Насловна Друштво Договор македонских лидера о изласку из кризе

Договор македонских лидера о изласку из кризе

0
ПОДИЈЕЛИ

Лидери четири највеће партије у Македонији су рано јутрос, после вишечасовних преговора уз посредовање европског комесара за проширење Јоханеса Хана, постигли договор који ће омогућити излазак земље из политичке кризе, пренели су македонски медији.

589465_zoran-zaev-ap_ff

„Могу да вам кажем да смо постигли договор који су потписали лидери четири највеће партије и задовољан сам постигнутим“, рекао је Јоханес Хан новинарима после разговора са лидерима ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, СДСМ Зораном Заевим, ДУИ Али Ахметијем и ДПА Мендухом Тачијем, преноси Танјуг.

Хан је нагласио да су се лидери сагласили око превремених парламентарних избора и да ће фокус надаље бити на имплементацији извештаја о осталим препорукама Европске комисије.

Непосредно после завршетка сусрета, премијер Никола Груевски рекао је да је политичка криза у Македонији решена.

„Европске перспективе Републике Македоније остају отворене, а привреда се ослобађа стега наметнутих политичком кризом и наставиће да расте, што значи нова радна места и нове инвестиције“, рекао је Груевски.

Он се захвалио свима који су помогли у читавом процесу, пре свега представницима ЕУ и САД, тројици европосланика и посебно комесару Хану.

Премијер Груевски је објаснио да ће се у складу са постигнутим договором, као системско решење од сада па за све наредне парламентарне изборе, 100 дана пред сваке парламентарне изборе влада повлачити, а биће формирана нова задужена за спровођење избора.

Груевски је објаснио да то у овом случају значи да ће ВМРО-ДПМНЕ кандидовати привременог премијера за период од 100 дана, почев од 15. јануара 2016. до избора који ће бити одржани 24. априла 2016. године.

Како нико не би имао алиби и изговоре за изборне резултате, сагласили смо се да ће, почев од 20. октобра па до избора СДСМ уз претходне консултације са ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ дати предлог за техничког министра за унутрашње послове, што значи личност која ни на који начин није повезана ни са једном политичком партијом“, додао је Груевски.

Према договору, осим за МУП, СДСМ ће предложити министра за рад и социјалну политику. У министарствима за финансије, пољопривреду, шумарство, водопривреду и за информативно друштво ће бити одређени заменици министара са правом вета.

Лидер највеће опозиционе партије СДСМ Зоран Заев задовољан је постигнутим споразумом и каже да се потврдило све што су његова партија и коалициони партнери поручивали у пројекту „Истина за Македонију“.

Предвиђено је да 15. септембра буде изабран специјални тужилац који ће бити задужен да спроведе истрагу у вези са садржајем, доказима и аргументима из прислушкиваних телефонских разговора.

„Нови јавни тужилац са потпуно аутономним овлашћењима ће добити материјале који на транспарентан начин треба да буду процесуирани, паралелно преко скупштинских комисија, а њихов садржај ће такође бити доступан јавности. Најважније од свега је што ће се чињенице и докази имати правне последице“, рекао је Заев.

Заев је додао да ће се опозиција почетком септембра вратити у Собрање и, како је рекао, активно учествовати у спровођењу свих сегмената постигнутог договора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here