Насловна Политика ДПС заборавио на Вујановићево обећање, сад би у НАТО без референдума

ДПС заборавио на Вујановићево обећање, сад би у НАТО без референдума

4
ПОДИЈЕЛИ

Milo Djukanovic, Filip Vujanovic i Ranko Krivokapic 05

Демократска партија социјалиста је поручила да одлуку о приступању Црне Горе НАТО савезу треба донијети у парламенту, па чак и простом већином, заборављајући на предизборно обећање предсједничког кандидата те странке Филипа Вујановића да је непосредно изјашњавање грађана о уласку у Алијансу обавезно.

Из ДПС-а сада, међутим, тврде супротно, односно спремни су да заобиђу вољу грађана.

ДПС је више пута дала одговор на питање ко треба да донесе одлуку о приступању НАТО-у. Мислимо да ту одлуку треба да донесу изабрани представници грађана посланици. То је начин на који је већина земаља приступила Савезу„, казао је политички директор ДПС Тарзан Милошевић Дневним новинама.

Бивши национални координатор за НАТО и савјетник за спољну политику црногорског премијера Небојша Калуђеровић рекао је да ниједним прописом није предвиђено расписивање референдума на којем би грађани донијели одлуку о приступању колективном систему безбједности.

Не постоји никаква ни национална, ни међународна обавеза расписивања референдума о чланству у НАТО. Дакле, референдум је потребно расписати само у случајевима приступања међународним организацијама којима се преноси дио суверенитета као што је то ЕУ, а што није случај са НАТО. Искуства осталих чланица савеза показују да је референдум апсолутни изузетак, јер је од 28 земаља чланица референдум спроведен само у Мађарској, гдје је то била уставна обавеза и у Словенији која је ту одлуку донијела на заједничком референдуму о приступању ЕУ и НАТО„, казао је Калуђеровић.

Међутим, мало је вјероватно да ће Скупштина, уколико наравно преузме одговорност, одлуку о приступању донијети простом већином већ ће то урадити квалификованом, највјероватније двотрећинском већином.

У том случају, одлуку о приступању морају подржати 54 посланика, што ће рећи да ће ДПС, уз 45 посланика владајуће коалиције, морати да обезбиједи још девет гласова.

Мање-више је сигурно да ће одлуку подржати четири посланика Позитивне и два посланика Грађанског покрета, што значи да фале још само три гласа.

Познато је да се Покрет за промјене залаже за чланство, али је неколико пута из те странке саопштено да ту одлуку треба да донесу грађани на референдуму. То значи да ће подршку за учлањење у НАТО, владајућа коалиција морати потражити међу опозиционим партијама које се противе уласку Црне Горе у Алијансу.

Подсјећамо да је Вујановић уочи предсједничких избора 2012. године имао другачији став по питању НАТО интеграција.

У ТВ дуелу кандидата за предсједника Црне Горе, Вујановић је казао да грађани треба да се на референдуму изјасне да ли желе да Црна Гора постане чланица НАТО-а.

Ми смо сада у обавези да појачамо комуникациону стратегију, да објаснимо нашим грађанима шта је НАТО, зашто је НАТО користан, да их припремимо за референдум, да се да аргументација за и против, и нека грађани одлуче да ли ће Црна Гора бити члан НАТО-а или не“, поручио је тада Вујановић.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ово је само доказ како се власт односи према грађанима. Шта се пита Филип, он је само фигура, марионета у туђим рукама. Тешко њему, кад нема своје ја, да стане иза онога шта је обећао. Или да се бар огласи по питању овога, да објасни грађанима зашто их је обмануо.
    Изгледа да је људима из ДПС-а ситница слагати своје бираче. Рекли, па порекли! Изио вук магарца, не били им вјеровати. Сад нека се залижу куда и ораћи во – тако каже народна изрека.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here