Насловна Поглед Драгомир Анђелковић: Само да нас не бију

Драгомир Анђелковић: Само да нас не бију

1
ПОДИЈЕЛИ

Берлин од Београда очекује да много попушта ради постизања стања на Балкану које задовољава Немце. Заузврат, Србији се нуди некаква ЕУ перспектива.

dragomir-andjelkovic_620x0

Ангела не долази у Београд да би притискала Србију. То су у претходном периоду већ навелико радили њени представници. На основу тако изнуђених уступака, Меркелова стиже у српску престоницу да нам саопшти вести које макар звуче добро. Берлин од Београда очекује да много попушта ради постизања стања на Балкану које задовољава Немце.

 

Заузврат, Србији се нуди некаква ЕУ перспектива. Ради ње смо и сувише дали у вези са КиМ. Ипак, нисмо прешли црту која би нас одвела у тоталну капитулацију. Тим пре смо очували национално одговорну позицију по неким другим питањима где је од нас тражено да погнемо главу. Пре свега мислим на државотворан однос према Српској.

Због тога немачки естаблишмент сигурно није срећан. Но, Меркелова долази. Можда је тако јер Немци цене принципијелност официјелног Београда, који је у старту јасно рекао докле може да иде са уступцима и на којим су пољима они реални, те се тога доследно држи. Можда је донекле тако, али то није пресудно. Нису Немци баш толики моралисти у (гео)политици. Напросто, ради се о томе да од кулминације „украјинске кризе“ па до најновијег грчког „не“, Берлин губи позиције за које су мислили да су неприкосновене.

У таквим околностима, Берлин мора да интензивира своја настојања да задржи бар неке зоне утицаја. Зато је дошло време да и Србији нешто понуди. То ће се сада десити. Добићемо зелено светло за почетак приступних преговора и да ка нама крену поједине немачке инвестиције. Али, речено не треба прецењивати. Немци нам сада неће завртати руке, али нам неће ни много дати. Мада, кроз шта смо прошли са Западом, за нас је и то хвале вредан резултат.

Нек носе Немци и скромне дарове, али нека нас не бију!

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here