Насловна Политика Додик: Срби у Црној Гори суочени са гушењем националног идентитета

Додик: Срби у Црној Гори суочени са гушењем националног идентитета

2
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је јуче поподне са представницима Срба из свих земаља региона, изузев из Албаније.

Састанак у Градској кући у Новом Саду трајао је сат и по, а по његовом завршетку сву учесници су присуствовали обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“, на новосадском стадиону ФК „Ветерник“.

Како је рекао генерални секретар у Кабинету председника Србије Никола Селаковић, на састанку су били присутни представници Срба из свих земаља региона, осим из Албаније, који нису могли да дођу.

У разговору, без присуства медија, учествовали су и патријарх српски Иринеј, председник Републике Српске Милорад Додик и председница Владе Србије Ана Брнабић, затим први потпредседник Владе Ивица Дачић, као и председник Покрајинске Владе Игор Мировић, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, председник Матице Српске Драган Станић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да су Срби, након распада бивше Југославије, једини принуђени да бране свој идентитет.

„Срби, који су били доминантни у стварању бивше Југославије, распадом те државе прошли су најгоре, јер у свим земљама где су постали мањина имају лош положај – од Македоније, преко Црне Горе и Словеније, па и у назови држави Косово“, рекао је Додик новинарима пред састанак.

„Српска национална заједница је свугде где постоји, шиканирана и доведена у проблем функционисања и одбране идентитета“, истакао је председник РС.

Рекао је и да је главна тема како заједно са властима Србије може да буде превазиђен лош положај Срба у региону.

„Овакав формат састанка је веома важан, јер окупља представнике Срба из читавог региоан и на једном месту можемо да артикулишемо шта је заједнички интерес, а то је да државни органи Србије, кроз деловање у региону, истичу проблеме српске заједнице“.

Додик је рекао да су Срби у Црној Гори суочени са гушењем националног идентитета, и да су ствари „дошле до неподношљивог нивоа“.

Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић рекао је уочи састанка да је позиција Срба Македонији у односу на Србе у региону „мало незавиднија“, и да су се у Македонији, на мала врата, вратиле „деведесете“.

„То је ситуација да шта год да урадите, а поготово ако је лоше, онда је најлакше да се позовете на Србе и „испеглате“ грешке сопствене политике“, рекао је Стоилковић Тањугу, уочи почетка састанка председника Србије Александра Вучића са представницима Срба из региона.

Добро је да се разговара, то је подршка Србима у региону, каже он и додаје да је широк сет питања о којима треба да се разговара и за која треба да се траже решења, која би унапредила положај Срба.

„У начелу, Срби из република бивше Југославије траже само равоправну позицију у односу на грађане са којима живимо“, казао је он.

Кад је реч о правима Срба у Македонији, каже да је једно време забележена узлазна путања, која се односи на прославу државног празника Светог Саве, који се обележава на најбољи могући начин.

„Да није новонастале ситуације, да се Срби злоупотребавају у неке сврхе које су ван здраве памети и подсећају на деведесете године, ситуација би могла да се карактерише као мало повољнија“, прича Стоилковић.

Истиче да је, шта год радили и где год живели, увек бар „једно око“ сваког Србина усмерено ка Београду.

„Оно што тражимо и увек ћемо тражити, то је сврсисходна помоћ и подршка насе матицне државе, а то смо много пута и добијали, упркос препрекама. Ми никад нисмо одустајали од тог захтева, али исто тако немамо намеру да се одвајамо од политике Србије“, рекао је Стоилковић.

Каже и да је боље да се разговори обављају као форма кроз коју се матица упознаје са проблемима и могућностима за њихово решавање, него као отворена подршка.

„Сви Срби у региону су свесни и разумеју положај Србије и све проблеме са којома се Србија сусреће. Не бисмо желили и водимо рачуна да матична држава не буде оптерећена проблемима, које бисмо им ми наметнули посредно или непосредно, а разговори и комунилација су најкорисније средство и метод за подршку Србима у региону“, рекао је Стоилковић.

Срби у Хрватској се суочавају са бројним нерешеним, и то основним животним, питањима и то ћемо пренети председнику Александру Вучићу на састанку, каже шеф заступника СДС С-а у хрватском Сабору Борис Милошевић и додаје да би две земље можда могле да договоре неке заједничке пројекте, од којих би обе имале интерес.

„Могу се договорити можда чак и заједничка седница две владе. Па и неки пројекти где би и Србија и Хрватска могле наћи заједнички интерес, јер је простор где Срби живе већином у Хрватској заправо напуштен простор, одакле људи одлазе, јер нема инвестиција. Мислим да би и Хрватска и Србија могле наћи интерес да људи остану на огњиштима“, рекао је Милошевић.

Проблеми са којима се Срби суочавају у Хрватској су, појаснио је Милошевић у изјави за Тањуг уочи састанка у Новом Саду, бројна нерешена питања, од поштовања мањинских права до решавања последица рата – стамбено збрињавање, обнова која још није довршенена, електрификација кућа и домова који су обновљени и који немају још струју…

Србија, додаје, може помоћи, посебно ових дана када су појачане тензије између две земље, слањем поруке помирења, дијалога и подршке Србима у Хрватској како би могли да живе достојанствено као равноправни грађани те земље.

Састанак председника Вучића и српског државног врха са представницима Срба из региона доприноси решавању проблема, јер је, каже Милошевић, „увек потребно разговарати, разговарати и разговарати“.

Извор: Агенције 

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Dragi gospodine Dodik, preslistajte malo štampu i izjave političara od prije nekoliko decenija. Pronaći će te iste navode po raznim novinama šširom naše nekadašnje države. U principu su bili (barem što se tiče istinitosti) isti ovdje iznesenim. Prouzrokovali su neviđene patnje naroda kojeg su „“branili i čije interese su zastupali“. Stoga gospodine Dodik…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here