Насловна Политика Донбасу одобрен специјални статус

Донбасу одобрен специјални статус

0
ПОДИЈЕЛИ

Украјински парламент данас је одобрио привремени специјални статус и ограничену самоуправу Донбасу на истоку Украјине која је под контролом проруских снага.

Ukraine

Привреми специјални статус је одобрен под условом да превремени регионални избори буду спроведени у складу са украјинским уставом.

Предсједник Петро Порошенко упутио је парламенту нацрт закона којим се даје поседан статус истоку земље и навео да је то учинио у складу мировним споразумом из Минска, који је усвојен прошлог мјесеца.

Парламент је такође одобрио захтјев Порошенка да се упути Савјету безбједности Уједињених нација предлог за распоређивање мировних снага.

Москва је синоћ указала на покушај украјинског предсједника да уведе додатне услове за признавање специјалног статуса регионима на истоку Украјине, којих „уопште нема у споразуму из Минска“.

У саопштењу руског министарства спољних послова истиче се да је предлозима о предусловима за давање извјесног степена аутономије истоку Украјине, о којима раније никад није преговарано, Порошенко искривио саму суштину споразума из Минска, преноси Спутњик.

Замјеник секретара украјинског савјета безбједности Михајла Ковала саопштио је да се закон о специјалном статусу не би односио на територије које су проруске милиције освојиле послије 19. септембра 2014, мада је руски државни секретар и замјеник министра спољних послова Григориј Карасин истакао да су границе дистрикта Донбас, на који треба да се односи специјални статус, јасно дефинисане споразумом из Минска од 12. фебруара.

Украјински предсједник Порошенко, између осталог, предлаже да се специјалан статус да регионима Доњецка и Луганска тек након превремених избора који би били спроведени у складу са украјинским уставом. Истовремено Кијев појачава друштвену и економску блокаду тих региона ограничавајући путовања становника тих области у друге дјелове Украјине и прелазак границе са Русијом, што представља директно кршење споразума из Минска, саопштило је руско министарство.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here