Насловна Политика Дрецун: Развој догађаја на КиМ зависиће од будуће администрације САД

Дрецун: Развој догађаја на КиМ зависиће од будуће администрације САД

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да су специјалне јединице косовске полиције РОСУ фактор дестабилизације, и додао да је та јединица сама поставила експлозив на шине којим је требало да прође воз из Београда до Косовске Митровице како би изазвала сукоб.

„Росу су главни фактор дестабилизације, јединица која је сама поставила експлозив око шина и тај видео послала …. што је искоришћено за класнични диверзиони упад на север Косова“, рекао је Дрецун за РТС.

Према његовим речима, све што се на северу Косова дешавало у суботу представља класичан покушај изазивања сукоба, како би српски народ био доведен у ситуацију да се брани.

Такође, он је оценио да су догађаји око воза који је кренуо за Косовску Митровицу последица континуираног притиска Приштине на српски народ и на дијалог.

„Ако кренете са дугим цевима и митраљезима и оклопним возилима да спречите слободу кретања и на воз не можете говорити да сте за дијалог, за нормализацију односа када у пракси чините све да дође до сукоба“, рекао је Дрецун.

Приштина припремила планове за брзи упад

Дрецун је навео да се у суботу догодила снажна милитаризација подручја на северу, доведене су специјалне јединице и косовске безбедносне снаге, што како је рекао, сведочи да је Приштина припремила планове за брзи упад.

Упозорио на постојање старих планова Приштине у којима се говори о освајању севера Косова и инсталирања тзв. косовских институција.

Дрецун је поновио да се не може говорити о томе да је Приштина искрено наклоњена дијалогу и додао да је данас то теже након хапшења бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја а и питње је како ће се понашати тек кад буду подигнуте прве оптужнице.

Према његовим речима, све то има везе са међународним фактором и одлазећом америчком администрацијом која је била велика подршка Приштини и код доношења закона о Трепчи.

„Београд треба веома рационално да приступи решавању ситауције, да не дозволи да га увуку у сукоб, да инсистира на нормализацији односа, треба да брани своје интересе да инсистира да се процесуирају злочини, да се изврши демилитаризација севера“, рекао је Дрецун и додао да је Приштина север ухватила у неку врсту потковице, снагама за брзи упад које имају и хеликоптере.

„Ако неко насилно планира да упадне на север како можемо да говоримо о нормализацији односа“, упитао је Дрецун.

Брисел је покровитељ дијалога и он би требало да тражи наставак разговора на највишем нивоу, али је потребно и да престане угрожавање безбедности српског народа, рекао је он.

Дрецун је додао да би требало сачекати и видети како ће се понашати нова америчка администрација, јер верује да ће од тога у великој мери зависити развој догађаја око Косова.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here