Насловна Политика Древни град Рим, добио прву градоначелницу

Древни град Рим, добио прву градоначелницу

0
ПОДИЈЕЛИ

Судећи према првим резултатима излазних анкета другог круга локалних избора, Рим је добио прву жену градоначелника, Вирџинију Рађи, локалну одборницу из покрета М5С који је основао комичар Бепе Грило.

Према незваничним резултатима, како преносе агенције, Рађи је као кандидат популистичког Покрета пет звијезда М5С добила 60 одсто гласова у односу на Роберта Ђакети из Демократске партије премијера Матеа Ренција.

Рађи, 37-годишња адвокатица, успјела је да за само неколико мјесеци предизборне кампање изађе из анонимности и постане једно од најпознатијих лица италијанске политике.

Она је у првом кругу освојила 35,2 одсто гласова, оставивши иза себе кандидата Ренцијеве странке захваљујући кампањи у којој се залагала за укидање привилегија за званичнике и борбу против корупције.

Побједа те фотогеничне бринете би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари.

Ренцијева Демократска странка ПД је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпјела неуспјех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 одсто гласова, су четири највећа града у Италији.

Пажња је у највећој мјери усмјерена ка Риму, али и финансијској пријестоници Милану, као и трацидионалном упоришту ПД-а Торину.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here