Насловна Насловна Док год Ђукановић има већину у СДП-у, нема кризе власти

Док год Ђукановић има већину у СДП-у, нема кризе власти

1
ПОДИЈЕЛИ

И поред тога што није потписан анекс коалиционог споразума ДПС-СДП, и није још дошло до реконструкције Владе, мада је договорено, јасно је да је коалиција ове двије партије на државном нивоу веома чврста, и поред сталних варница и пријетњи изборима и стварањем неке нове скупштинске већине.

milo-ranko-ratУ многим општинама, међутим, стање није тако јасно па је неколико наврата дошло до „искакања“ мањег коалиционог партнера.

Након локалних избора „тиква је пукла“ прво у Рожајама. Бошњачка странка и СДП склопиле су договор, чиме је ДПС након више од двије децениј е остала без власти у том граду. БС ј е на локалним изборима освојила 17 од 34 одборничка мандата, док је СДП освојила четири одборничка мјеста. ДПС, која је око двије деценије вршила апсолутну власт, у новом сазиву се преселила у опозицију са 12 одборника.

Слично се догодило и у Колашину. Нова предсједница општине Жељка Вуксановић из СДП-а је од изборне ноћи заговарала стварање коалиције са ДФ и СНП. Нијесмо помогла ни наговарања из централе да формира власт са старим коалиционим партнером, па се ДПС и у овом граду преселио у опозицију.

Ко има већину у СДП-у?

Током преговора са опозицијом након локалних избора чинило се да је Ранко Кривокапић једноставно “отишао“ од ДПСа. То би значило извлачење тепиха испод ногу Мила Ђукановића и Демократске партије социјалиста. Да је договорена коалиција са ДФ-ом у Подгорици, вјероватно би дошло и до промјене већине у Скупштини Црне Горе и техничке владе.

У посљедњем тренутку је дошло до преокрета. Медији су, истина незванично, објавили да је Кривокапић био у мањини на Главном оброру партије и да су се против брака са опозицијом побунили највиши функционери, а нарочито чланови Владе из ове партије. У СДП су већ тада почела пребројавања, ко је за кога и ко има већину. Званично то никада није саопштено.

Стварање резервне општинске већине

Да локални функционери могу да имају већу моћ од Главног одбора партије показао је Џавид Шабовић из СДП-а, који је остајући вјеран својим принципима, власт у Плаву формирао са БС, СНП и грађанском иницијативом „Ибер Хоти“.

„Локални проблеми само су показатељ колико не функционише коалиција, јер нико није смогао снаге за одлучујући корак. Мислим на моје колеге из партије. Не очекујем да сви мисле као ја, али питање је времена када ће се десити да оно што и ја мислим прихвате и они“ каже Шабовић који се залаже за раскидање коалиције са ДПС-ом.

Он Дневним новинама каже да ће се то нефункционисање коалиције видјети на првим наредним изборима.

Ако још једном ДПС и СДП оду заједно, то ће стварно бити превише. Грађани ће опет бити изневјерени. Не можемо више да трпимо ово, али СДП је у страху и стално понављају не можемо сами на изборе зато се не одвајамо од ДПС. Управо зато је и тешко да се ова коалиција очува. Државна коалиција је на апаратима, и боље да се раскине док смо још здрави и док имамо снаге за опоравак. Већина у СДПу, нажалост, не мисли тако. Можда и мисли, али не смије да каже, него оно што ја кажем у понедељак, они саоп штавају у петак“ истиче Шабовић.

За разлику од СДП-а, ДПС је и у Улцињу постала опозиција, а Главни одбор Бошњачке странке је спријечио да се то догоди у Петњици. Скоро силом фомиране су коалиције ове двије партије у Бијелом Пољу и Пљевљима, а у Херцег Новом нико и не помиње СДП у преговорима о формирању власти.

У Будви је повјерење између СДП и ДПС на таквом нивоу да је партија Мила Ђукановића обезбиједила резервну већину, односно склопила савез са бившим одборницима Позитивне Црне Горе.

Неповјерење је присутно у скоро свим општинама, па чак и у Бару гдје је коалиција СДП СНП била сасвим природа. Из Будве и Бара је потекла иницијатива за обарање договора о продаји Краљичине плаже.

СДП очигледно има кеца у рукаву, а то је чињеница да увијек може да се приклони опозицији што би омогућило стварање нове већине у Скупштини и евентуално формирање техничке владе која би омогућила пријевремене парламентарне изборе. Зато честа помињања избора из табора ДПС личе на пуцањ у празно.

Ако је власт на апаратима онда јој је потребна интензивна њега. Питање је да ли у ДПСу и СДП-у има расположењ а за такву бригу.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here