Насловна Политика Др Абдић за ИН4С: Бакрорез Косовке дјевојке није уклоњен, већ премјештен на...

Др Абдић за ИН4С: Бакрорез Косовке дјевојке није уклоњен, већ премјештен на сигурније мјесто (ВИДЕО)

34
ПОДИЈЕЛИ

Директор Ургентног центра Црне Горе др Нермин Абдић демантовао је наводе да је злонамјерно уклонио бакрорез Косовске дјевојке из просторија те медицинске установе и истовремено одбацио оптужбе да је политички или национално био мотивисан да то уради.

Бакрорез Косовка дјевојка недавно је уклоњен из главног хола Ургентног центра у Подгорици, гдје се налазио више од четири деценије, а зид на којем је било то умјетничко дјело сада „краси“ црногорски грб.

Са колегама из Ургентног центра, међу којима има Срба и Црногораца, односно православаца, договорили смо се да склонимо бакропис како би га заштитили од вандала, јер су неодговорни грађани временом на њему угравирали имена“, казао је Абдић за ИН4С.

Kosovka djevojka bakrorez
42 године красила главни хол Ургентног центра

Он је рекао да нијесу основане примједбе и оптужбе на његов рачун у читавом овом случају.

Ни једним чином или поступком нијесам заслужио нити дао повода за онакве оптужбе, а моји пријатељи знају да сам помагао изградњу цркава од Тузи, преко Подгорице и шире. И сами видите да бакрорез Косовке дјевојке није склоњен у неки ћошак, већ је постављен у канцеларији која нам служи за састанке и одмор“, рекао је Абдић.

Разговор новинара портала ИН4С са директором Ургентног центра пажљиво је пратило десетак запослених, који су једногласно дали подршку директору.

Ја сам Србин, али могу потврдити да директор Абдић ни једним чином није показао нетрпељивост ни према мени, нити према српству и православљу и погријешили сте са оптуживањем„, рекао је Данијел, медицински техничар из Ургентног центра.

Његов колега Стеван Обрадовић казао је да је бакрорез Косовке дјевојке само измјештен из главног хола, гдје је био на удару вандала који су шарали по њему.

Ово ће потврдити свих 92 радника Ургентног центра. Нетачно је да је бакрорез уклоњен на  иницијативу др Абдића, већ се свих нас 92-је сложило да је боље да се дислоцира како би се заштитио од вандализма. То је права истина, а све друго су лажи“, истакао је Обрадовић.

Медицинске сестре из Ургентног центра такође су имале само ријечи хвале за новоизабраног директора, одбацујући наводе да је Абдић био политички, вјерски или национално мотивисан када је наредио да се дислоцира бакрорез Косовке дјевојке.

Ја сам православка и, ево, по први пут овдје се национално изјашњавам – ја сам Српкиња. Могу да потврдим да слика није уклоњена, већ је директор у договору са нама запосленима одлучио да се Косовка дјевојка заштити од вандала“, ријечи су медицинске сестре која се укључила у разговор.

Urgentni centar - grb CG
Недостојна замјена

На питање новинара ИН4С-а да ли ће се након најављене рестаурације бакрописа вратити на исто мјесто, др Абдић је одговорио да ће се о томе договорити са запосленима.

У сваком случају, остаје чињеница да је бакропис Косовка дјевојка склоњен са зида у главном холу Ургентног центра на којем је стајао више деценија, те да је мјесто гдје се сад налази склоњено од погледа јавности.

Указујемо да је у Ургентном центру увијек присутан службеник обезбјеђења, а често и полицијци што је довољна гаранција да вандали неће имати прилику да оштете ово вриједно умјетничко дјело.

Новинар ИН4С се непосредно увјерио да су радници обезбјеђења у сталној приправности у Ургентном центру, а доказ је и брзо реаговање службеника обезбјеђења када је новинар ИН4С-а намјеравао да фотографише мјесто на којем је некад био бакропис, а сада стоји „црногорски грб“.

Редакција ИН4С и овом приликом истиче да не подржава и осуђује увредљиве коментаре, а посебно пријетње које су упућене директору Ургентног центра.

Такође, надамо се да ће се, након најављене рестаурације, бакрорез Косовка дјевојка вратити на своје старо мјесто, на којем је била предходне четири деценије. Подсјећамо, бакрорес је Клинички центар Црне Горе добио од Црвеног крста бивше СФРЈ прије 42 године. Слика Косовке дјевојке је била један од симбола те хуманитарне организације у некадашњој заједничкој држави.

34 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Sreća što si ti lijep i pametan. Ljudi se otimaju ko će doći kod Abdića na pregled, a ti vjerovatno ne trebaš ni svojim ukućanima.

  • 0
   0

   sram te bilo abdiću, a djedove su ti ubijali i, klali i odvodili djecu u janičare turvci zulumćari. 40 god. niko nije oskrnavio a ti i ovaj obradović sa ovom “ produhovljenom facom“ nađoste razlog da uklonite jedno veliko umj. djelo. da je to bio portret od sulejmana ili erdogena ne biste to radili. ma nećete nam vi dirigovati u našoj zemlji, doći će i ovom vandalizmu kraj

 1. 0
  0

  Koliko im vremena treba da izmisle razlog za lukavi naum?! Znamo pozadinu, ali svaka njihova podla akcija ce se vratiti kao bumerang. Da li Abdic potvrdjuje da je ovo mafijaska i vandalska zemlja u kojoj vlast nije u stanju nista ( posebno srpsko ) sacuvati . Hoce li se sada svi grbovi, biste , druge slike uklanjati sa javnih mjesta??? Ili je samo “ Kosovki djevojci“ prijetio vandalizam. U tom slucaju samo drzavni .

 2. Нада нема права ни у кога до у Бога и у своје руке!!!!!!
  0
  0

  „Трговац ти лаже са смјехом,
  жена лаже сузе просипљући,
  нико крупно ка’ Турчин не лаже!!!!“
  Давно рече онај који их је давно и добро упознао!! И да је среће нама као упозорење и трајни водич за живот оставио !!!!!!

 3. 0
  0

  Имао сам искуство са др.Абдићем, и изненадила ме вијест да је он учинио овакво нешто. Од почетка сам знао да ово није била истина!

 4. 0
  0

  Prepao se abdic pa sakupio neke od radnika da potvrde njegovu pricu a oni ce za 20 eura i majku prodat a ne za malo benificija odjednom svi postase srbi. Bas im je prica uvjerljiva a niko nije gori od poturcenjaka zato abdicu i ovim njegovim ulizicama vjerujem kao bajku kad procitam a poznato je kako je crnogorski narod hrabar istinu da rece zato abdicu vrati sliku gdje je bila pa te price pricaj na sjednicama tvoje partije milogorcima

   • 0
    0

    Draga Ksenija, ne znam odakle si ali postoji velika vjerovatnoća da su i tvoji pretci nosili fes. Ako si iz stare CG tvoji nijesu nosili fes. Ako si iz Bratonožića ili drugih rubnih krajeva stare CG, tvoji su bili poznati kao “trokapovići“. Imali su u kući crnogorsku kapu, srpsku kapu i fes, pa kako koja vojska naiđe oni su mijenjali kape. Ako si negdje sjevernije budi sigurna da je tvoj čukunđed nosio fes. U tim krajevima to je bila narodna kapa, nije bilo crnogorki ni šajkača, jednostavno nije bilo da se kupi na pazaru. Pogledaj i srpske seljake iz tog perioda, svi su nosili fes.

    • 0
     0

     Komlen – Фес су носили сви, не само Срби, у свим градовима и већим мјестима под окупацијом турака а по заповијести Султана а као знак покорности према турцима. Ко је није носио летјела му је глава са рамена. Исто је било и са оружјем. Једино је нису носили Срби по удаљеним селима. Што се тиче „црногорске“ капе дизајнирао је књаз Данило на основу изгледа Феса само скраћена верзија а послије посјете Колашину.

 5. 0
  0

  Kako je ovaj Abdić dobar čovjek majko moja mila,jedini se on sjetio da posle nekoliko decenija makne sliku iz glavnog hola, ne bi li je sačuvao od uništavalaca kulturnih vrijrdnosti..Daće Bog, da se brzo Kosovka djevojka vrati gdje joj je i mjesto, a ovu zamjenu mogu staviti u prostoriji za odmor, jer je to izgleda vrlo važna prostorija čim su tamo stavili Kosovku djevojku, ili ako nema mjesta ova zamjena može nedje u vešeraj…

 6. 0
  0

  kako je revnosan ovaj Abdic svaka mu cast, slijedi dobro DPS naloge, unistavaj sve srpsko a usput urusavaj i zdravstvo… Nemaju Invalidskih kolica na UB a on nasao da premjesta slike, Pa se brani kako je on cuvar kulturnog blaga, i veliki dusebriznik. Ja bih prihvatio ove sto ga brane da je prvo nasao instituciju koja ce restaurirati sliku pa da se brani da je slika na restauraciji i da ce biti vracena na isto mjesto, ovako… Svaki zlocin je poplocan dobrim namjerama…

 7. 0
  0

  Погријешили сте када сте ,,таргетирали,, др. Нермина Абдића јер се ради о човјеку који има кумове и пријатеље међу нама Србима, тако да ова прича неће проћи. Поздрављамо га. А морали сте се распитати међу Србима о каквом се човјеку ради прије него што сте ударили по њему! Све би сте сазнали.

 8. 0
  0

  Разумем Абдића и прихватам његово објашњење! Такође, сматрам да њега и све његове менторе из режима у Подгорици, не треба уклонити, него, на исти начин као он „Косовку девојку“, склонити – иза браве! На дуууууго времена!

 9. 0
  0

  Eto toliko o vašoj „istini“ , svuda neku zavjeru nađete pa blatite ljude bez veze .
  Evo mene Eraković osudi da „mrzim srbe“ ???
  Samo zato što ja nijesam srbin niti je iko moj ikada bio srbin , eto Veljo veli da „mrzim srbe“ samo zato što se nijesam posrbio ka on , eto takva vam je svaka istina .
  Uzgred , da Vam čestitam ratifikaciju NATO sporazuma od strane američkog Senata i Češkog parlamenta , stvar se privodi kraju !!!

  Tekst rezolucije u cjelini može se naći ođe:
  https://www.congress.gov/treaty-document/114th-congress/12/resolution-text

  U tački 2B piše: napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija zbog strane subverzije predstavljala bi opasnost za stabilnost Evrope i dovela bi u opasnost nacionalne interese SAD !!!!

  He , he , eto toliko !

  • 0
   0

   Masa samo da ti kazem ti si gori no ovi potutcenjaci …. te amercki senat a strahinji srbinu da kazem zbog takvih srba milo pobjedjuje stalno na izborima bas cemo tebe pitat za ovog srbomrsca abdica idi kod njega da pojedete ratlokum i baklavu a ja im vjerujem kao njegos svima njima spustavah se jednom ja uz vase uze umalo se uze ne pretrze od tada smo veci prijatelji pamet u glavu mi utjeraste tako da mene su oni svi isti

   • 0
    0

    Молим те да ме прескочиш, у животу не бих гласао ДПС, ни Мила! А др.Абдића познајем и знам његов однос према Србима, и сугерисао сам да се новинар прво морао распитати код Срба у Подгорици, о човјеку па онда пласирати вијест. Овако се огријешио о човјека јер је све испало мучно, а што је важније није вијест била тачна! А и ово да ти кажем, очековао сам да и поједини свештеници реагују након овога јер знају колико им је помогао када је требало. Преко везе наравно.

    • 0
     0

     ЈЕСИ ЛИ ТИ ПРОЧИТАО НАСЛОВ ШТА ЈЕ ЧОВЈЕК УРАДИО ДА ЈЕ КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ НА ДАН ОПШТИНЕ РОЖАЈЕ МАКНУТА ТУРСКА ЗАСТАВА СА ЗГРАДЕ ОПШТИНЕ СТРАХИЊИЋУ ВИДИО БИ ТИ КАКО СЕ БРАНИ СВОЈ НАРОД И СВОЈА ВЈЕРА ФУЈ

  • 0
   0

   Masja neobrazovani i „neznaveni“ u svakom pogledu. Imas veliki problem sa argumengima. DNK analize ne poznaju Crnogorce, zato plati jedan DNK test pa nam javi rezultate . Drugo, nije Senat ratifikovao progokol, nego Odbor senata za spoljnu politiku izglasao da se protokol dostavi Senatu na glasanje, gdje je jednom vec bio.

  • 0
   0

   pitah ta juce Masa jes li Katunjanin ili nijesi,a ti rece da si sjverno pleme ,a da nijesi Srbin,sto se da zakljuciti da nijesi ni Crnogorac nego ?
   A sto se slike tice i ovog demantija,slici na jos jedan atentat,samo nijesu dosli cetnici nego pocetnici?
   Sliku da vratite gdje je bila,a za ovg tehnicara da se utvrdi da li je dobio unapredjenje!

 10. 0
  0

  Strahinja.mene poturcenjaci ne mogu biti projatelji a abdic je ovo uradio da bi se dodvorio partiji i da bi napredovao pa kad su vidjeli nezadovoljstvo sastavili su ovu pricu a okle je on dosao iu crmu goru mene ni nikoga moga ne lijecio evo ti ga pa se druzite a gradjani su po portalima vec dali sud o njemu

  • 0
   0

   Pustite covjeka vise na miru ogrijesiste se o njega to je veliki humamista i covjek .njegov pristup covjeku je kao prema covjeku a ne prema vjeri i naciji i nazalost dato je pravo sve i svakome da komentarise ono sto ne zna pa sam stvara sliku kakvu on zeli da vidi . Nermine dobar si covjek ovi te ne poznaju pa svasta pisu .ali to govori o njima a ne o tebi .

 11. 0
  0

  Ове коментаре пишу оне фронташке и новашке дрвосјече које себе називају Србима. Пљују човјека који никад ништа лоше за Србе рекао није а политичка икона су им Ранко и Медо, чија је рахметли СДП настала из Павелићеве Хрватске странке права.

 12. 0
  0

  Требао је послати на поправку а не да је склања а што се тиче одлуке њих 92 добро знамо да ријетки противурјече директору док већина само клима главом…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here