Насловна Политика Додик: Волео бих да РС додирне море

Додик: Волео бих да РС додирне море

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Републике Српске Милорад Додик каже да га радује што ће Народна скупштина РС имати прилику да се одреди по питању Суторине и границе са Црном Гором.

milorad dodik

Он је нагласио је да је питање граница у надлежности БиХ у које ентитети нису до сада имали право да задиру и које је ентитетима оспоравано у више наврата.

„Ако мене питате, радовао бих се да дођемо у позицију да се територија РС прошири и додирне море, али знајући све процедуре и све што се дешава, мислим да улазимо у дугорочан, неизвестан процес који не може да обезбеди сагласност страна“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

По његовој оцени, очигледно је да ће морати да се иде на неку врсту међународне арбитраже, а арбитражне одлуке су коначне.

Председник РС је подсетио да је у случају Суторине после распада бивше Југославије формирана комисија која је утврдила званичне границе република на основу авнојевских граница, осим ако се републике међусобно не договоре другачије.

Прво што треба учинити јесте да се утврди да ли је авнојевска граница ово о чему се говори. Ако јесте, онда треба успоставити дијалог са Црном Гором и решити питање границе, а ако се и то не може, онда треба успоставити међународну арбитражу„, рекао је Додик.

Он је подсетио да је то уобичајена пракса, а да су сличан спор имале и Словенија и Хрватска,пренели су бањалучки медији.

Црна Гора и БиХ завршиле су разграничење и у мају прошле године у Сарајеву усагласиле и парафирале документа у вези с границом.

Две владе су у јуну, односно у новембру, утврдиле предлог уговора о државној граници, према којем приморска превлака код Херцег Новог остаје у саставу Црне Горе.

sutorina

Недавно је Резолуцијом о Суторини, поднетој на изјашњавање парламенту БиХ, тражено да се међудржавни уговор одбаци као штетан.

Представнички дом је, наиме, задужио Уставотворну скупштину да до 27. фебруара одржи јавну расправу о Суторини, након чега ће посланици утврдити коначан став о предложеној резолуцији.

Због отварања тог питања званична Подгорица је најпре изразила забринутост, а након тога одложила слање амбасадора у Сарајево.

Званичници Црне Горе су саопштили раније да је питање Суторине завршено и да очекују скоро потписивање уговора о државној граници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here