Насловна Политика Додик: Стварање исламистичких радикалних група у БиХ сије страх међу становништвом

Додик: Стварање исламистичких радикалних група у БиХ сије страх међу становништвом

1
ПОДИЈЕЛИ

milorad-dodik-dozПредсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је у БиХ видљиво јачање радикалног ислама и да Српска то питање јавно отвара у настојању да га ријеши.

„У Федерацији БиХ сада живи, односно дошло је 50.000 људи из арапског свијета. Они покушавају да шире ислам као религију. Многи од њих носе радикална обиљежја. Наравно да нас то веома брине. У настојању да то ријешимо, ми то питање јавно отварамо и желимо да сви аспекти буду доступни свим релевантним факторима“, рекао је Додик за агенцију Срна.

Предсједник Српске за „Глас Русије“ истиче да је данас исламизација у БиХ до те мјере обухватила становништво путем дјеловања исламске вјерске заједнице да њихових вјерских објеката има више него у некој искључиво муслиманској земљи.

„Огроман новац је уложен у изградњу џамија широм БиХ.Тачније више од 1.000 џамија је изграђено само за посљедњих неколико година. Наравно, ја немам ништа против тих објеката, али имам против злоупотребе вјере“, рекао је Додик.

У том погледу, каже Додик, видљиво је стварање одређених радикалних група, а у самом Сарајеву су вехабије заузеле једну џамију и нису хтјеле да је напусте.

„Ни данас то питање није ријешено. Све то уноси страх међу становништво и отвара питање којим ћемо се морати бавити у будућности“, рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је могућа политизација резултата пописа становништва у БиХ, Додик је рекао да се политизација пописа дешава од самог почетка и не би требало гајити илузије да је неће бити.

„Свакако попис је статистичка категорија и као такав не би требало да буде уграђен у било какве политичке процесе. Видљиво је да је приликом пописа бошњачка страна масовно покушавала да злоупотријеби сам попис и у том погледу можемо очекивати злоупотребу података“, рекао је Додик.

Говорећи о руским добровољцима који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату, Додик је навео да је присуство руских војника ојачало увјерење да су Срби на правој страни.

„Многи од њих су страдали и ми заиста имамо један коректан однос са њиховим породицама и сваки пут покушавамо да будемо са њима када се обиљежавају неки датуми и помени. Наравно, онолико колико ми можемо, чинимо све да им помогнемо“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске, који борави у посјети Русији, разговарао је данас са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровим, а за сутра су планирани сусрети са посланицима Државне думе Руске Федерације и представницима руског привредног сектора.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here