Насловна Политика ДПС: Лекићев позив није стигао, чудно је дуго путовање „важне поште“

ДПС: Лекићев позив није стигао, чудно је дуго путовање „важне поште“

0
ПОДИЈЕЛИ

Из посланичког клуба Демократске партије социјалиста (ДПС) казали су да им није стигао позив лидера Демократскоф фронта (ДФ) Миодрага Лекића о формирању Владе националног јединства.

dps_logo

„Чудно је да толико дуго путује та „важна пошта“. Рекло би се да је у питању општа збрка. Нејасно је ко пише (адреса пошиљаоца или пошиљалаца), јер прва информација је да пише Лекић, а касније се помињу и други. Неспорно је да је Лекић позивар, како год било: једини, главни, први међу осталима“, саопштено је из клуба посланика ДПС-а.

Неспорно је, истичу у ДПС-у, да се Лекић поново нуди.

„Послије нуђења за мјесто предсједника државе, па за градоначелника Подгорице, ево и нове понуде, ни мање ни више, него за организатора формирања Владе. И то не било какве, него, како каже: „легитимне, народног јединства, прелазног карактера“, наводи се у саопштењу.

Лекић позвао на састанак представнике владајуће коалиције

Из ове партије истичу да Лекић, у свом нуђењу, предлаже посланичким клубовима да на састанак позову лидере својих партија, свјестан да за то сам нема легитимитет, „а народ би рекао ни скопости“.

„Нити је лидер опозиције, а све мање демонстрира лидерску позицију и у оквиру ДФ-а, који је све мање функционалан, па је упитан и опстанак ДФ-а (како и сам Лекић каже). Дакле, Лекић је ангажован на бројним „фронтовима“. Не треба сумњати у исходе, имајући у виду његове до сада остварене резултате – губитничку предодређеност. Паралелно са грчевитом борбом да под мотом „јединства“ обезбиједи: превласт у групацији коју води, превласт у посланичком клубу, превласт над лидерима партија које творе његову групацију има идеју да формира „Владу националног јединства“ у којој, опет, жели да има превласт“, пише у саопштењу.

ДПС додаје да јавност не може да разумије шта је тема састанка који Лекић предлаже, те како и какву Владу хоће да формира. Извјесно је само, истичу, да то хоће да уради без избора.

„И то је, изгледа, по њему пут до легитимне Владе. Изгледа да је то по њему легитимније од постојеће Владе, која је изабрана народном вољом на парламентарним изборима 2012. који су по извјештајима ОЕБС/ОДИХР и Савјета Европе: „протекли у мирном и коректном вишестраначком окружењу, уз поштовање фундаменталних права, и даље усаглашавање спровођења демократских избора у складу са опредјељењима ОЕБС-а и стандардима Савјета Европе, а да су грађани направили слободан избор““, каже се у саопштењу.

Јасно је, наглашавају у ДПС-у, да овај и овакав предлог има очигледан и логички и политички и демократски конфликт.

„Са једне стране имамо вољу грађана, позитивне извјештаје релевантних посматрачких мисија, континуиране напоре и резултате на унапређењу изборног законодавства уз поштовање међународних препорука. И више од тога, уз прихватање различитих опозиционих захтјева, па и неких који нијесу примијењени нигдје у свијету. И сада када су исцрпили сву своју креативност у захтјевима, и сада када држава улаже напоре да све то имплементира са већ извјесно најављеним роковима, одједном је све то непотребно. Избори су непотребни јер је Лекић одлучио да формира Владу. Непотребно је суочавање са изборном вољом грађана Црне Горе јер су свјесни да ће на изборима бити и даље губитници“, закључује се у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here