Насловна Насловна ДПС критикује Рјечник: Дража Михајловић није антифаштиста

ДПС критикује Рјечник: Дража Михајловић није антифаштиста

11
ПОДИЈЕЛИ

Изање Рјечника црногорског језика (ЦАНУ, 2016) увелико је обиљежено расправама у стручној и лаичкој јавности.
Негодовање је прво кренуло од стране албанске мањине, која је протестовала због одредница у Рјечнику које, како су навели, вријеђа припаднике ове мањине.

Протестима Албанаца придружили су се и Бошњаци. За њих је спорно више одредница у Рјечнику које тумаче и објашњавају исламску религију. Посланик Суљо Мустафић је у Скупштини Црне Горе казао да су оне уврједљиве за све припаднике бошњачког народа и тражио његову забрану.

У Рјечнику се, нпр, одредница “Агарјани” описује као “муслиман, невјерник, безбожник, Турчин“.

Предсједница Савјета за израду Рјечника црногорског језика Татјана Бечановић, иначе члан ГП УРА брани се нападајући владајућу структуру ДПС-а и “њихове сателите”. Такође, без обзира на исказане мањкавости Рјечника, не жели да се одрекне тог документа.

“Повлачење Рјечника треба да предложи Савјет, а ја сам предсједница тог Савјета и не пада ми на памет да тако нешто урадим под притиском ДПС сателита и њихових послушника“, изјављује Бечановић.

Бечановић истиче: „Прича о Рјечнику одавно је изашла из оквира науке и постала брутална политичка прича, стављена у службу предизборне кампање ДПС-а. Наиме, стручне интерпретације наручене из владајуће партије долазе са Факултета за Црногорски језик и књижевност чији је оснивач лидер ДПС Мило Ђукановић лично.”

Из ДПС-а су одговорили Бечановићкој, истичући мане Рјечника које се односе на поједине одреднице.

“У недостатку било каквих стручних аргумената у одговору на више него оправдане критике на рачун Рјечника, прелази на политички терен и напада ДПС и Мила Ђукановића, у чију Владу управо улази. Она мисли да је ту кривица што се у Рјечнику нашао читав низ глупости, попут оне да је Мјесец планета”, наводе у ДПС-у.

Посебан акценат ДПС-ових критика стављен је на одредницу повезану са Дражом Михајловићем, који је у Рјечнику окарактерисан као антифашиста.

“Што је друго него лоша намјера, ако не и провокација, према црногорској антифашистичкој традицији која је темељ црногорске државности, повезивање најистакнутијег четничког комаданта Драже Михаиловића са појмом антифашисте? Да имају бар трунку грађанског, не само научног морала, аутори овог Рјечника и сви они који их узалуд бране, само због овога би се морали извинити грађанима Црне Горе и свима који баштине антифашистичке вриједности. Драгољуб Дража Михаиловић има везе са антифашизмом таман колико је и Мјесец планета”, казали су из ДПС-а.

Очекује се реакција Татјане Бечановић и њен евентуални захтјев за повлачење Рјечника.

11 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Svi su sarađivali do određene mjere a mi Srbi smo imali 2 antifašističak pokreta prvi i najveći Dražin i drugi manji, koji je tek na kraju rata narastao, Komunistički… To ti je to ukratko…

 1. 0
  0

  Yuyu kako je mogao Draza da saradjuje sa Nemcima u isto vreme da se bori protiv njih, cista nelogicnost, poznata je poternica nemacke okupatorske snage gde se jasno vidi „slika Josip broza i Draze“ evo ti adrese slike ovde http://goo.gl/Q1rnIK

  • 0
   0

   Upravo to !Mi više od nekih nadriistoričara ne znamo sto je bilo juće a ne što je bilo prije 50 ili sto godina.Tome više treba stati u kraj i da se zna šta je istina a šta je pisao pobjednik ili što danas piše pobjednik koji je tada bio poraženi.

 2. 0
  0

  eh da je sada jedan Draz da se uhapsi,pa zasluge junacenje a od svega najvaznije penzije,e koliko ih je na Njegov racu dobilo nekakvih Borackih penzija a da nijesu ni puske vidjeli ni metka mrcili,e mogu ja vas razumjeti ,ali stocemo On je strijeljan a proglasen neosudivanim e sada vi ostje jedno bukvar,samo napred Crnogorci ,ko zna mozda vi i Nato da koji dinar,pitajte Vermaht mozada i oni jos danas drze vazecu onu potjrnicu,nema veze sto novac ne vazi,vazan je partner i Atlanske integracije.Milsite da i oni tamo ne znaju koji ste seronji,ali ipak je bolje kad vi to sami potvrdite.
  Steta za Drazu a jos veca za Pavlpom ,jer da je Pavle osto nebi narod znao a i svijet koji ste nesoji!

 3. 0
  0

  Šta kaže DPS „Mjesec nije planeta a Draža nije antifašista…“, Pa za Mjesec nije Hitler 2 puta pisao potjernica živ ili mrtav sa pozamašnim nagradnim fondom, kao za Dražu Mihailovića. Šta će članovi Dps-ovski nijesu baš „potkovani“ znanjem i činjenicama… Taman su mi oni pametni kao što je Mjesec planeta u njihovom „crnogorskom rječniku“…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here