Насловна Мозаик Дража Михаиловић добија споменик у Бриселу?

Дража Михаиловић добија споменик у Бриселу?

30
ПОДИЈЕЛИ

Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета са председником Александром Чотрићем на челу покренула је иницијативу да се ђенералу Драгољубу Дражи Михаиловићу подигне споменик у Бриселу, преноси портал Србин инфо. 

Посланик СПО Александар Чотрић за “Ало!” образложио је ову иницијативу речима да се Дража Михаиловић борио за Европску унију и пре саме ЕУ, као и да је био командант прве антифашистичке гериле, а према његовим речима то су управо једне од вредности на којима је створена ЕУ.

Према његовим речима већ постоји иницијатива да се „Чичи“ подигне споменик у Вашингтону, а да Дража већ има споменике у Чикагу и Сиднеју.

„Сигуран сам да ће бити подељених мишљења, да ће сама идеја наићи на оспоравање, али ја сам уверен да ће доћи дан када ће Дража Михаиловић добити свој споменик у Бриселу и ми ћемо се борити за то“, рекао је Чотрић за “Ало!”

С друге стране историчарка Бранка Прпа је против ове идеје и каже да је шок сама иницијатива.

„Тако контроверзној особи не треба подизати споменик, има и већих Европејаца од њега“, каже она.

30 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Nazalost, istina o ll svetskom ratu na ovim prostorima nije objelodanjena. Mnoge danasnje posledice su rezultat prikrivanja pravih cinjenica. Prema broju njemackih zrtava ( 4-5 hiljada ) , ocigledno je da se glavna bitka odvijala izmedju domacih aktera, ali za vlast. Pobjednik naravno ima daleko vecu priliku da propagandom velica svoje uspjehe. Da je propaganda bila jedno od glavnih oruzja pokazuje danasnji potpuno nezainteresovan stav stanovnika za “ tekovine NOB-a“. Mi opet nista neucimo, jer ne istrazujemo nepristrasno istinu. Sve se svodi na banalizovanu podjelu: mi i oni, patriote i domaci izdajnici i sl. A cesto je obrnuto. Da su osudjivana i slavljena djela pojedinaca i objasnjavani njihovi postupci u realnim okolnostima danas ne bismo imali situaciju da se oni najlosiji sa obje strane velicaju. Ne bi spijuni, udbaska politika, poltronstvo, prodaja , nepostenje, nekarakternost , materijalna pohlepa bili u temelju ovog drustva. Naslednici ljudi koji su cinili nedjela nastavljaju tradiciju u novim uslovima! Samo istina i samo istina, pa ma o kome se i ma o cemu se radilo!

  • 0
   0

   Ispravno!
   Istina ima isceljujuće dejstvo. Bukvalno.
   Sumnjičav i skeptičan, zdrav je i djelatan čovijek.
   Kritička distanca je ogledalo psihičkog zdravlja!
   Suština traumatične partizansko- četničke priče, nažalost, stoji u međusobnom sukobu!!!
   Izvan svake pristrasnosti, to je jedina i jedina istina svih drugih istina o partizanima i četnicima!
   Nijesu proslavili ni jedni, ni drugi, podalje, u svemu dalje od svojih slavnih predaka!

 2. 0
  0

  Svijetu je jasna borba Ravnogorskog pokreta i njegovog vodje Draze Mihajlovica jedino mi pogotovo u Crnoj Gori hocemo da je izjednacimo sa ostalim izdajnicima da nebi te druge povrijedili i radi opstanka na vlasti nista boljih od istih tih izdajnika.

 3. 0
  0

  Crnogorci ne dižu spomenike domaćim izdajnicima , vi srbi radite po Srbiji , Belgiji ili Danskoj (Srbici) što god hoćete , znam da u Crnu Goru nema šanse da se spomeniči saradnicima okupatora !

  • 0
   0

   Vama je Mesic pocasni gradjanin a sto imate dobrog predstavnika za Evroviziju,kakva avangarda nevidjeno do sad,uzecete sigurno prvo mjesto.

     • 0
      0

      Kacavenda , Pahomije …pa nije baš da nijesu „odabrani“ , ovaj je neki pjevač , a ova dvojica Episkopi čovječe , u rangu sa Papom .

    • 0
     0

     Trenutno malo tugujem za Djokovicem koji ce se vratit,gledam najnoviji Kusturicin film,obnavljam Andrica,idem na predstavu od Neleta posvecenu najvecem zemljaninu ikada Nikoli Tesli,nemam kad za ove baljezgarije.

    • 0
     0

     hehehe sto se najedi,izjede se vas jel bi ti to punio Spuz sa nama,bili nas cerao sa nase djedovine,bice te zelja.A sada idem da nabavim karte za Zvezda Panatenaikos i uzivam u remek djelima moga naroda a ti dezuraj tu 24sata,ovakvu opsesiju odavno nisam vidio.Imas u sred amerike Drazin spomenik ako ti naredi teta nata ja znam da ces ti to sa odusevljenjem prihvatit kao sto si im oprostio onu djecu u Murino.

  • 0
   0

   Titiva tvorevina se raspala kao kula od karata Draza nije bio izdajnik vec prvi gerilac evrope. Vi koji nista neznate o tome jezik za zube ili citajte malo vise, pobjednik je pisao laznu istoriju tiliko o vsmaa koji nijeste upuceni.

 4. 0
  0

  Baš si krme neznaveno!
  Rekoh li ti jedanput već, ne prećeruj sa provokacijama. I meni ćeš ogaditi, kako drugima već i jesi!
  Znaš li ti uopšte što baljezgaš, bez svake potrebe.
  Malo je tebi što su takvi, baš takvi kao ti, ostrašćeni i bezumni, ratili međusob’ umjesto sa okupatorom, kopali se, pašja groblja gojili!?
  Malo li je bilo, Mas’a!?
  Bi li opet, Mas’a!???
  Znaš li ti kukavče išta od ratu!
  Da si gledao što sam ja gledao, no si doma seđeo i valjda neprijatelja psovao na pašja usta, ne bi radio to što radiš!
  Još mi ti znaš ko je domaći izdajnik, tranjo tranjavi, kako te sram nije!?

 5. 0
  0

  Poslednja dva odlikovanja koja su dodeljena Draži, francuski Ratni krst i američka Legija zasluga prvog stepena, dodeljen posthumno, danas se nalaze u Muzeju na Ravnoj gori. Dragoljub Mihajlović je najodlikovaniji srpski oficir u istoriji.

  Sva odlikovanja Draže Mihajlovića

  * Srebrna medalja za hrabrost, uručena 1913.
  * Spomenica za Srpsko – turski rat, uručena 1913.
  * Spomenica za Srpsko – bugarski rat, uručena 1913.
  * Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1915.
  * Engleski Vojni krst, uručen 1917.
  * Beli orao sa mačevima četvrtog reda, uručen 1918.
  * Beli orao sa mačevima petog reda, uručen 1920.
  * Spomenica za rat 1914 – 1918., uručena 1920.
  * Zlatna medalja za hrabrost, uručena 1920.
  * Albanska spomenica, uručena 1921.
  * Orden Svetog Save četvrtog reda, uručen 1928.
  * Bugarski Komandirski krst Svetog Aleksandra, uručio lično car Boris u Sofiji 1936.
  * Čehoslovački Orden belog lava trećeg stepena za vojne zasluge, uručio lično predsednik 1937.
  * Francuski Ratni krst, dodelio general Šarl de Gol, 1943.
  * Američka Legija zasluga prvog stepena, najviši orden namenjen strancima, dodelio predsednik Hari Truman 29. marta 1948. Uručen Dražinoj kćerki Gordani 2005.
  Francuski Ratni krst – De Golovo odlikovanje
  Komandant francuskog pokreta otpora, general Šarl de Gol, odlikovao je generala Dražu Mihajlovića Ratnim krstom. Uz ovaj orden on je izdao i pohvalnu naredbu, koja je 2. februara 1943. godine pročitana svim francuskim jedinicama:
  Vikicitati „Armijski general Dragoljub D. Mihajlović, legendarni junak, simbol najčistijeg rodoljublja i najviših jugoslovenskih vojničkih vrlina, nije prestao voditi borbu na okupiranom nacionalnom tlu. Uz pomoć rodoljuba, on bez sustajanja ne da mira okupatorskoj vojsci, tako pripremajući onaj konačan juriš koji će dovesti do oslobođenja njegove otadžbine i celog sveta, rame uz rame s onima koji nikad nisu smatrali da se jedna velika zemlja može da pokori surovom zavojevaču.“

  Američka Legije zasluga – Orden Legije za zasluge prvog stepena za Vrhovne komandante
  Pored odlikovanja koje je Draža Mihajlović dobio tokom Balkanskih i Prvog svetskog rata, 1948. god. američki predsednih Hari Truman posthumno ga je odlikovao ordenom Legije zasluga zbog učestvovanja u operaciji spasavanja američkih pilota oborenih iznad Jugoslavije.
  Komisija za odlikovanja Pentagona odlučila je da generala Dragoljuba Mihailovića uvrsti u “Legiju zaslužnih”, nakon izveštaja istražne komisije Komiteta za pravedan sud Draži Mihailoviću.
  Ova komisija, koja je okupljala najuglednije ljude SAD (šest senatora, osam kongresmena, pet guvernera…) otvorila je javna saslušanja u Advokatskoj komori njujorške opštine 13. maja. Saslušanja su trajala pet dana, paralelno s procesom koji su komunističke vlasti u Beogradu vodile protiv Draže Mihajlovića.
  Najveću pažnju Komisija je posvetila navodnoj saradnji Mihajlovića sa Silama osovine, jednoj od najtežih tačaka optužnice koji je Vojni sud u Beogradu prihvatio.
  Orden je, u maju 2005. god. uručen njegovoj ćerki Gordani na skromnoj ceremoniji održanoj u ambasadi SAD u Beogradu. Odlikovanje nije uručeno sve do tada zato što je američki interes na Balkanu bila neutralna Jugoslavija pod Titovom upravom. Pretpostavljalo se da bi jedan ovakav čin gurnuo Jugoslaviju u naručje SSSR-u i da bi ona postala članica Vašravskog pakta. Vest o dodeli odlikovanja generalu Draži Mihajloviću, tačnije o njegovom uručenju Dražinoj ćerki Gordani izazvala je burne reakcije u Bosni i Hrvatskoj među onim snagama koje nastoje da Jugoslovensku vojsku u otadžbini izjednače sa Ustašama i drugim vojnim formacijama sastavljenim od pripadnika nekadašnjih jugoslovenskih naroda koje su operisale na Balkanu.

  Tokom Drugog svetskog rata, 1944. god. američka obaveštajna služba je, u saradnji sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini i njenim komandantom generalom Dražom Mihajlovićem sprovela operaciju „Holjard“ (Halyard). Glavni cilj operacije bila je evakuacija američkih pilota, pripadnika američke 15. vazduhoplovne armije koji su oboreni iznad teritorije Jugoslavije. Oboreni američki piloti su uz pomoć pripadnika JVuO prebacivani na teritoriju pod njihovom kontrolom odakle su američkim avionima evakuisani u Italiju sa improvizovanih poljskih aerodroma Boljanići, Kociljevo i Pranjani. Operacija Holjard bila je najveća operacija organizovanog spasavanja oborenih američkih avijatičara u Drugom svetskom ratu.

 6. 0
  0

  @ Mas’a, dokon krsti jariće

  Pa problem i jeste u tome što ne govoriš istinu!
  Što je još gore, ne razumiješ istinu! Koja je jedina, da se zlo i naopako, rod rođeni, ostrašćeni i bez pameti, uhvatiše onda za gušu, krv jedni drugima da popiju!?
  Kako su i jedni i drugi bezumnici vjerovali da baš oni čine pravu stvar : jedni za međunarodni proleterijat i ostale komunističke fantazije i gluposti, drugi za otadžbinu i kralja, koji je sa svojom kamarilom i ostalom bagrom izdao istu tu otadžbinu!?
  Pa jedni klicali Marksu, Lenjinu, Staljinu, crnom đavolu, a drugi kralju na meke jastuke!
  A Srbi, i oni Srbi Crnogorci, jednako stradali, jame punili i na pašja groblja selili!
  Od Njemca, ustaša, muslimanske milicije, šiptarskih vulentara, bugarskih zvjerskih fašista…
  Malo im bilo, pa i od sebe stradali, od Srba stradali, od partizana i četnika, ređe od ovih drugih, kako to nije za veliku utjehu, najgrđe se kopali i oči vadili!??
  Pa ti, ni sto godina poslijen razumio nijesi!?
  Ni devedesete ti ništa kazale nijesu!
  Nema tog rata ni sukoba, koji ti prizivaš, makar i nesvjesno bezumniče, osim u bolesnim mozgovima, ne dao dobri Bog, đe će ratovati nekakvi imaginarni Srbi i Crnogorci, partizani i četnici, nego jednoroda braća! Kako bi to najaviše obradovalo onog istog neprijatelja, koji je nama zakleti neprijatelj, svejedno kako se krstimo, Srbima ili Crnogorcima!
  Sem ako ovoga puta neki nijesu namislili da okrenu u ustašu!
  Zato se ljutim, što su to detinjaste, ama opasne igre.
  Kako su oni, za koje ne znam da li da ih žalim, ili da ih kunem, kako su i oni vjerovali da rade ispravno!?
  Kako i ti misliš, ako išta misliš, da si pri obrazu, misliš, kad se sprdaš i kroatizuješ, u ustašku terminologiju točiš, časno srpsko četničko ime, koje se najmanje kazuje istorijom bratoubilačkog rata!
  Kako ti ne pojmiš istoriju čovjeka, jedinog protagoniste povjesti. Koji je svaki, u svakoj istorijskoj situaciji, bio različit, ličan. Kako je na obe strane bilo ljudi i istinskih junaka, jednako i svakojakog gada. Kako je to i danas.
  Kako meni nikad na pamet nije palo da uopštavam i da se sprdam sa bilo kojom stranom, iako duboko prezirem bratoubilačkog ludilo Srba. Najdublje.
  Još se i grozim.
  Ali se ne odričem, ni jednih, ni drugih. Koji su jednako nesrećom moji, kako su i moji najbliži bivali i amo, i tamo! Kao i svačiji, uostalom.
  Na nama je, ako smo ljudi, da liječimo tu ranu.Da je ne pozleđujemo!
  Najmanje to, ako nijesmo pametniji i kadri za nešto bolje!
  Zato se ozbiljno ljutim!
  Nije se iz toplog doma igrati vatrom!
  Život me podučio, malo nama treba da sve upustimo u međusobicu srpsku, pa smo, u međuvremenu, još smislili i sebe druge, da olakšamo kad se prilika pruži i složi!!!
  Kao da ja ne smotrim mržnju u bratskom srcu, i ovdje, na ovom portalu, u sličnima i stoput još grđima od tebe, na obe bande, jadi nas znali!
  Sve nama cvjeta, pa nam samo još i to treba, daleko bilo, neka nova bratska zaumica!
  Kako ja baš mislim e su ođe svi omirisali barut i gladni drljali guzicom rov, pa im usladilo. Iščekati ne mogu!?
  Znaju što je rat, pa mržnjom hitaju!
  Kako je mržnja bezočna etida, uvertira svakog sukoba!
  Mani se ti ćorava posla provociranja i podjarmljivanja. Da blesaš i čikaš! Da još i presuđuješ u izdajnike!
  Ostavi to pametnijima da razluče!
  Pa da mi na miru ćakulamo, da je sreće, još i nešto pametno da oposlimo.
  Inače, pukovnik Draža Mihajlović, glavnokomandujući JVO, komandant je prvog gerilskog antifašističkog pokreta u Evropi, van svake sumnje!
  Isto onako kako je julski Ustanak u Crnoj Gori, prvi i najveći ustanak protiv naci-fašizme u Evropi! Sa najvećim i nikad dostignutim potencijalom, da ga ne upustiše neznaveni na obe strane!!!
  Možemo li Mas’a nešto i da naučimo Mas’a, da ne ponavljamo, Mas’a!?
  I ovo ne otpisujem tebi, kako nijesi ni zaslužio Mas’a, nego boljima i od tebe i od mene, koji čitaju kako se danima besmusleno i bezumno preganjamo, bez svakog razloga, smisla i svrhe!
  I s pravom nam se čude!

 7. 0
  0

  Srpski partizani su svrgnuli svog Kralja, izdali svoju vjeru i ustolicili ustasu
  Satanu/Tita. Obicni ljudi su radili kako su morali da bi spasili svoju djecu. Djed mi je bio u partizanima zato sto je morao. Mozemo se lagati da su svi bili isto zlo, ali jedni su bili vjera, dok su drugi pogazili i izdali sve sto je srpsko.

  • 0
   0

   Nije riječ o tome da su isto zlo, kako je to suštinski nebitno, nego da je bratoubilaštvo i međusobni izgub, ZLO PO SEBI!
   To je suština vrjednosnog suda : bratoubilaštvo, bilo koje i bilo kakvo, osobito u uslovima okupacije i rata, zlo je po sebi! Najveće zamislivo zlo : oceubistvo i bratoubistvo!
   Izvan svake kontekstualizacije, dubioznih analiza uzroka i posljedice, fenomenološkog uravnoteženja, istorijske retrospekcije i multidisciplinarnog saobražavanja materije!
   Uostalom, u našoj hrišćanskoj kulturi, bratoubilaštvo je biblijsko zlo, nesranjivo!
   Koja je strana činila i učinila veće zlo, makar u ovom slučaju, nije teško dokučiti.
   Makar najmanje upitno, knjigovodstveno, komunisti, tj. partizani, uveliko prednjače! Kako njih posebno kompromituje produženi zločin u već oslobođeno zemlji, komunistički zločin u miru!!
   Ali od kakve nam je to pomoći da bolje razumijemo, i ne samo moj stav!? Da bolje pojmimo VRIJEDNOSNI SUD da je bratoubilaštvo tokom Drugog svjetskog rata nanjelo najveću, i dugoročno najveću, štetu našem narodu!?
   Da je apsolutno zlo, zlo po sebi. Zlo u kome nema nevinih na obe strane! Da veća krivica ne umanjuje manju!
   Od nikakve pomoći!
   Ništa razrješiti neće, nikog utješiti, rangiranje komuno-partizana u veće zločince!?
   Ta notorna činjenica ničemu neće pomoći : ni boljem razumjevanju stvari, ni pomirenju!
   To je, uostalom, sudbina svake nefunkcionalne istine!
   Istina koja ima svrhu je ona istina koja bratoubilaštvo tretira kao zlo po sebi, zlo zla, i dvostruko podučava : da su obe strane jednako odgovorne, da se to, ni pod kojim uslovima, ne smije ponoviti. NIKADA VIŠE!
   Tako nam Bog pomogao!

 8. 0
  0

  Nijesam mislio jer nije potreba ,ali me ovo Djikanov pisanje malo prodrma ,mi smo u Grblju grdno stradali,a medju najteze je stradala porodica Ivetic to jeste porodica kmadanta Djura,koji je jos imao petero brace.Tako kada je najstri brat koji je bio u partizanim cuo sta se dsilo sa porodicom i strsanom pogibijom barce poginuo je na Sremsko mfrontu,bio je proglasen medju prvima za Narodnog heroja Jugoslavije ,ali su to odmah kasnije ukinuli jer su ostala braca bila u cetnicma njih cetiri svi stijeljani i poginuli na stasnome putu.U to selo je Mitropolit dao blagoslov da se gradi crkva postradalima ,ali ljudi kazu da se mora podici za sve postradale,naravnoi ako i do danas druga strana-partizani to zele ,niko to ne brani ,jer svi su bili krsteni.
  Vrijem ce presuditi i narod i istoricari,nase je da se toga sjecamo da drzimo pomene kao sto je evo neko vrijem pocelo da se cini.Nema tu nikavih politickih ceremonija ,a ko zna sta je Litugija i Parstos njemu je sve jasno .
  Tako na pocetku bjehu poceli dolaziti neki nepoznati ljudi sa crniim sajkacama i zastvama,nijesu bili iz nasih krajeva uptili se oni kao velik na parastos pitam ih ja gdjecete junaci a oni valjda iznenadjeni pa kazu u crkvu,moraete odloziti ikonografiju rekoh im,bjehu iznenadjeni,ne udjose unutra ,muvahu se nekih dvadesetak minuta i odose.iste te sam primjetio nesto ranije na Miholjskoj Prevlaci kada se slavi u maju mjesecu.Sve je to bila predhodnica ovih Sindjinih vojnika,vise nijesu dolazili,jer prolaza nijesu imali a docek nije bio na nivo koji su ocekivali .zato kod ovakvih stvari treba otovriti oci ,nista ovima nije sveto i na pomenima hoce da mute,ali kad se pripazi lako ih je otkrit.
  Zato ko god dobronamjeran dodje dobro je dosao,ako je neko njegov stradao slobodno neka napise ime svog postradalog ime cese pribroiti imenima koja se pominju,eto to je to oko cega pojedinci dizu galamu i govre svakojake gluposti.Mi zivimo u dvadest prvom vijek i pominjanje imena stradalih ljudi bez suda i jos velika vecina bez groba za neke djelove drutva je problem,u kavom mi svijetu zivmo,cemu se mi nadamo ,kazu idemo u demoktasku Evropu,zbog koje ili za koju se tako debelo pobismo izmedu sebe,valjda smo neto iz toga naucili,i ne samo mi nego i drugi kojih se ovo direktno ne dotice!

 9. 0
  0

  Đikane , Bogomi si mi divnu knjigu otpisao , odista taj Katunski krš daje neku specifičnost .
  I da ti rečem odmah , smi mi ośećamo tugu za tu strašnu bratsku pogibiju , više smo se međusobno poubijali no što poginusmo od okupatora , to je sramotni bijeg kojeg nosimo i dan danas !
  I vjeruj mi Đika da me duša boljela čitajući knjigu „Od Vezirova do Zidanog mosta“ , jednako ko i zapaljene đece Petra Zvicera !
  Ti nesretni ljudi , žene , đeca , familije , i te ostrašćene bratoubice , hladnokrvni koljači , likvidatori …to je danas neshvatljivo !
  Ta nesretna kolona , zbijeg , je deveti krug Danteovog pakla , nema jada koji ih nije spopao , onako likvidirani bez suda i sudije , strašno je to što se tim ljudima dogodilo !
  To je moj stav o toj sramotnoj stranici naše krvave istorije !
  I ne pada mi na pamet da veličam bilo koju ideologiju prošlosti ni zelenašku , bjelasku ili četničko-partizansku , sve ih je vrijeme pregazili , i svaka je bila bratoubilačka , zato ih iz dna duše prezirem !
  Zato mene ne pripisuj da „prizivam sukobe“ , prizivaju ih ovi što bi da spomeniče po Crnoj Gori , ovi što baštine te ludačke ideologije , ja nijesam ovđe hvalio ni Savu Kovačevića , Sekulu Drljevića , ni Mila ili Momira , no tvoje kolege sa portala .
  I čime ih prizivam , time što je internet pun zajednickih slika cetnika sa okupatorima , eno i sa ustasama su stigli vino da popiju , kao da sam ih ja lentrao ili podmetnuo , ja to samo konstatujem na pokušaj podmetanja jedne laži o nekoj njihovoj navodnoj antifašističkoj borbi .
  To nije „so na ranu“ nikome , svuda je bilo ljudi i fukare , istina je lijek ko oće da je čuje !
  Ko je taj što je ovđe zaslužio spomenik od 1918 pa do dana današnjeg ?
  Znaš li ga Đika ?
  Ja ne znam đavoljeg !

 10. 0
  0

  E, ja znam!
  Između mnogih za spomenik i vječno sjećanje …
  Znam, kapetana Stanka Radulovića i oca mu Spasoja, iz Zavrha isprijed Nikšića.
  Zajedno sa ocem i đedom, glasovitim barjaktarom sa Vučjeg Dola, učestvovao je i u bitci za Skadar, stizao još i na Bregalnicu.
  S početka rata Radulovići, otac i sin, oglasiše da neće ni lijevo, ni desno. Da neće u rat sa bratom, ako se zajedno neće u rat sa okupatorom!!!
  To ih ubrzo koštalo glave, na pravdi Boga!
  Dođoše komunisti da ih metkom opamete! Da i oni oglase, kako svako ko nije za njih, da je takav protiv njih!
  Osvetila ih, glave im zameni, Stankova dvadest i jednogodišnja ćerka Milosava!!!
  Jesu li otac i sin, Radulovići iz Zavrha za spomenik, Mas’a?
  Za spomen?
  Jesu li to, baš i oni, ona crnogorska četa JVO na Neretvi, koju ti i neki drugi, koji ne znate šta radite, posprdno zovete ćetnicima, kako su oni prije svega regularna vojska, koju svi priznaju osim Njemaca i partizana – jesu li možda i oni za spomenik i sjećanje?
  Koji u jedno jutro bačiše oružje u trnje, pa oglasiše, Neretva je stala, Planina pomjerila : Mi vala nećemo, Boga nema! Da pucamo na svojtu i braću, nećemo, nikad ratili!! Ne mi, tako nam svetog Vasilija! A vi i ako ćete, neka vam je Bogom prosto!
  Pod prisjegom prijekog suda, izabrali sebe i svoje duše. Pa neće na braću, cijene nema!
  Pa ni braća s druge strane pucali nijesu, kako to obično i biva. Kada je makar jedan pametan i čojstven, i drugi na mah opameti!
  Jesu li i oni za spomenik Mas’a?
  I oni na Hercegovačke strane, oni pod srpskom kokardom, što biše dali riječ da neće na komšiju i brata pucati, pa je održali!!!
  Decenijama kasnije sretali komšije i braću, pred kamere stali, gledali se u oči, pa pitali :
  – Jesmo li pucali?
  – Nijeste!
  – Jeste li vi pucali?
  – Mi vala jesmo! Morali smo!
  – E, mi nijesmo! Mi smo onda sklanjali, da ne pucamo! … Neka vam je na zdravlje, bježali! … Trpjeli!!!
  Jesu li i oni zaslužili spomenik, Mas’a?
  Kao i poneki sa druge strane.I takvih je bilo.
  … I još mnogi drugi, znani i neznani.
  Kako ništa nije ni crno, ni bijelo!
  Kako čovjeku što sudi, oprez obraz čuva.
  Da ne ogriješi dušu.
  Da ne obruka na poštena i bolja od sebe, Mas’a!
  Ljudi ima!
  Možda samo spomenici, onima najboljima i zaboravljenima, fale!
  A nama … Nama vazda pameti fali.

  • 0
   0

   E Bogomi Đikane , ko gođ nije stio pucati na svojega brata jeste za spomenik , pa bio taman i ćetnik !!!
   Ljudi svuda ima no je nesoja više , a nesoji bolje prolaze , bolje im se priznaje , eno posta svetac , moj nije ni da Bog , onaj koljač pop Maca što ubi majku onom glumcu Mišu Janketiću ??
   Budi Bog s’nama , ovđe je kod nas sve naopako !

 11. 0
  0

  Xe , xe , hoćete Perjaniče ka nećete , xe , xe , možeš ga poperiti u svoje dvorište , ili bolje u svoju sobu da ti ga neko ne bestrega xe , xe , pa kad se probudis ujutro da ga cjelivaš , a uveče da ga isćokaš pred spavanje xe , xe , xe …
  Možeš i Pircija Birolija poturiš pored Draže , zajedno su ratovali pa neka tih u sobu jedan do drugog xe , xe …

 12. 0
  0

  Ја знам да би теби драже било да правимо споменик ,,ханђар,, дивизији , мој масја. Или можда Хасану Звиздићу и хоџи Пачаризу.Што се Биролија тиче није сметао ,,зеленашима,, а ни партизани нису били гадљиви кад су талијани прешли на њихову страну 1943.Сад видим твој Мило прави споменике њемачким фашистима у Голубовце.Ту ћутиш.Не оглашаваш се вељи ,,антифашисто,,.Пардон вама су очигледно дражи нацисти.

 13. 0
  0

  Nije Mas’a šjeverni baš takav!
  Samo ne razumije komplikovanu prirodu zločima.
  … Kako je najkomplikovaniji i najgrđi onaj koji čovjek učini sebi.
  Zločin nad sobom!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here