштина послале јасан сигнал да су разумјеле упозорења.

Дробнич је рекао да са резултатима оствареним у процесу ЕУ интеграције, Црна Гора представља позитиван примјер другим државама и помаже у промовисању политике проширења ЕУ у региону.

„То је за ЕУ веома значајно. Овом приликом желим да поново нагласим задовољство што је црногорска Влада донијела одлуку да се придружи мјерама које је ЕУ увела у вези са кризом у Украјини. Тај корак представља доказ високог нивоа партнерства“, поручио је Дробнич.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here