Насловна Политика Дрецун забринут због Матисове изјаве

Дрецун забринут због Матисове изјаве

3
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да га забрињава изјава новог америчког министра одбране Џејмса Матиса.

„Да ли то значи да ће Трампова администрација одустати од досадашњег америчког става да се не врши притисак и не тражи од Србије признавање Косова. Ако би дошло до таквог развоја догађаја, то би био негативан тренд“, упитао је Дрецун гостујући на РТС-у.

Он каже да, судећи по изјавама новопостављених званичника, Трампова администрација слиједити политику претходне по питању косметског проблема, наводећи да су поједини имали нереална очекивања, те да је за САД такозвана независност Косова завршена ствар.

Коментаришући изјаву новог секретара одбране САД Џејмс Матиса, који је изјавио да треба да буду формиране такозване оружане снаге Косова, Дрецун је казао да није добро што је споменуто да се у том смислу треба мијењати Устав.

„То изгледа да ће се тражити рјешење да се избјегне препрека у парламенту у Приштини за формирање те формације, а та препрека је противљење српског народа. То не би било добро“, рекао је Дрецун.

Каже да ће се тек видјети какве ће ставове заузети нова америчка администрација по питању региону, али да прва званична изјава која се тиче Косова говори да су поједини имали нереална очекивања, те да ће Трампова администрација слиједити политику претходне.

„Ту ћемо имати континуитет, то значи да је такозвана независност Косова за њих завршена ствар и да ће и даље наставити да третирају Косово* као државу“, рекао је Дрецун.

Говорећи о сљедећој рунди преговора између Београда и Приштине, Дрецун је казао да се виде наговјештаји да ће бити ријечи и о стабилизацији послије упада специјалних јединица на сјевер Косова.

Он је оцијенио да је процес нормализације односа запео у два дијела – нема формирања ЗСО, као ни стављања на дневни ред нових питања попут имовине и расвјетљавања судбине несталих лица.

Дрецун сматра да ЕУ са нивоа „пацки“ треба да пређе на један озбиљнији ниво гдје ће искористити сав капацитет који има да натјера Приштину на рационално и предведиво понашање.

Подсјетимо, секретар одбране САД Џејмс Матис казао је да прије евентуалног смањења броја америчких војника на Косову, „косовске снаге“ треба да добију мандат да би обављале функције везане за „домаћу и територијалну безбједност“.

(Тањуг, РТРС, РТС)

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Nemam nikakva nerealna očekivanja od nove američke administracije, ali ono što je sigurno je da apsolutno ništa ne vjerujem ovom lažnom patrioti i Vučićevom „potrčku“ Drecunu sa akcentom „Đoše“ i „Tike Špica“!

 2. 0
  0

  vest o navodnoj izjavi je lansirala Radio Slobodna Evropa. Proverom je utvrđeno da nigde drugde nema ove informacije, nema izvora informacije, nikako ne može da se potvrdi da je Matis bilo šta slično ikada rekao, Kosovo je pomenuo samo jednom, 12.01.2017. i to prilikom nabrajanja problematičnih regija……

 3. 0
  0

  Onda je sve jasno, „Slobodna Evropa“ je, kao i svi ostali soroševski mediji, bila i ostala „udarna pesnica“ propagande „klintonističkog establišmenta“! Na toj liniji su crnogorski, srbijanski i svi ostali ovdašnji marionetski režimi!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here