Насловна Политика Дојче веле: Харадинај ближи Хагу него Београду

Дојче веле: Харадинај ближи Хагу него Београду

2
ПОДИЈЕЛИ

Све се гласније чује да би Рамуш Харадинај из Француске могао да буде изручен Специјалном суду за злочине ОВК, пише „Дојче веле“.

Руководилац српског Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић је за ДВ потврдио да постоји та могућност.

Документација је прослијеђена, свако је рекао шта је имао, па српским и косовским институцијама у случају Рамуша Харадинаја остаје само да – чекају.

Коначну одлуку о судбини бившег команданта ОВК донијеће француски суд. О детаљима допуњене истраге и даље се зна мало: у Београду тврде да је према исказима 30 свједока Харадинај одговоран за 13 жртава, међу којима су била и дјеца. Кључно је што српски надлежни органи инсистирају на злочинима који су почињени 1999. године и који нијесу разматрани у Хагу, гдје је Харадинај ослобођен оптужби за злочине из 1998.

„Очекујемо изручење Србији“

Србија очекује од француских правосудних органа да Рамуша Харадинаја изруче Србији, каже за ДВ руководилац Тужилаштва за ратне злочине Милан Петровић.

„Та очекивања имамо због тога што је ријеч о чисто правном случају неоптерећеном било каквом политичком конотацијом, што се тиче самих догађаја који су наведени у нашем захтјеву, односно молби за екстрадицију.“

Петровић у разговору није могао да нам изнесе детаље захтјева за изручење јер „су свједоци проглашени посебно осјетљивим, и они су у таквој ситуацији да би могла да се наруши тајност истраге, а могла би да дође у питање и безбједност самих оштећених и свједока који ће се појавити у овом поступку.“ Додаје да су сакупљени солидни докази иако „тужилац и истражни органи имају проблем да дођу на лице мјеста извршења злочина, јер је ријеч о Косову и Метохији, гдје је ограничен приступ нашим правосудним органима“.

Харадинај ће завршити у Хагу?

„Ако бих морао да се кладим каква ће бити одлука француског суда, мислим да ће Рамуша Харадинаја прије изручити Хагу него Србији“, сматра Миливоје Михајловић, директор Радио Београда и дугогодишњи извјештач са Косова.

„Случај може да се заврши његовим ослобађањем, по некаквом моделу Ејупа Ганића, или његовим одвођењем у Хаг. И то би на неки начин било отварање тог Специјалног суда за ратне злочине припадника ОВК. Мислим да не постоји расположење у Француској да га изруче Србији“, каже Михајловић за ДВ.

Он сматра да процес никако није политички јер је након „дјеловања Харадинаја“ Метохија остала „потпуно очишћена од Срба“.

„Важно је за помирење и за истину о злочину, као и дуг према породицама и жртвама, а његове жртве су били и Албанци, да то буде чист судски процес без политике. Јер, у првом процесу против Харадинаја у Хагу је било доста политике, и чак су и представници међународних мисија на Косову изјављивали како очекују да ће се он вратити као невин човјек. Ту причу би стога требало завршити на суду, и кренути у процес помирења.“

Србија неће одустати

Милан Петровић додаје да Београд неће одустати од гоњења Харадинаја „све док не буде изашао пред неки надлежни суд и буде одговарао за кривично дјело које му ми стављамо на терет“. Не искључује могућност да Харадинај буде предат новом суду у Хагу и додаје да са тамошњим специјалним тужиоцем Дејвидом Швендименом српско Тужилаштво за ратне злочине има добру сарадњу.

„Ми бисмо у том случају наставили сарадњу са тим судом, и њему припомогли да Рамуш Харадинај одговара за кривична дјела која му стављамо на терет. А уколико ипак буде испоручен Србији, ми ћемо му судити.“

„Омогућићемо му да оствари своју одбрану у пуној мјери, и нећемо му на терет стављати ништа више од онога за шта имамо доказе. Имаће у сваком случају поштено и фер суђење“, каже Петровић за ДВ.

Бројни разлози за оптужницу

Миливоје Михајловић истиче како има много разлога за оптужницу против Рамуша Харадинаја, нарочито за период након завршетка НАТО бомбардовања.

„Након потписивања Кумановског споразума почињено је велико етничко чишћење Метохије. Колоне Срба су кренуле из Метохије ка централном Косову и Србији, а припадници ОВК су отимали људе из тих колона, убијали их, палили куће, било је ту и разних других злочина, а на крају имамо још увијек и неколико стотина случајева несталих Срба, претежно из тог региона Метохије.“

Михајловић каже да хапшење Харадинаја неће ометати дијалог Београда и Приштине који се у уторак наставља на највишем нивоу у Бриселу.

„Рамуш Харадинај није фактор у дијалогу. Носилац дијалога са албанске стране је Хашим Тачи, њих двојица су на неки начин политички противници, и хапшење Харадинаја неће утицати на тај дијалог.“

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Najbolje bi bilo da ga isporuce Hagu. Da Srbija, kao nikada dosada, posalje sve materijalne dokaze do sada prikupljene, da obezbede svedoke i da Haradinaja napokon osude za ono sto je pocinio. Tako cemo se resiti i problema demonstracija protiv Srbije. Pocece demonstracije protivu onih koji su ih do sada podrzavali.

  2. 0
    0

    Haradinaj smeta Taciju i njegovom Montenegro prijatelju, kao i njihovimzastitnicima i lobistima. Zato ga privremeno sklanjaju sa scene.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here