Насловна Политика Дрецун: У магацину Тужилаштва докази о злочинима над Србима

Дрецун: У магацину Тужилаштва докази о злочинима над Србима

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик СНС Милован Дрецун затражио је данас од Тужилаштва за ратне злочине да разјасни информације Службе за откривање ратних злочина (СОЗ), која је, како тврди, дошла до сазнања да се у магацинском простору тог тужилашта налазе докази о извршеним злочинима над Србима.

milovan drecun foto vest

„Тражимо разјашњење од Тужилаштава због чега је то држано у магацину, због чега се одмах није поступило и да ли је то скривана документација“, рекао је Дрецун новинарима у парламенту.

Према његовим ријечима, многи су избјегли да буду осуђени за ратне злочине зато што је неко „гурнуо ту драгоцјену документацију у неки магацин и није поступио по њој“.

Дрецун је навео да у допису Службе за откривање ратних злочина пише, између осталог, да су полицијски службеници СОЗ-а дошли до сазнања да се у магацинском простору Тужилаштва за ратне злочине налази неколико десетина хиљада необрађених изјава лица која су у Србију дошла из Хрватске и Босне за вријеме и након ратних дешавања.

Те изјаве су, рекао је он, прикупили представници Комитета за прикупљање података о злочинима против човјечности међународног права, представници борачких и удружења жртава рата Републике Српске и доставили тужилаштву на даљи рад и поступање.

У оригиналним изјавама пред полицијским и судским органима Србије избјегла лица су свједочила о својим страдањима и страдањима својих сународника, често наводећи имена извршилаца ратних злочина, Хрвата и Муслимана, рекао је Дрецун.

Он је казао да се наведене изјаве искључиво односе на жртве српске националности, на извршиоце несрпске националности.

Оцена СОЗ-а је, тврди Дрецун, да је неблаговременом обрадом и држањем материјала у магацинском простору Тужилаштва за ратне злочине, умногоме отежало истраживање и процесуирање ратних злочина који су извршени над Србима у Хрватској и БиХ.

„Неблаговременом обрадом ове документације, која се скоро 10 година налазила у магацинском простору, омогућила је да на десетина извршилаца ратних злочина над Србима у Хрватској И Босни не буду процесуирани због недостатка доказа“, закључио је Дрецун.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here