Насловна Издвојено Досад невиђена превара: Како су руски хакери зарадили 180 милиона долара

Досад невиђена превара: Како су руски хакери зарадили 180 милиона долара

0
ПОДИЈЕЛИ

Сајбер криминалци су зарађивали 5 милиона долара по дану, и то генериришући више од 300 милиона лажних приказа видеозаписа дневно.

Руски хакери су развили нови начин како да преваре фирме приказујући огласе непостојећим људима. Према подацима истражитеља, на овај начин преваре успели су да зараде 180 милиона долара путем онлајн огласне индустрије, пише Си-Ен-Ен.

Ова операција названа је „Метбот“, а открили су је из фирме за сајбер безбедност „White Ops“.

“Ово је врло напредна сајбер операција коју нико раније није видео”, изјавио је Еди Шварц, главни оперативац „White Ops“.

Операција функционише тако што компаније плате милионе за покретање скупих видео огласа који треба да буду испоручени на оно што се чинило као посећене веб странице, а заправо криминалци су створили више од 250 хиљада страница које ниједна особа није посетила.

„White Ops“ је прве криминалне радње уочио већ у августу. А на овај начин сајбер криминалци су зарађивали 5 милиона долара по дану, и то генериришући више од 300 милиона лажних приказа видеозаписа дневно.

Према информацијама те компаније, криминалци су стекли огромне блокове Ај-Пи адреса, чак 500 хиљада, и то из два од пет главних интернетских регистара, а затим су их конфигурисали да изгледа да су лоцирани по целим САД.

Наиме, хакери су направили софтвер како би изгледало да људи гледају те огласе. Софтвер имитира стварну особу која сурфује само током дана користећи Гугл Хром преко Мекбук лаптопа.

Медијски стручњаци истичу да лажних 300 милиона “погледа” сада оставља значајан притисак на медијске твртке које се такмиче за публику која заправо не постоји.

Из компаније „White Ops“ кажу како њихови истражитељи сумњају да су креатори Метхбота појединачни хакери у Русији, али компанија за сада не жели објавити додатне појединости.

Ипак, кажу да ће да изађу у јавност са свим информацијама, укључујући и техничке детаље о злочиначком подухвату, како би покушали да се координишу с осталима у напорима да овакве покушаје зауставе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here