Насловна Друштво ДПС ухваћен у лажи: Документа доказ плана продаје Луке Котор

ДПС ухваћен у лажи: Документа доказ плана продаје Луке Котор

0
ПОДИЈЕЛИ

Которски ДПС јесте иницијатор идеје за продају већинског пакета акција предузећа “Лука Котор”, што показују документи до којих су дошле “Вијести”, иако су функционери те партије посљедњих дана тврдили да са тим пројектом немају ништа.luka kotor

Тако је потпредсједник Општине Котор Јово Суђић прије два дана казао да се ради о “оркестрираном нападу на ДПС око наводне продаје Луке Котор АД”.

“Овога пута смислили су причу око продаје ‘Луке Котор АД’, иако нико никада из ДПС-а ни једну једину ријеч није проговорио на ту тему. На сцену ступају они медији који су годинама бескрупулозно нападали локалну управу и которски ДПС, наглашавајући без и једног јединог аргумента њихову намјеру да некоме продају ‘Луку Котор’… Знају и ко је потписао уговор, и ским, и колико је ко добио новца. У томе предњачи дописник дневног листа “Вијести“из Тивта…”, устврдио је Суђић.

Међутим, документација до које смо дошли показује да је Суђић 12. фебруара 2013. од главног администратора Општине Котор Ђорђија Вукчевића (ДПС) добио документ 0901-1756/13, у којем се од њега тражи да се изјасни о “Предлогу модела за продају акција ‘Лука Котор АД’” који је урадио Секретаријат за развојне пројекте Црне Горе. Он је један од девет људи которске власти који су тај документ добили на изјашњење, а модел за продају акција је тадашњој градоначелници Марији Ћатовић послао секретар Секретаријата за развојне пројекте Небојша Поповић (ДПС).

Према документу, Влада је планирала да стратешком партнеру прода већински пакет акција “Луке Котор” и то 17,5 одсто капитала у власништву Фонда ПИО, 5,87 процената акција Завода за запошљавање и 43,63 одство акција у власништву Општине Котор, уз истовремену додјелу концесије на кориштење луке на период од 30 година.

“Предности наведеног модела огледају се првенствено у стварању услова за улазак стратешког партнера кроз његово већинско управљање компанијом (обезбјеђивање контролног пакета акција у висини од 67 одсто), а са друге стране обезбјеђује се и задржавање одређеног акцијског капитала Општине Котора (13,34 одсто акција), које може обезбиједити њено активно представљање у менаџменту и другим органима, као и одређени контролни механизам пословање будућег друштва”, стоји у документу.

Интересовање да купи Луку Котор већ годинама исказује америчка крузинг компанија “Роyал Цариббеан Интернатионал”, чији је правни заступник у Црној Гори адвокатска канцеларија Ане Ђукановић, сестре премијера Мила Ђукановића.

Продаји већинског пакета акција “Луке Котор” успротивио се которски СДП, а подржали су га ЛП и ХГИ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here