Насловна Политика Дом народа БиХ се извинио Вучићу

Дом народа БиХ се извинио Вучићу

0
ПОДИЈЕЛИ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ најоштрије је осудио напад на председника Владе Србије на комеморацији у Поточарима и упутио му извињење.potocari-napad-na-aleksandra-vucica 2

Дом народа је затражио да надлежни органи у БиХ хитно утврде починиоце напада.

Та институција најоштрије осуђује напад на председника Владе Србије Александра Вучића, који се десио 11. јула у Поточарима“, наводи се у једном од закључака Дома народа, усвојених на седници предлог Клуба српских делегата.

Како преноси агенција Фена, Дом народа тражи да надлежни органи у БиХ хитно утврде починиоце напада и одговорност свих лица у складу са својим надлежностима.

Дом народа изражава дубоко жаљење због тога што је председник Владе Србије доведен у такву ситуацију и упућује му извињење, уз наду, као што је и сам рекао, да то што се десило неће изазвати последице на односе две земље“, наводи се у закључцима.

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић рекао је да су предложени закључци у складу са онима које је Веће усвојило на ванредној седници у понедељак.

Приликом утврђивања дневног реда седнице, посланик у Дому народа Небојша Радмановић је предложио да се поведе расправа о, како је рекао, покушају атентата на Вучића прошле суботе у Поточарима.

Он је истакао да „БиХ предуго спава после оваквог догађаја који је без преседана у новијој историји у Европи“, навела је Фена.

Током расправе, председавајући Клуба бошњачког народа Халид Гењац навео је да је неспорно да је оно што се десило у Поточарима, „нанело огромну штету и БиХ и свим народима у БиХ и мајкама у Сребреници“.

„Неспорно је да се о томе мора и треба разговарати као што су Председништво и Веће министара БиХ већ учинили. Треба то да уради и Дом народа и Представнички дом, али чини ми се на другачији начин. Ако то квалификујемо у старту као покушај атентата, мислим да већ имамо проблем“, приметио је Гењац.

Према његовим речима, расправа би требало да буде заиста смирена, аргументована, добронамерна „у духу добрих гласова који се из БиХ и Србије чују у смислу сарадње, разговора, тражења компромиса и пружених руку“,

Посланик Мартин Рагуж из Хрватске демократске заједнице је навео да би требало да се води расправа „уколико су одговорни“.

„Друго је питање имамо ли услове да закључимо нешто што ће бити одговорно и на трагу одговорности највишег законодавног тела (БИХ). Не бих да данас улетимо у замку било какве политизације, осим да ми као Дом народа тражимо одговорност оних који су одговорни“, закључио је Рагуж.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here