Насловна Насловна Досије ДПС: 25 година крађа и лоповлука

Досије ДПС: 25 година крађа и лоповлука

6
ПОДИЈЕЛИ

Демократска партија социјалиста обиљежила је 25 година постојања и исто толико владања Црном Гором.

Црна Гора је једна од ријетких држава у којој власт није смијењена више деценија.

Предсједник ДПС-а и дугогодишњи премијер Мило Ђукановић казао је да та странка промишљено иде ка остваривању нових циљева.

„Убијеђен сам да ће избори у октобру показати да грађани поштују оно што је урадио ДПС. Упркос галами коју прави конкуренција, грађани ће повјерење поклонити нашој политици. Ово је година у којој славимо многе јубилеје, а ова прослава се одржава само неколико мјесеци уочи новог политичког искушења које ће, вјерујем, потврдити доминацију ДПС-а“, навео је Ђукановић на прослави 25 година ДПС-а.

Владавину ДПС-а и Ђукановића обиљежиле су многе криминалне афере, напади на новинаре, велико обогаћивање њега и његових људи, као и неблагонаклон став према Србији.

Ђукановић своју каријеру је почео као комунистички омладинац, који се убрзо попео до мјеста члана Централног комитета Савеза комуниста Југославије.

milo-djukanovicMomir_bulatovic_slobodan_milosevic_09-foto-reuters_orighСамо 10 година касније, Ђукановић улази у црногорску власт, након пребијања радника од стране тадашње комунистичке власти на Жутој греди, који су узвикивали „Нема рада док не падне Влада“. Наиме, радници Железаре „Борис Кидрич“ из Никшића кренули су за Титоград како би демонстрирали против тадашње власти. Али успут су их дочекали полицајци, који су их напали сузавцем и пендрецима.

Слично као што је Ђукановићева полиција у октобру прошле године  тукла и растеривала опозиционе демонстранте у Подгорици.

Након пада црногорске власти 1989. Ђукановић улази у нову владајућу гарнитуру, а само двије године касније уз велику подршку Слободана Милошевића постаје и премијер Црне Горе. И то најмлађи у њеној историји, јер је имао само 29 година.

Занимљиво је и то да је Ђукановић ушао у владајућу структуру управо исте године када је срушен и Берлински зид, а тренутно је једини европски владар који је успио да се одржи на руководећим позицијама још од тог времена.

Криминал и убиства

Ђукановић је на владајућим мјестима чак 27 година, али његов однос према онима који су га подржавали у власти се често мијењао. Тако је само три године након што је постао премијер почео да мијења свој однос према Слободану Милошевићу, који се одразио и на односе у његовој Демократској партији социјалиста. Иако је подршка Милошевића била једна од кључних да би Ђукановић уопште постао премијер Црне Горе, то му није сметало да нападне Милошевића.

У исто вријеме почиње и његова националистичка реторика у којој се представљао као неко ко чува интересе Црне Горе, а руководство из Србије је апострофирао као највећи проблем. Зато 2000. године ДПС бојкотује тадашње савезне изборе и тада већ отворено прича о томе да Црна Гора треба да се осамостали.

Milo-i-Aco-DjukanovicДвије године касније потписује Београдски споразум о оснивању Државне заједнице Србије и Црне Горе, који је био орочен на три године да би 2006. расписао референдум за коначно отцјепљење Црне Горе, гдје је његов Блок за независну Црну Гору на више него сумњивом референдуму добио подршку 55 одсто грађана.

Ђукановић је према подацима које су медији објављивали један од најбогатијих државних лидера на свијету.  Занимљиво је што нико није објавио на који је начин Ђукановић стекао то своје богатство, с обзиром да је на власт прије 27 година, судећи по фотографијама из тог времена, дошао малтене у патикама и џемперу.

Али треба знати да су се за њега лично и његову владавину везивале многе афере. Сигурно најпознатија је у вези са шверцом цигаретама. Наиме, Служба за борбу против мафије у Италији објавила је извјештај према којем је Црна Гора за вријеме његове власти окарактерисана као „рај за незакониту трговину и уточиште за криминалце“

Италијански суд је одустао од гоњења Ђукановића само зато јер је он имао имунитет с обзиром на високу државну функцију коју је обављао.

Vesko Barovic i Milo DjukanovicЂукановића су у медијима повезивали и са убиством уредника хрватског недељника „Национал“ Иве Пуканића, који је сведочио у Барију о криминалним групама на Балкану. Много познатији је случај убиства главног уредника листа „Дан“ Душка Јовановића, а ни дан данас не зна ко је наручилац.

Име Ђукановића повезује се и са економских криминалом. Тако је једна од последњих била у вези са продајом црногорског „Телекома“. Наиме, званичници САД су потврдили да су тројица руководилаца „Мађар телекома“ подмитили владине званичнике у Црној Гори како би та компанија стекла власништво над „Телеком Црне Горе“.

Американци су тада саопштили да су ти владини званичници узели од Мађара чак 7,35 милиона евра, а да је мито добила и „сестра највишег владиног функционера која се бави адвокатуром“.

Мржња према Србији

Ђукановић је више пута чинио потезе који су били у супротности са интересима Србије. Тако је 2008. године Црна Гора признала независност тзв. Косова, иако није било никакве конкретне користи од тога за њихову државу.

Слично се догодило недавно када је званична Подгорица гласала да се тзв.Косово прими у УНЕСКО.

Milo Djukanovic-americka ambasada 05Врхунац свега је што је Ђукановићев режим често вршио притисак на Српску православну цркву, у покушају да као врховну црквену институцију постави неканонску црногорску православну цркву.

Последњи у низу покушаја је и нови закон о вјерским заједницама којим је пробано да сви храмови саграђени прије 1918. године пређу у власништво државе.

Иначе, једна од најскандалознијих изјава коју је дао Ђукановић је била и она о Гаврилу Принципу гдје је рекао да је његово убиство Фердинанда било терористичко дјело.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Samo da nisu ništa dirali bolje bismo živjeli. Sve je radilo… nisu morali da se miješaju – samo da ne diraju. Ne znam kako mogu zaspati kad znaju šta su uradili sopstvenom narodu

 2. 0
  0

  „Ђукановић је више пута чинио потезе који су били у супротности са интересима Србије.“

  Da li ste vi ozbiljni (ma, i ja svasta pitam)? U cije ime, za ciji racun, premijer Crne Gore, kakav god bio, treba da donosi odluke?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here