Насловна Политика Додик: Срамна одлука Уставног суда БиХ – и даље ћемо славити Дан...

Додик: Срамна одлука Уставног суда БиХ – и даље ћемо славити Дан РС

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Републике Милорад Додик рекао да одлука Уставног суда Босне и Херцеговине да поништио је резултате референдума о Дану Републике Српске, одржаног 25. септембра, представља директан удар на демократско право једног народа.

Ништа другачије од овакве срамне одлуке Уставног суда БиХ у којем сједе високи функционери СДА и нијесмо могли очекивати. То је директан удар на демократско право једног народа и демократију за коју се залаже и коју спроводи Република Српска„, рекао је Додик.

У РС је 25. септембра одржан референдум на којем је велика већина грађана који су изашли на биралишта подржала да се 9. јануар и даље слави као Дан републике.

Додик је истакао да је референдумом исказана демократска воља народа.

Дан Републике ћемо и даље славити. Ми доносимо законе, а нека Уставни суд и даље испуњава Изетбеговићеве и жеље његових следбеника па ће на тај начин најдиректније урушити и Устав и демократију у овој земљи“, рекао је Додик.

Уставни суд Босне и Херцеговине поништио је резултате референдума о Дану Републике Српске одржаног 25. семптембра, уз образложење да је референдум спроведен упркос привременој мери овог суда којим је забрањенио одржавање референдума.

На званичној интернет страници Уставног суда БиХ наведено је и да одлука о расписивању референдума, коју је 15. јула ове године донела Народна скупштина РС, није у сагласности са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ је тако усвојио захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је тражио „рјешавање уставноправног спора са ентитетом Република Српска“ у вези са одлуком о расписивању референдума о Дану РС.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here